Herbata z dzikiej róży: dlaczego warto ją pić? Poznaj jej właściwości!
Herbata z dzikiej róży zaliczana jest do rozgrzewających herbat ziołowych. Okres jesienno-zimowy to idealny czas, w którym możemy parzyć duże dzbanki tego napoju. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne herbata z dzikiej róży jest naturalną i jednocześnie skuteczną metodą na wzmocnienie odporności. Jakie są więc korzyści z jej picia?
Herbata z dzikiej róży to naturalny środek na poprawę zdrowia. Jeśli zastanawiasz się, czy warto ją pić? To odpowiadamy, że warto! Herbata z dzikiej róży ma lekko słodki smak. Jej aromat działa relaksująco i uspokajająco. Aby wzbogacić jeszcze doznania smakowe, można dodać miód lub imbir. Wprowadzając do jadłospisu przynajmniej jedną filiżankę herbaty z dzikiej róży, podejmujesz bardzo dobrą decyzję.
Spis treści
- Herbata z dzikiej róży: jakie ma właściwości?
- Herbata z dzikiej róży: na co pomaga?
- Herbata z dzikiej róży: jak zaparzyć?
Herbata z dzikiej róży: jakie ma właściwości?
Herbata z dzikiej róży wytwarzana jest z owoców tego krzewu. Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży mają właściwości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne, o których wiadomo już od bardzo dawna. Są one kopalną witamin (C, E, K oraz z grupy B) i składników mineralnych. Dodatkowo dojrzałe owoce róży zawierają - według naukowców - nawet 130 związków o dobroczynnym wpływie na zdrowie człowieka. Są nimi m.in.:
- bioflawonoidy
- karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantyna)
- garbiniki
- pektyny
- kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy i kwas cytrynowy
- olejki eteryczne
- sole mineralne: magnez, sód, potas, wapń i żelazo
Regularnie picie herbaty z dzikiej róży zapewnia gamę prozdrowotnych korzyści. Moc witamin i substancji oraz bogactwo smaku i aromatu ujęta w jednej kompozycji przypadnie do gustu już od pierwszego łyku. Więc warto ją spróbować!
Herbata z dzikiej róży: na co pomaga?
Herbata z dzikiej róży ze względu na zawartość witaminy C jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Ma za zadanie poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i uzupełnić jego zapotrzebowanie na witaminy. Na co działa jeszcze herbata z dzikiej róży?
- Działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- Chroni m.in. przed chorobą niedokrwienną serca
- Łagodzi problemy związane z układem pokarmowym m.in. z żołądkiem czy biegunką
- Zmniejsza dolegliwości bólowe m.in. stawów
- Reguluje poziom cukru
- Uspokaja w stanach pobudzenia nerwowego
- Poprawia wygląd skóry – opóźnia proces starzenia się skóry, zwiększa jej elastyczność i zapobiega powstawaniu zmarszczek
Przeczytaj też: Dzika róża: niezwykle bogate źródło witaminy C. Przepisy na przetwory z róży
Herbata z dzikiej róży: jak zaparzyć?
Herbatę z dzikiej róży można bez problemu dostać zarówno w sklepach zielarskich, jak i ze zdrową żywnością. Niemniej warto przygotować rozgrzewający napój samemu według naszego przepisu. Aby cieszyć się jego smakiem późną zimą, najpierw musimy zawczasu zaopatrzyć się w dojrzałe owoce dzikiej róży, które zbiera się na przełomie sierpnia i września.
Jak już zbierzemy owoce z dzikiej róży, to musimy przygotować je do suszenia.
- Przecinamy owoce z dzikiej róży na połówki i usuwamy z nich środek i włoski.
- Dokładnie płuczemy.
- Rozsypujemy na blasze.
- Ustawiamy piekarnik na 90 stopni, a po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 60 stopni.
- Przystępujemy do suszenia owoców z dzikiej róży, aż do momentu, gdy będą się kruszyć pod naciskiem.
- Przechowujemy je w ciemnym, suchym miejscu w szczelnym pojemniku np. słoiku.
Teraz przygotowanie herbaty z dzikiej róży to prosta sprawa. Suszone owoce z dzikiej róży zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem do 15 minut. Wystarczy chwila i rozgrzewający napój będzie gotowy do spożycia!
Picie herbaty z owoców dzikiej róży zaleca się w szczególności:
- kobietom w okresie ciąży i karmienia
- rekonwalescentom
- osobom w stanie ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz walczącym z anemią
Polecany artykuł: