Herbata oolong: podstawowe informacje i właściwości prozdrowotne
Herbata oolong (zwana inaczej ulung) to napar o tysiącu twarzy, który łączy cechy wszystkich herbat. Wyróżnia go wyjątkowa barwa i przede wszystkim nietypowy smak, który zapamiętuje się na dłużej. Herbaty oolong możemy napić się w dobrej kawiarni lub samodzielnie zaparzyć w zaciszu domowym. Warto ją pić, ponieważ ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Sprawdźmy, jaki sekret kryje w sobie jeszcze napar oolong!
Spis treści
Herbata oolong pochodzi z Chin oraz północno-wschodniej części Tajwanu. Swoją nazwę zawdzięcza chińskiemu słowu Wu-loung oznaczającemu smoka. Dlatego też nazywana jest często „herbatą czarnego smoka” albo po prostu niebieską herbatą. Jej lata świetności przypadają na okres panowania dynastii Ming. Zyskała wtedy ogromną popularność i do dziś znana jest na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu.
Jak produkuje się herbatę oolong? Ta tradycyjna herbata chińska wytwarzana jest z liści rośliny Camellia sinensis, używanej również do produkcji herbaty zarówno czarnej, jak i zielonej. Jej liście utleniają się – zmęczone już słońcem wytwarzają tlen, który reaguje z enzymami. Oksydacja enzymatyczna (ale niepełna) sprawia, że liście oolong zmieniają kolory - brzegi robią się czarne, a środek lekko zielony.
Następnie liście wrzuca się do wiklinowego kosza, którym trzeba podrzucać. Dzięki temu wykruszają się brzegi liści, co wpływa na przyspieszenie oksydacji. Następnie poddaje się je procesowi ocieplenia, a później gwałtownie schładza.
Zarówno wygląd liści, jak i intensywność smaku oraz aromatu oolong zależy od:
- regionu, z którego pochodzą liście,
- stopnia oksydacji oraz czasu i zakończenia tego procesu,
- sposobu parzenia.
Pierwszy łyk tego herbacianego napoju daje wielorakie wrażenie smakowe – kompozycję słodkości, która przelata się z zapachem kwiatów i owoców.
Herbata oolong: co zawiera?
Herbata oolong jest nie tylko ceniona za unikalny smak, ale też za właściwości prozdrowotne. W liściach herbaty zawarte są:
- witaminy m.in. A, B, C, E i K),
- minerały takie jak: fosfor, mangan, miedź, selen, potas i wapń,
- karotenoidy,
- kwas foliowy,
- niacyny,
- alkaloidy detoksykujące,
- teaflawina,
- tearubigina,
- teofilina,
- teobromina.
Ponadto herbata oolong może także pochwalić się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które wykazują zdolność neutralizacji wolnych rodników. Oznacza to, że minimalizują one ryzyko groźnych chorób między innymi układu krążenia i nowotworów. Zawarta w oolong tanina wspiera pracę układu odpornościowego.
Istnieje około 3 tysięcy gatunków herbaty oolong. Każdy z nich ma inny smak! Herbatą oolong można delektować się rano i wieczorem. Mało kto, wie, że ma ona też niewielką dawkę kofeinę, zatem śmiało może zastąpić poranną kawę.
Herbata oolong: właściwości
Regularne picie herbaty oolong jest związane z poprawą stanu zdrowia. Jak działa?
- Pobudza organizm
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Wspiera odchudzanie
- Obniża poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu
- Wzmacnia pracę serca
- Poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację,
- Łagodzi objawy niepokoju
- Zapobiega chorobie Alzheimera
- Pomaga zadbać o kondycję skóry, zębów i kości
Herbata oolong: jak parzyć?
Poznaliśmy już bogate właściwości herbaty oolong, więc dowiedziemy się jak prawidłowo ją parzyć?
- Wsypujemy płaską łyżkę herbaty oolong do kubka.
- Zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza.
- Parzymy przez 2-3 minuty.
- Po upływie czasu odsączamy liście.
Jeśli herbata oolong jest dobrej jakości, to możemy ją parzyć nawet 5 razy. Ten pyszny, pobudzający i nietypowy napar zaskoczy każdego herbatoholika bogactwem smaku i przyjemnym aromatem.
Porady eksperta
Polecany artykuł: