„Gałganek Aliny” na przeziębienie. Właściwości, skuteczność, sposób przygotowania

2021-10-26 8:25

Okres jesienno-zimowy to czas przeziębień i chorób, których bardzo często nie da się uniknąć. Jednak zanim sięgniemy po tabletkę czy syrop dostępny w aptece, zazwyczaj w pierwszej kolejności ratujemy się naturalnymi metodami – czosnek, miód, imbir, cytryna. „Gałganek Aliny”, czyli czosnkowe zawiniątko, wykorzystuje lecznicze właściwości czosnku. Czym jest i jakie posiada właściwości?

„Gałganek Aliny” na przeziębienie. Właściwości, skuteczność, sposób przygotowania
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. „Gałganek Aliny” na przeziębienie
  2. „Gałganek Aliny” – jak przygotować?
  3. „Gałganek Aliny” - dla dzieci
  4. „Gałganek Aliny” – przeciwwskazania

„Gałganek Aliny” pomaga w walce z nieprzyjemnymi objawami przeziębienia i wspomaga powrót organizmu do zdrowia. Czosnek i cebula, które wykorzystywane są do jego przygotowania, zawierają związek o nazwie allina, czyli siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów – sulfotlenek S-alkilocysteiny. To aminokwas zawierający siarkę, który uznawany jest za prekursor zapachu i smaku czosnku.

Poradnik zdrowie - przeziębienie

„Gałganek Aliny” na przeziębienie

Sekretną recepturę na „Gałganek Aliny” zdradził na swoim blogu Pan Tabletka. To farmaceuta o imieniu Marcin, który chętnie dzieli się alternatywnymi metodami leczenia.

Czosnek i cebula, podczas rozgniatania lub miażdżenia, ulegają procesowi hydrolizy, w wyniku której powstaje allicyna, czyli siarkoorganiczny związek chemiczny o silnym działaniu bakteriobójczym. Nie bez powodu allicyna nazywana jest naturalnym antybiotykiem. To właśnie jej zawdzięczamy lecznicze i wspomagające walkę z przeziębieniem właściwości czosnku.

Dodatkowo w czosnku znajdują się lotne związki siarki, olejki eteryczne, garlicyna i troglikozydy skordyniny A i B, na działaniu których również opiera się skuteczność przygotowanej mikstury.

Jak sama nazwa wskazuje, „Gałganek Aliny” przypomina wyglądem mały gałganek, którego przygotowanie jest niezwykle proste.

„Gałganek Aliny” – jak przygotować?

Przygotowanie gałganka, zajmuje kilka minut, nie wymaga dodatkowych umiejętności ani wiedzy medycznej. Można wykorzystać sam czosnek, jednak równie dobrze gałganek można wzbogacić kilkoma plastrami cebuli.

  1. Obierz 5-6 ząbków czosnku i jedną małą cebulę (opcjonalnie).
  2. Całość posiekaj, zgnieć lub utrzyj w moździerzu – wówczas uwalniają się prozdrowotne właściwości czosnku i cebuli. Połącz dokładnie składniki.
  3. Otrzymaną papkę połóż na grubą gazę lub płócienną ściereczkę. Zawiń i dokładnie zwiąż sznurkiem.
  4. Gałganek powieś w sypialni przy łóżku chorego. Wymieniaj go raz dziennie – przez tyle czasu gałganek wydziela swój zapach.

Gałganek można wzbogacić kilkoma kroplami ulubionego olejku eterycznego (np. eukaliptusowego), który wzmocni jego działanie inhalujące.

„Gałganek Aliny” - dla dzieci

„Gałganek Aliny” można stosować również podczas przeziębienia u dzieci, jednak należy zachować szczególną ostrożność. Zapach czosnku i cebuli jest bardzo mocny, dlatego powinniśmy powiesić go najlepiej 2-3 metry od głowy dziecka, tak by uniknąć kontaktu ze skórą, która mogłaby ulec podrażnieniu.

„Gałganek Aliny” – przeciwwskazania

Gałganek wydziela bardzo intensywny zapach. Położony zbyt blisko chorego, może podrażnić skórę, usta, nos, oczy. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci.

Przeciwwskazaniem do jego stosowania są stany przebiegające z nadreaktywnością oskrzeli i dusznościami.

Metody tej nie powinny stosować osoby chorujące na astmę. W pozostałych przypadkach stosowanie „gałganka Aliny” wydaje się być bezpieczne.

Sposoby na przeziębienie - leki bez recepty