Do kiedy suplementować witaminę D? Zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D
Odpowiedni poziom witaminy D jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Niestety w Polsce zbyt niski poziom witaminy D stwierdzono aż u 90% społeczeństwa. Dlatego bardzo ważna jest suplementacja tej witaminy. Normy w spożywaniu witaminy D mogą się nieznacznie różnić od wieku, płci lub stylu życia danej osoby. Sprawdź, co należy wiedzieć o suplementacji witaminy D.
Spis treści
- Niedobory witaminy D w Polsce i na świecie
- Suplementacja witaminy D – naturalne źródła
- Do kiedy suplementować witaminę D?
- Zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D dla różnych grup ludności
- Zalecenia suplementacji witaminą D w populacji ogólnej
- Jak suplementować witaminę D?
Niedobory witaminy D w Polsce i na świecie
Niedobory witaminy D są problemem całego globu, jednakże są dużo bardziej powszechne w krajach o niskim nasłonecznieniu i położonych daleko od równika.
50-80% ludzi na świecie ma niedobory witaminy D, natomiast w Polsce zbyt niski poziom stwierdzono u 90% społeczeństwa – osób dorosłych, dzieci i młodzieży.
O ile suplementacja innych witamin jest wskazana tylko w konkretnych stanach fizjologicznych i chorobach, o tyle witaminę D zaleca się suplementować całej populacji niezależnie od wieku.
Receptory witaminy D znajdują się praktycznie w każdej komórce ciała. Wskazuje to na ogromną rolę witaminy D w funkcjonowaniu organizmu. Niedobory witaminy D mogą mieć poważny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim wywołują krzywicę u dzieci oraz osteoporozę i osteomalację u dorosłych. To jednak nie koniec.
Niedobory witaminy D przyczyniają się do występowania:
- chorób układu krążenia – nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca,
- cukrzycy typu 1,
- cukrzycy typu 2,
- zapalenia tarczycy Hashimoto,
- wszelkich chorób autoimmunologicznych,
- niewłaściwego działania układu odpornościowego, częstszego zapadania na infekcje i cięższego przebiegu chorób,
- spadku nastroju, a nawet depresji,
- osłabienia funkcji poznawczych,
- chorób neurodegeneracyjnych,
- nowotworów.
Aby uniknąć konsekwencji zdrowotnych wynikających z niedoboru witaminy D, niezbędna jest jej suplementacja.
Sprawdź, czym objawia się niedobór witaminy D
Suplementacja witaminy D – naturalne źródła
Dieta, szczególnie polska, nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na witaminę D. Jej dobrymi źródłami są ryby, jednak Polacy jedzą ich bardzo niewiele. Pozostaje zatem synteza skórna.
Synteza witaminy D
Podstawowym źródłem witaminy D jest synteza, która zachodzi w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego.
Aby uzyskać optymalny poziom witaminy D w organizmie konieczna jest codzienna ekspozycja na słońce przez około 20 minut. Odkryte musi być co najmniej 18% ciała (np. twarz, przedramiona i podudzia), a skóra nie może być posmarowana filtrami przeciwsłonecznymi.
W Polsce synteza witaminy D w skórze zachodzi tylko od końca kwietnia do początku września, w godzinach od 10:00 do 15:00, w słoneczne dni. Okres od września do kwietnia, czyli więcej niż połowa roku, jest czasem, gdy mimo przebywania na słońcu, synteza witaminy D nie zachodzi. Wynika to z położenia geograficznego Polski i kąta padania promieni słonecznych.
Promieniowanie musi być intensywne, aby zachodziła produkcja witaminy D w skórze. W okresie wiosenno-letnim w pochmurne dni również nie dochodzi do syntezy skórnej. To wszystko sprawia, że praktycznie całe polskie społeczeństwo ma mniejsze lub większe niedobory witaminy D.
Źródła witaminy D w żywności [IU/100 g]
węgorz świeży | 1200 |
łosoś świeży | 600–1000 |
śledź w oleju | 808 |
śledź marynowany | 480 |
łosoś (gotowany/pieczony) | 540 |
łosoś świeży hodowlany | 100-250 |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 |
makrela (gotowana/pieczona) | 152 |
dorsz świeży | 40 |
grzyby shiitake | 100 |
żółtko jajka | 54 (w jednym żółtku) |
ser żółty | 7,6-28 |
mleko krowie | 0,4-1,2 |
10 produktów bogatych w witaminę D
Do kiedy suplementować witaminę D?
Suplementację witaminy D wprowadza się noworodkom od dnia narodzin i należy ją kontynuować przez całe życie. W Polsce zaleca się, aby witaminę D przyjmować koniecznie od września do kwietnia.
W okresie wiosenno-letnim od maja do początków września nie trzeba przyjmować suplementu, o ile przebywa się na słońcu przez co najmniej 15 minut między godziną 10:00 a 15:00 i odsłania ciało. Jeśli te warunki nie są spełnione, należy kontynuować suplementację witaminy D.
Inne są zalecane dawki dla osób zdrowych, inne w jednostkach chorobowych, jeszcze inne przy głębokich niedoborach. Jednak, odpowiadając na pytanie, do kiedy suplementować witaminę D, można śmiało powiedzieć, że najlepiej przyjmować ją przez cały rok z wyjątkiem dni słonecznych, które spędzamy na zewnątrz.
Pamiętajmy, że według najnowszych zaleceń przyjętych w Polsce nawet w miesiącach letnich suplementacja witaminy D jest zalecana i uznawana za bezpieczną.
Po 3. miesiącach suplementacji najlepiej wykonać oznaczenie poziomu witaminy D. Jeżeli jej stężenie we krwi jest wyższe niż 50 ng/ml należy obniżyć przyjmowaną dawkę o 50%, a jeśli przekracza 75 ng/ml trzeba przerwać suplementację na 1-2 miesiące.
Zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D dla różnych grup ludności
Witaminę D powinien suplementować każdy bez wyjątku w celach profilaktycznych. Dawkę dzienną suplementu dopasowuje się do wieku, masy ciała, nasłonecznienia, pory roku, diety i trybu życia. W przypadku stwierdzenia niedoboru, oprócz wieku i masy ciała uwzględnia się, jak głęboki występuje niedobór.
W przypadku większości osób według zaleceń nie ma konieczności badania poziomu witaminy D przed rozpoczęciem suplementacji, gdyż z pewnością nie będzie ona szkodliwa.
Warto jednak rozważyć takie badanie, aby lepiej dopasować dawkę witaminy D niezbędną do wyrównania niedoboru, jeśli taki występuje.
Osoby w grupach ryzyka powinny natomiast wykonywać oznaczenie witaminy D w surowicy.
Grupy ryzyka obejmują osoby z:
- chorobami kości,
- zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforanowej,
- leczone kortykosteroidami,
- zespołem zaburzeń trawienia i wchłaniania,
- mukowiscydozą,
- przewlekłymi chorobami zapalnymi jelit,
- niewydolnością wątroby,
- niewydolnością nerek,
- kamicą nerkową,
- nadczynnością i niedoczynnością przytarczyc,
- nadczynnością i niedoczynnością tarczycy,
- cukrzycą typu 1,
- somatotropinową niedoczynność przysadki,
- anoreksją,
- autoimmunizacyjnymi zespołami wielogruczołowymi,
- niskorosłością,
- wysokorosłością,
- otyłością,
- upośledzeniem umysłowym,
- opóźnionym rozwojem psychoruchowym,
- mózgowym porażeniem dziecięcym,
- stwardnieniem rozsianym,
- autyzmem,
- padaczką,
- dystrofią mięśniową,
- astmą oskrzelową,
- atopowym zapaleniem skóry,
- chorobami autoimmunizacyjnymi, np. Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniem stawów,
- nawracającymi infekcjami układu oddechowego,
- nawracającymi i przewlekłymi stanami zapalnymi w innych lokalizacjach,
- chorobami nowotworowymi i stan po leczeniu nowotworów,
- nadciśnieniem tętniczym,
- chorobą niedokrwienną serca,
- cukrzycą typu 2,
- zaburzeniami gospodarki lipidowej,
- zespołem metabolicznym.
Zalecenia suplementacji witaminą D w populacji ogólnej
Grupa | Dawka dobowa |
Noworodki donoszone i niemowlęta 0-6 miesięcy 6-12 miesięcy |
400 IU niezależnie od sposoby karmienia 400-600 IU zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem |
Noworodki urodzone do 32. tygodnia ciąży | 800 IU pod kontrolą stężenia witaminy D w surowicy |
Noworodki urodzone w 33-36 tygodniem ciąży | 400 IU |
Dzieci w wieku 1-10 lat | 600-1000 IU w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie |
Młodzież w wieku 11-18 lat | 800-2000 IU w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie |
Dorośli w wieku 19-65 lat | 800-2000 IU w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie |
Seniorzy w wieku 65-75 lat i osoby z ciemną karnacją skóry | 800-2000 IU PRZEZ CAŁY ROK w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie |
Seniorzy powyżej 75 lat | 2000-4000 IU PRZEZ CAŁY ROK z powodu osłabionej syntezy skórnej i wchłaniania z przewodu pokarmowego, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie |
Kobiety w ciąży i karmiące piersią | 2000 IU przez cały okres ciąży i laktacji, a najlepiej, aby po oznaczeniu poziomu witaminy D w surowicy suplementacja była dobrana tak, aby stężenie we krwi wynosiło 30-50 ng/ml |
Osoby otyłe | Dwukrotność dawki dla grupy wiekowej, do której należy osoba |
Jak suplementować witaminę D?
Profilaktyczna suplementacja ma na celu podtrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D. W przypadku stwierdzenia niedoborów postępowanie jest jednak inne i zależne od tego, jak duży niedobór witaminy D jest obserwowany. Nieprawidłowa suplementacja może doprowadzić także do nadmiaru witaminy D.
Niedobór ciężki (0-10 ng/ml)
Należy wprowadzić dawki lecznicze witaminy D:
- 2000 IU na dobę do 12. miesiąca życia,
- 3000-6000 IU do 10. roku życia,
- 6000 IU powyżej 10. roku życia.
Leczenie witaminą D trwa 3 miesiące, po których należy oznaczyć poziom witaminy we krwi.
Niedobór znaczny (10-20 ng/ml)
Jeżeli stosowano suplementację profilaktyczną, należy zwiększyć dawkę witaminy D o 100% i oznaczyć poziom witaminy D we krwi po 3 miesiącach.
Jeżeli nie prowadzono suplementacji, należy zacząć ją stosować w maksymalnych dawkach profilaktycznych i oznaczyć poziom witaminy D w surowicy po 3 miesiącach.
Stężenie suboptymalne (20-30 ng/ml)
Jeżeli suplementacja nie była wprowadzona, należy rozpocząć ją w dawkach profilaktycznych. Jeśli stosowano suplementację, należy zwiększyć dawkę o połowę i zbadać poziom witaminy D we krwi za 6 miesięcy.
Stężenie optymalne (30-50 ng/ml)
Należy kontynuować dotychczasową suplementację.
Stężenie wysokie (50-75 ng/ml)
Jeżeli stosowano dawki suplementu zgodne z zaleceniami, należy obniżyć przyjmowaną dawkę o połowę i oznaczyć poziom witaminy D we krwi po 3 miesiącach.
Jeżeli stosowano wyższe dawki niż zalecane, należy przerwać suplementację na miesiąc, a następnie włączyć ją w zalecanych dawkach.
Stężenie bardzo wysokie (75-100 ng/ml)
Należy przerwać suplementację na 1-2 miesiące, a po uzyskaniu stężenia witaminy D w normie wprowadzić suplementację najniższymi rekomendowanymi dawkami dla danej populacji.
Stężenie toksyczne (>100 ng/ml)
Należy przerwać suplementację i sprawdzić poziom wapnia we krwi oraz moczu. Wskazane jest comiesięczne badanie poziomu witaminy D we krwi aż do uzyskania stężenia poniżej 50 ng/ml.
Ponowna suplementacja dawkami dla populacji ogólnej powinna być wprowadzona po uzyskaniu poziomu wapnia we krwi i moczu w normie laboratoryjnej i wykluczeniu nadwrażliwości na witaminę D.
Czytaj też:
- Badanie poziomu witaminy D
- Witamina D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
- Witamina D - właściwości i działanie witaminy D
Porady eksperta