Cynk wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci

2021-07-09 9:56

Jeśli brakuje ci cynku w organizmie, to często łapiesz infekcje, nie masz apetytu, jesteś zmęczona, masz kłopoty z koncentracją, wypadają ci włosy i łamią się paznokcie. Większość z nas ma za mało cynku - jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach. A jakie właściwości ma cynk, czy cynk w tabletkach jest tak samo cenny jak cynk w jedzeniu?

CYNK - wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci
Autor: thinkstockphotos.com Cynk , mimo że w organizmie mamy jedynie jego śladowe ilości (1,5–2,2 g), odgrywa ważną rolę.

Spis treści

  1. Cynk - właściwości. Rola cynku w organizmie
  2. Cynk - objawy i skutki niedoboru
  3. Cynk - objawy i skutki nadmiaru
  4. Cynk - dawkowanie. Normy spożycia cynku
  5. Cynk w jedzeniu. Produkty bogate w cynk

Cynk - właściwości. Rola cynku w organizmie

Cynk należy do mikroelementów, który pełni różne funkcje w organizmie. Jest składnikiem lub aktywatorem bardzo wielu enzymów - określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, wpływa na przyswajanie witamin, prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. 

Cynk, mimo że w organizmie mamy jedynie jego śladowe ilości (1,5–2,2 g), odgrywa ważną rolę.

Cynk - właściwości:

Witaminy i minerały w diecie kobiety
Ważne

Cynk a zaburzenia smaku

Osoby z taką dolegliwością mogą mieć metaliczny posmak w ustach, w ogóle nie czuć smaku lub czuć go mocniej, niż powinny. Badanym przez jakiś czas podawano cynk lub placebo (w drugiej grupie).

Osoby, które przyjęły cynk, wykazywały mniej symptomów zaburzeń smaku i ogólnie lepiej funkcjonowały. W grupie tej stwierdzono także mniej objawów depresji - być może także dlatego, że badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia znacznie większą przyjemność.

Jak wzmocnić odporność?  

Cynk - objawy i skutki niedoboru

Większość z nas ma za mało cynku – cynk w jedzeniu jest w produktach, które jemy rzadko i w małych ilościach. W dodatku jego wchłanianie bywa utrudnione. Największymi wrogami cynku są alkohol, cukier, otręby (mają dużo błonnika), produkty wzbogacone w miedź i żelazo.

Zobacz też: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood

Na niedobór cynku narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową, ortodoksyjni wegetarianie oraz makrobiotycy, osoby na diecie odchudzającej, amatorzy słodyczy, ciężarne i sportowcy (z powodu większego zapotrzebowania).

Objawy niedoboru cynku to:

Uważa się, że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera.

Cynk - objawy i skutki nadmiaru

Ilości cynku, które zazwyczaj występują w żywności, nie prowadzą do jego nadmiernego spożycia.

Skutki długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku w tabletkach to:

  • obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu
  • zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu

Ostre objawy zatrucia cynkiem to:

Polecamy
jesz co lubisz zbilansowana dieta

Autor: Time S.A

Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.

Ważne

Cynk - dawkowanie. Normy spożycia cynku

Średnie zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn wynosi 9,4 mg/d, a dla kobiet 6,8 mg/d.

Cynk w jedzeniu. Produkty bogate w cynk

W czym jest cynk? Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się małże oraz ostrygi wędzone i surowe. Ponadto cynk zawierają m.in.:

produkt (100 g) cynk (mg)
wątroba cielęca 8,40
pestki dyni 7,50
kakao 16%, proszek 6,56
ser ementaler tłusty 4,05
kasza gryczana 3,50
migdały 3,19
płatki owsiane 3,10
pestki słonecznika 2,69
jaja kurze całe 1,76

    Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

    Warto wiedzieć, że cynk w diecie, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.

      W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Magdaleny Moraszczyk z miesięcznika "Zdrowie"

      JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?

      Pytanie 1 z 9
      Jak określisz swoje samopoczucie?
      JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?