5 produktów szkodliwych dla trzustki. To wyeliminuj z diety!
Co szkodzi trzustce? Jakie produkty są dla niej szkodliwe? Przekonajcie się - warto wiedzieć, co może poważnie zaszkodzić naszej trzustce.
Spis treści
Trzustka to organ, który bardzo długo nie daje nam powodów do niepokoju nawet, jeśli dzieje się coś złego. Często o niej zapominamy i nie dbamy o nią tak, jak należy. Co trzeba wyeliminować z diety, żeby pomóc swojej trzustce? Jakie produkty szkodzą?
Mięso i jego przetwory
Mamy tu na myśli przede wszystkim mięso smażone i panierowane. Także mięso tłuste: wołowina, wieprzowina, podroby i baranina. Na pracę trzustki niekorzystnie wpływają zwłaszcza podroby, które "ociekają" tłuszczem, cholesterolem, mogą zawierać także sterydy, hormony wzrostu czy antybiotyki.
Śmietana i tłuste sosy
To cios prosto w trzustkę - sosy na bazie śmietany są ciężkostrawne i często właśnie po ich zjedzeniu odczuwamy dolegliwości bólowe.
Warzywa i owoce wzdymające
Nie powinny ich jeść osoby z chorobami trzustki. Mowa o:
Można je jeść w postaci przetworzonej - np. po ugotowaniu czy przerobieniu na kompot.
Polecamy: Dieta trzustkowa - zasady i jadłospis
Cukier
Nadmierne spożycie cukru może prowadzić do stanów zapalnych w obrębie trzustki, a te z kolei mogą powodować rozwój cukrzycy. Cukier znajdziemy nie tylko w ciastkach czy batonach, ale także w keczupie, płatkach śniadaniowych czy nawet w pieczywie.
Warto pamiętać, że cukier znajduje się także np. w miodzie i wielu owocach. Należy ograniczać jego spożycie.
Tłuszcz
Należy ograniczać tłuszcze w celu zapobiegania włóknieniu i zaniku tkanki gruczołowej trzustki, która upośledza działanie trzustki i może w konsekwencji prowadzić do rozwoju cukrzycy. Należy sięgać z umiarem po tłuszcze dobrej jakości - np. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Pacjenci z przewlekłym zapaleniem trzustki powinni przestrzegać diety niskotłuszczowej.
Polecany artykuł:
Porady eksperta