Żurawina jest dobra dla serca. Właśnie odkryto, jaka dawka najlepiej je wspiera

2024-12-08 13:16

Żurawina jest powszechnie znana z korzystnego wpływu na zdrowie układu moczowego, jednak nowe badania wskazują, że jej działanie wykracza poza ten obszar. Składniki obecne w tym owocu mogą również wspierać pracę układu krwionośnego, poprawiając kondycję serca i naczyń. Ale ile żurawiny należy spożywać, aby zauważyć te korzyści?

Żurawina jest dobra dla serca. Właśnie odkryto, jaka dawka najlepiej je wspiera
Autor: Getty Images

Dlaczego warto jeść żurawinę?

Żurawina to owoc, który zawiera szereg ważnych składników, takich jak błonnik, witaminy C, B1, A, E, K, a także minerały, takie jak magnez, potas i żelazo. Jest również bogata w polifenole, w tym proantocyjanidyny, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.

Od dawna żurawina znana jest ze swojej skuteczności w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg moczowych, w tym zapalenia pęcherza. Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of Urology wykazały, że spożywanie tego owocu może znacznie zmniejszyć ryzyko nawrotu zakażeń dróg moczowych, zwłaszcza u kobiet.

Ma na to wpływ obecność proantocyjanidyn, które zapobiegają przyleganiu bakterii do ścianek pęcherza, co utrudnia ich namnażanie i wywoływanie infekcji. Ponadto żurawina ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która wspomaga produkcję białych krwinek kluczowych w walce z infekcjami. Badania pokazują, że może także wspierać łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.

Składniki owocu sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co w dłuższym czasie wpływa na redukcję ryzyka zawałów serca i udarów mózgu. Badania wskazują również, że regularne spożywanie żurawiny jest korzystne dla osób z cukrzycą. Owoc poprawia wrażliwość na insulinę oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Żurawina a praca serca

Badanie przeprowadzone przez King’s College w Londynie dotyczyło wpływu żurawiny na zdrowie serca. W eksperymencie wzięło udział 45 zdrowych mężczyzn, którzy przez miesiąc spożywali 9 gramów proszku z żurawiny lub placebo.

U uczestników, którzy otrzymywali owoc, zaobserwowano poprawę rozszerzalności tętnic, co jest wskaźnikiem dobrego stanu układu krwionośnego. Zmiany te były widoczne już po dwóch godzinach od pierwszej dawki, a po miesiącu stosowania preparatu efekty były trwałe. Dodatkowo w organizmach mężczyzn wykryto wyższy poziom substancji korzystnych dla zdrowia naczyń krwionośnych.

Zwiększenie stężenia polifenoli i ich metabolitów we krwi oraz związana z tym poprawa rozszerzalności naczyń po spożyciu żurawin pokazuje na znaczenie tych owoców dla zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Poprawa ta następowała po spożyciu ilości, którą można konsumować codziennie. Z punktu widzenia ochrony przed chorobami układu krążenia w ogólnej populacji, czyni to żurawinę ważnym owocem

- stwierdziła autorka badań, dr Ana Rodriguez-Mateos z King’s College London.

Badacze wskazują, że regularne spożywanie warzyw i owoców jest jednym z modyfikowalnych czynników poprawiających zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Żurawina, zwłaszcza w wersji świeżej, stanowi doskonałą przekąskę, również dla osób będących na diecie. Zgodnie z nowymi badaniami, wystarczy zaledwie 100 gramów, czyli garść żurawiny dziennie, aby poprawić funkcjonowanie serca i stabilizować jego pracę.

Nasze wyniki dostarczają solidnych dowodów na to, że żurawina może znacząco, pozytywnie oddziaływać na zdrowie naczyniowe u osób z niskim ryzykiem chorób układu krążenia. Badanie to wskazuje dodatkowo, że specyficzne, obecne we krwi metabolity pojawiające się po spożyciu żurawin wiążą się z zauważonymi efektami

- podkreślała dr Christian Heiss z University of Surrey.

poradnikzdrowie.pl - DOBRZE POSŁUCHAĆ. Drogowskazy Eska Rock
Michał Wrzosek: „zdrowe życie zamiast restrykcyjnej diety”. DROGOWSKAZY