Prosta i tania recepta na wspieranie układu krążenia. Dodatek do soli pomógł pacjentom po udarze

2025-02-11 13:36

Zazwyczaj lekarze i naukowcy są dalecy od proponowania wygodnych rozwiązań, by radzić sobie z poważnymi zagrożeniami i problemami. Takie drogi na skróty ponoć nie istnieją. Tymczasem w JAMA Cardiology ukazały się wyniki randomizowanego badania, które sugerują, że sól kuchenna z dodatkiem potasu chroni przed udarem.

Prosta i tania recepta na wspieranie układu krążenia. Dodatek do soli pomógł pacjentom po udarze
Autor: GettyImages

Wiadomo, że potas to przyjaciel serca i całego układu krążenia. Zwykle jednak polecane jest jego spożywanie w zdrowej, racjonalnej diecie. Leczeniem poważnych zaburzeń w gospodarce sodowo-potasowej zajmują się profesjonaliści.

Sól kuchenna (NaCl chlorek sodu) tymczasem to "biała śmierć", którą mamy eliminować z codziennej diety, bo jej nadmierne spożycie niszczy nasze serca i nerki.

Duże, chińskie badanie tymczasem sugeruje, że gdyby do soli dodawać potasu, można nie tylko wspierać układ krążenia osób zdrowych, ale znacząco poprawić rokowania tych, którzy przeszli już udar.

Niewydolność serca, zawał, udar. Polacy zmagają się z powikłaniami po groźnej infekcji

Wzbogacana żywność w profilaktyce chorób

Pomysł, by dodawać bezcenne składniki do żywności, zamiast zmuszać ludzi do ich osobnej suplementacji w postaci kropli czy kapsułek, nie jest niczym nowym. W Szwecji problem istotnych niedoborów witaminy D rozwiązano właśnie w taki sposób - mleko, mleko fermentowane, jogurty i tłuszcze do smarowania, są wzbogacane w te witaminę (niektóre obowiązkowo).

Nie jest też wielkim zaskoczeniem pomysł ze wzbogaceniem soli. W wielu krajach (w tym w Polsce) wprowadzenie jej jodowania znacząco rozwiązało problem wola tarczycowego i wrodzonego zespołu niedoboru jodu (dawniej kretynizm) u dzieci.

Tak czy owak - pomysł, by współcześnie zachęcać do stosowania soli w kuchni, chociaż o zmienionym składzie (potas stanowił 25 proc.), wydaje się dość odważnym. Zapewne w wielu krajach trudno byłoby przeprowadzić badania na taką skalę, jak w Chinach.

Suplementy potasu w soli - dlaczego to miałoby działać

Udar mózgu jest jedną z głównych przyczyn zgonów i niepełnosprawności w krajach o niskich i średnich dochodach. Niestety, utrudniony dostęp do właściwego leczenia, a także opór pacjentów przed wdrożeniem zmian w stylu życia, sprawiają, że udary u chorych powtarzają się.

To jedna z przyczyn szukania prostych recept, które pozwolą ocalić chociaż część chorych i będą łatwe do wdrożenia na dużą skalę.

Wysokie spożycie sodu i niskie spożycie potasu są uważane za kluczowe czynniki ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, zwłaszcza w północnych Chinach. Wskaźniki nawrotów udaru są wyższe niż średnia światowa i sięgają 17% po roku i 41% w ciągu pięciu lat.

Niedobory potasu nie są częste wśród zdrowych osób w Polsce. Problem jednak nasila się u seniorów w związku z postępującym pogorszeniem wchłaniania, u osób, które muszą stosować leki moczopędne, ale także wtedy, gdy nadużywamy alkoholu, mamy niedobory magnezu (pomaga kontrolować potas), generalnie problem z gospodarką elektrolitową.

Zobacz także: Objawy niedoboru potasu

Sól z potasem - spadek ponownych udarów o 14 proc.

Badania prowadzili eksperci z Globalnego Centrum Badań nad Zdrowiem Uniwersytetu Duke'a w Kunshan pod kierownictwem dr. Xiong Dinga, badacze z kilku chińskich uniwersytetów, w tym w Wuhan, Pekinie, Shenyang i Harbinie, a także uczeni ze Szkoły Zdrowia Publicznego Imperial College London oraz z wydziału medycyny i zdrowia Uniwersytetu Nowej Południowej Walii w Sydney.

W badaniu "Substytucja soli oraz nawracający udar mózgu i zgony: randomizowane badanie kliniczne", opublikowanym w JAMA Cardiology, zespół przeanalizował dane od 15 249 uczestników, u których wcześniej zdiagnozowano udar mózgu.

Ta analiza to część jeszcze większego badania Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS), w którym analizowano dane mieszkańców 600 wiosek i 20 995 osób na terenach wiejskich Chin. Naukowcy zastąpili sól uczestników substytutem 75% soli i 25% chlorku potasu.

U pacjentów monitorowano ciśnienie krwi, nawrót udaru, śmiertelność i wyniki bezpieczeństwa, w tym ryzyko hiperkaliemii (nadmiaru potasu). Śledzono również wydalanie sodu/potasu z moczem.

Liczba ponownych udarów w grupie przyjmującej sól z potasem była o 14 proc. niższa niż w grupie kontrolnej.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Potas w soli: "tania interwencja dietetyczna"

Badacze zaobserwowali jeszcze wyższą skuteczność potasowania soli w przypadku udaru krwotocznego. Wykazał on względną redukcję epizodów o 30%. Liczba zgonów spadła o 21%.

Średnie skurczowe ciśnienie krwi w okresie obserwacji było niższe w grupie substytutu soli w porównaniu z grupą kontrolną.

Dodawanie potasu do soli nie spowodowało przedawkowania tego pierwiastka.

Według autorów badania: 

Wyniki wskazują, że redukcja soli za pomocą 25% potasu jest bezpieczną, tanią interwencją dietetyczną, która może zmniejszyć nawroty udaru i śmiertelność wśród osób, które przeżyły udar. 

Naukowcy sugerują szersze stosowanie substytutów soli, szczególnie w regionach o wysokim spożyciu sodu i ograniczonym dostępie do profilaktycznej opieki zdrowotnej.