Niedokrwistość w starszym wieku: przyczyny, objawy, leczenie
Niedokrwistość u osób starszych zdarza naprawdę dość często. Nazywana potocznie anemią, charakteryzuje się niskim poziomem hemoglobiny we krwi, czyli białka umożliwiającego transport tlenu po całym organizmie. Jakie są przyczyny niedokrwistości u seniorów? Jak można walczyć z anemią u osób starszych?
Spis treści
- Niedokrwistość u seniorów: objawy
- Niedokrwistości u osób starszych: przyczyny
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza u osób starszych
- Niedokrwistość z zaburzeń wchłaniania
- Niedokrwistość u osób starszych: dieta
- Niedokrwistość u osób starszych: preparaty żelaza
Niedokrwistość w starszym wieku to częsty problem, nie zawsze w porę wykryty, co dziwi tym bardziej, że prosta morfologia krwi wystarczy, by go odkryć.
U dorosłych mężczyzn poziom hemoglobiny powinien się utrzymywać na poziomie powyżej 14, a u kobiet powyżej 12 g/dl krwi. Wartości niższe od podanych świadczą o niedokrwistości.
W 80% przypadków niedokrwistość ma związek z niedoborem żelaza.
Niedokrwistość u seniorów: objawy
Do najczęstszych objawów niedokrwistości, zwłaszcza u starszych osób, należą:
- kołatanie serca
- łatwe męczenie się
- zadyszka
- powysiłkowe a nawet spoczynkowe bóle serca
- zmiany w EKG
Takie objawy mogą być przyczyną mylnego rozpoznania choroby serca i nieskutecznego jej leczenia.
Przy niedokrwistości z niedoboru żelaza pojawiają się:
- bóle głowy
- szumy w uszach
- mroczki przed oczyma
- nudności
- brak apetytu
- biegunki
- palenie języka i przełyku
- trudności przy przełykaniu
- pękanie kącików ust
- miękkość i łamliwość paznokci i włosów
- rozdrażnienie
Objawy kliniczne niedokrwistości występują zwykle przy spadku ilości erytrocytów do ok. 3,5 mln/mm³, hemoglobiny poniżej 10g/dl.
Jeżeli niedokrwistość postępuje bardzo powoli, zdolności adaptacyjne organizmu są tak duże, że objawy zaczynają występować dopiero przy znacznie niższych wartościach tych parametrów.
Niedokrwistości u osób starszych: przyczyny
U osób starszych niedokrwistość może mieć związek z chorobami przewlekłymi, niedostatecznym dostarczaniem żelaza z pożywieniem lub z jego utratą.
Niedokrwistość może być następstwem krwotoku, pojawiać się przy niedoborach witaminy B12, przy zatruciach ołowiem i zakażeniach.
Niedokrwistość u seniorów często ma związek z chorobami przewlekłymi nerek, chorobami wątroby, ze schorzeniami reumatologicznymi, ale występuje także przy niektórych chorobach nowotworowych.
W poszukiwaniu przyczyn niedokrwistości ważna jest ocena objętość (wielkość) czerwonej krwinki, którą w badaniach opisuje się skrótem MCV.
Małe krwinki są charakterystyczne dla niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. Duże pojawiają się, gdy w organizmie jest niedobór kwasu foliowego lub witaminy B12. Takie postaci niedokrwistości często określa się jako niedokrwistość niedoborową, która rozwija się u osób w starszym wieku.
W przypadkach niedokrwistości chorób przewlekłych krwinki mają prawidłową wielkość. Stwierdzenie tej postaci niedokrwistości powinna skłonić lekarza i pacjenta do wykonania badań, które wykluczą obecność nowotworu złośliwego.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza u osób starszych
To najczęściej występująca postać niedokrwistości. Stwierdza się ja w 80% przypadków. Wielu osobom wydaje się, że pojawia się ona, gdy nie dostarczamy z pożywieniem żelaza.
Niestety, niedokrwistość z niedoboru żelaza częściej ma związek z jego utratą. W przypadku seniorów może mieć związek z niewielkimi, ale przewlekłymi krwawieniami z przewodu pokarmowego. Ale zdarza się także podkrwawianie z nerek, ale mocz nie będzie czerwony.
Jednym z pierwszych badań, które należy przeprowadzić przy podejrzeniu krwawienia z narządów wewnętrznych jest test na krew utajoną w kale. Do analizy należy oddać kilka próbek, które będą pobierany co 3-4 dni.
Lekarz powinien zlecić także badania endoskopowe, które pokażą stan i budowę prawie całego przewodu pokarmowego.
Niedokrwistość z zaburzeń wchłaniania
Nieprawidłowe wchłanianie żelaza może wystąpić po usunięciu żołądka, części jelit a także przy dość powszechnej dolegliwości, jaką jest przepuklina rozworu przełykowego przepony.
Żelazo z pożywienia wchłaniane jest głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego. Do upośledzenia tego procesu dochodzi w przebiegu wielu schorzeń jelit np. zapaleń, choroby Leśniowskiego-Crohna, w celiakii (może się objawić w starszym wieku) oraz przy nietolerancji glutenu.
Zaburzenia wchłaniania w seniorów mogą mieć związek ze zmniejszeniem wydzielania soku żołądkowego nie tylko z powodu jego resekcji.
Przyswajanie żelaza może zaburzać także dieta niskobiałkowa a także nadmiar fosforanów, szczawianów i taniny znajdującej się m. in. w herbacie, którą chętnie starsi ludzie piją po posiłku. Podobnie niekorzystnie działają na żelazo kwasy fitynowe, które znajdują się m.in. w otrębach i brunatnym ryżu.
Osoby starsze, z obawy przed zawałem czy udarem mózgu często przyjmują preparaty z kwasem acetylosalicylowym. Ale mało kto wie, że kwas ten obniża wchłanianie żelaza. A przecież jest ono niezbędne do życia.
Żelazo w organizmie jest bezpośrednio wykorzystywane do syntezy hemu, czyli cząsteczki wchodzącej w skład hemoglobiny (w czerwonych krwinkach) oraz mioglobiny (w mięśniach).
Kiedy żelazo w organizmie występuje w odpowiedniej ilości, czerwone krwinki są zdolne do wiązania tlenu w małych naczyńkach płuc i oddawania go w tkankach, co umożliwia jego dostarczenie wszystkim komórkom organizmu.
Utrzymanie poziomu żelaza we krwi na poziomie normy umożliwia magazynowanie tlenu w mięśniach szkieletowych, które potrzebują szczególnie dużych dostaw tego gazu.
Niedokrwistość u osób starszych: dieta
Nasze organizmy pobierają żelazo z żywności. Hemowe - z produktów pochodzenia zwierzęcego, a niehemowe - z produktów roślinnych.
Lepiej przyswaja się żelazo hemowe, dlatego wegetarianki (a zwłaszcza weganki) łatwiej zapadają na niedokrwistość.
Ponieważ jednak z jedzenia wchłaniamy zaledwie 10-15% żelaza w nim zawartego, to do diety musimy wybierać produkty bogate w ten pierwiastek. Warto też pić wody mineralne, zawierające sole żelaza np. ze źródeł Krynicy, Rabki, Kudowy, Muszyny i Żegiestowa.
Co prawda żelazo z pożywienia wchłaniane jest w niewielkiej ilości, ale możemy nawet kilkakrotnie zwiększyć owo przyswajanie z produktów roślinnych zażywając witaminę C.
Amerykanie zalecają, by dziennie zażywać jej do 200 mg. Dużo witaminy C jest np. w czerwonej papryce, natce pietruszki, rzeżusze, brokułach, pomidorach, truskawkach, czarnych porzeczkach, aronii, kiwi, pomarańczach i cytrynach oraz w sokach z czarnej porzeczki, aronii i pomarańczowym.
Na śniadanie powinnyśmy więc wypijać szklankę któregoś z tych soków.
Prawidłowy poziom żelaza we krwi mieści się w zakresie 60–180 μmol/l lub 11–33 μg/dl.
Niedokrwistość u osób starszych: preparaty żelaza
Preparaty żelaza należy przyjmować tylko na zlecenie lekarza. Samodzielnie lepiej nie decydować nawet o przyjmowaniu tych dostępnych bez recepty.
Preparaty zawierające żelazo występują w różnych postaciach. Żelazo lepiej się wchłania, gdy jest przyjmowane na czczo (1-2 godziny przed lub po posiłku) i popijane sokiem owocowym lub wodą. Jeżeli takie przyjmowanie preparatów żelaza wywoła u ciebie rozstrój żołądka, spróbuj je zażywać w czasie lub bezpośrednio po posiłku.
Płynne postacie preparatów żelaza powodują często powstanie ciemnych plam na zębach. Żeby temu zapobiec, zmieszaj lek z sokiem owocowym, wodą lub sokiem pomidorowym. Możesz też użyć słomki do picia, unikając w ten sposób osadzania się cząsteczek żelaza na zębach.
Jeżeli preparat przeznaczony jest do podawania zakraplaczem, lek wyciśnij na nasadę języka (w głębi jamy ustnej) i popij sokiem lub wodą.
Jeśli jednak - mimo środków ostrożności - pojawią ci się na zębach plamki, możesz spróbować je usunąć szczotkując zęby sodą oczyszczoną lub 3-procentową wodą utlenioną.
Wysoką zawartość żelaza (więcej niż 4 mg w 100 g produktu) mają:
- podroby (nerki, wątroba)
- czernina
- kaszanka
- wątrobianka
- niektóre salcesony (głównie czarny)
- kakao
- rośliny strączkowe takie jak soja, groch, biała fasola
- szpinak
Średnią zawartość żelaza (1-4 mg w 100 g produktu) ma:
- drób
- mięso
- ryby
- jaja
- przetwory mięsne, np. salceson włoski, pasztety
Niską zawartość żelaza (1 mg w 100 g produktu) mają:
- mleko
- ziemniaki
- tłuszcz
- ryż
- owoce
Porady eksperta