Co najbardziej zatyka tętnice? Dr Kulczyński podkreśla, że nie jest to głównie cholesterol

2025-04-07 21:02

Znany w sieci dietetyk kliniczny i technolog żywienia, dr Bartek Kulczyński, mówi o 5 PRAWDZIWYCH przyczynach zwężenia tętnic i miażdżycy. Zwraca uwagę, że wiele osób obwinia za te problemy wyłącznie cholesterol, a przecież to nieprawda. Więc na co uważać?

Co najbardziej zatyka tętnice? Dr Kulczyński podkreśla, że nie tylko cholesterol
Autor: GettyImages/drbartekpl, YouTube

Informacje, które przekazuje dr Bartek Kulczyński na temat zatykania się tętnic i cholesterolu, nie są nowe, a jednak po zasięgu nowego filmu dietetyka można podejrzewać, że są dla wielu osób zaskoczeniem i budzą emocje.

Dr Kulczyński przed scharakteryzowaniem zabójczej piątki dla zdrowia naczyń krwionośnych, powołuje się na wypowiedź prof. Grzegorza Oszkinisa, chirurga naczyniowego, który już kilka lat temu zwracał uwagę na zagrożenia związane z demonizowaniem cholesterolu.

Tak, cholesterol powoduje miażdżycę, sprzyja zaklejaniu naczyń krwionośnych, ale nie jest jedynym, najważniejszym czynnikiem. Nie wystarczy zastąpić masła margaryną i mierzyć poziomu cholesterolu, żeby być zdrowym - podkreślają eksperci.

To na co jeszcze zwracać uwagę? Dr Kulczyński wskazuje 5 ważnych czynników. Są niespodzianki.

Poradnik Zdrowie miażdżyca

1. Przyczyny miażdżycy: podwyższony poziom homocysteiny

W ocenie dr. Bartka Kulczyńskiego nadmiar homocysteiny, związku, który powstaje w organizmie w wyniku różnych przemian metabolicznych, to niedoceniana przyczyna rozwoju miażdżycy.

Naukowcy wielokrotnie potwierdzali, że homocysteina bezpośrednio uszkadza naczynia krwionośne i zmniejsza ich elastyczność

- mówi ekspert i podkreśla, że wg badań 5-30 proc. populacji może mieć problem z homocysteiną, a wśród seniorów nawet 45 proc. Ponieważ u co niemal drugiej osoby, u której rozpoznano miażdżycę przy prawidłowym poziomie cholesterolu, stwierdzano zarazem podwyższony poziom homocysteiny, dr Kulczyński nie kryje, że uznaje ją za czynnik niezwykle istotny.

Dietetyk przypomina, że badanie jej poziomu można wykonać bezpłatnie na NFZ. Wystarczy, że lekarz nam taką kontrolę zaleci. Niestety, nie jest to powszechna praktyka.

Od czego zależy poziom homocysteiny? Od 3 witamin z grupy B: B6, B12 i folianów (B9). Generalnie nie spotyka się niedoborów B6, ale niedobory folianów są powszechne (większość z nas spożywa ich za mało), a B12 dość częste.

Wit. B9 uzupełnisz wprowadzając do diety szparagi, szpinak, kapustę włoską, jarmuż, brokuły, brukselkę, kalafiora, kiwi, pomarańcze, banany, awokado, fasolę białą i soczewicę.

Dobre źródła B12? Śledzie, makrele, sardynki, łosoś, pstrąg tęczowy, kefir, maślanka, jogurt, chuda wołowina, ser żółty oraz jajka.

2. Przyczyny miażdżycy: wysokie ciśnienie krwi

To chyba w zasadzie jest dość oczywiste, a jednak ciągle zapominamy o roli ciśnienia tętniczego w rozwoju różnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.

Miliony ludzi mają nadciśnienie, którego nie leczą. Dlaczego miałoby sprzyjać zatykaniu się naszych naczyń krwionośnych?

Wysokie ciśnienie uszkadza śródbłonek wyściełający naczynia krwionośne. Z kolei zniszczony śródbłonek staje się bardzo przepuszczalny dla różnych substancji, które zaczynają się odkładać w naczyniach krwionośnych, co prowadzi do powstawania blaszki miażdżycowej

- tłumaczy ekspert. Przypomina też, że ciśnienie krwionośne w znacznym stopniu można regulować dietą, zwłaszcza wtedy, gdy jeszcze nie wymknęło się spod kontroli.

Sprawdź: te produkty podnoszą ciśnienie

3. Przyczyny miażdżycy: podwyższony poziom cukru we krwi

To może być dla niektórych osób zaskoczenie, a tymczasem zbyt wysoki poziom glukozy we krwi to niezwykle istotny czynnik miażdżycy, z poważnymi konsekwencjami.

Okazuje się, że nawet 80 proc. zgonów diabetyków spowodowanych jest przez miażdżycę.

Poradnik Zdrowie Google News

4. Przyczyny miażdżycy: ogólnoustrojowy stan zapalny niskiego stopnia

O co chodzi? Dr Kulczyński przypomina, że czasem w organizmie, bezobjawowo, tygodniami, a nawet miesiącami, rozwija się stan zapalny. Chociaż osoba, która go doświadcza, nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, zapalenie odgrywa kluczową rolę na każdym etapie rozwoju blaszki miażdżycowej, aż do jej pęknięcia i rozwoju zakrzepicy.

Wśród przyczyn rozwoju stanu zapalnego wymienia się choćby: niezdrową dietę, zanieczyszczenie środowiska, stres, zaburzenia snu, nadwagę i otyłość, niski poziom testosteronu u mężczyzn, nieprawidłowy mikrobiom jelitowy, a nawet proces starzenia.

Wśród produktów o działaniu przeciwzapalnym z pewnością warto wymienić choćby: kurkumę, imbir, czosnek, paprykę, kalafiora, brokuły, brukselkę, kapustę, zieloną herbatę, wiśnie, maliny, śledzie, sardynki i makrelę.

5. Przyczyny miażdżycy - kontakt z dymem tytoniowym

Dr Kulczyński przypomina, że palenie jest zabójcze na wiele sposobów tak dla palacza bezpośredniego, jak i biernych palaczy. za miażdżycę odpowiada choćby dlatego, że zaburza przepływ krwi i wywołuje przewlekły stan zapalny.

Kim jest dr Bartek Kulczyński

Doktor Bartek Kulczyński to uznany ekspert w zakresie diety i żywienia, w dodatku niezwykle popularny: Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.

Były redaktor czasopisma naukowego "Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii", dietetyk kliniczny i technolog żywności, który ma w dorobku ok. 70 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym (w takich wydawnictwach jak Elsevier, Springer czy Taylor & Francis) i ok. 300 artykułów popularno-naukowych, omawia popularne i ważne tematy, jak cukrzyca typu 2, odchudzanie czy żywienie w profilaktyce chorób. Proponuje też gotowe, zdrowe przepisy.