11 produktów spożywczych, które poprawiają przepływ krwi
Jeśli odczuwasz, że brak Ci energii fizycznej oraz psychicznej, łatwo się męczysz i czujesz się starszy, niż jesteś w rzeczywistości - możesz mieć problemy z przepływem krwi. Tlenek azotu ma ogromne znaczenie dla układu krążenia, dlatego jeśli masz go za mało Twój organizm może nie funkcjonować prawidłowo.
Spis treści
- Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?
- Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?
- 11 produktów poprawiających przepływ krwi
Dlaczego organizm potrzebuje tlenku azotu?
Tlenek azotu jest niezbędny dla serca, mózgu, układu odpornościowego, a nawet dla zdrowia seksualnego. Dzięki niemu naczynia krwionośne rozszerzają się i rozluźniają, przepływ krwi zwiększa się, a krzepliwość maleje.
Wraz z wiekiem organizm wytwarza mniej tlenku azotu. Badania pokazują, że jeszcze przed 40. rokiem życia wytwarzamy o 50% mniej tej cennej substancji niż w wieku nastoletnim.
Co wiąże się z brakiem tlenku azotu we krwi?
Słabe krążenie krwi, które jest skutkiem niedoboru tlenku azotu może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak:
- miażdżyca,
- zaburzenia erekcji,
- nadciśnienie,
- udar,
- zawał serca.
Do objawów niedoboru tlenku azotu można zaliczyć:
- wysokie ciśnienie krwi,
- uczucie zimnych dłoni i stóp,
- lęk,
- trudności z koncentracją,
- bezsenność,
- spadek wytrzymałości organizmu,
- utrata libido.
11 produktów poprawiających przepływ krwi
Istnieją produkty spożywcze, które mogą przyczynić się do zwiększenia poziomu tlenku azotu, a co za tym idzie - wzmocnić przepływ krwi. Należą do nich:
- Buraki
- Czerwone wino
- Zielone warzywa liściaste i kapustne
- Arbuz
- Czosnek
- Nasiona i orzechy
- Granat
- Owoce cytrusowe
- Mięso
- Ciemna czekolada
- Małże
Buraki
Buraki są bogate w naturalne azotany, które organizm może przekształcić w tlenek azotu. Dzięki nim naczynia krwionośne rozluźniają się, zwiększa się przepływ krwi, a serce nie musi pracować na maksymalnych obrotach.
Sok z buraków to przysmak sportowców, którzy piją go przed treningami lub zawodami. Zaletą tego napoju jest fakt, że wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedna szklana soku z buraków dziennie jest wskazana dla osób, które mają problem z nadciśnieniem.
Wysokie ciśnienie krwi jest przyczyną zaburzeń erekcji, dlatego koktajl z buraka jest określany, jako naturalny środek na problemy ze wzwodem.
Czerwone wino
Badania wykazują, że jedna lampka czerwonego wina dziennie może pozytywnie wpływać na serce. Ten czerwony trunek, spożywany z umiarem, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i jest źródłem przeciwutleniaczy, których zawiera aż 10 razy więcej niż wino białe.
Kwas acetylosalicylowy zawarty w czerwonym winie rozrzedza krew, a dzięki wysokiej zawartości potasu reguluje jej ciśnienie.
Sprawdź, jakie warzywa są bogate w potas
Zielone warzywa liściaste i kapustne
Spożywanie zielonych warzyw liściastych i kapustnych jest świetnym sposobem, by poprawić krążenie krwi. Mają wiele azotanów, które organizm może skutecznie przekształcić w tlenek azotu.
Szacuje się, że aż 80% azotanów, które spożywamy wraz z posiłkami pochodzi z warzyw, dlatego warto do swojej diety włączyć jarmuż, rukolę, szpinak, sałatę, brokuły, kalafior czy kapustę, które zawierają najwięcej tego ważnego składnika odżywczego. Bogata w azotany jest także marchew.
Arbuz
Ten owoc nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale ma także pozytywny wpływ na krążenie krwi. Arbuz jest zalecany jako naturalny środek na problemy z erekcją. Zawiera wiele aminokwasu L-cytruliny, który organizm zamienia w L-argininę, a następnie w tlenek azotu.
Czosnek
Udowodniono, że czosnek zwiększa przepływ krwi i obniża jej ciśnienie dzięki allicynie, która uwalniana jest podczas siekania lub miażdżenia tego warzywa. To właśnie allicyna odpowiada za intensywny smak i zapach czosnku.
Cebula także poprawia krążenie, ponieważ zawiera kwercetynę, czyli naturalnie występujący flawonoid. Regularne spożywanie cebuli i czosnku może wpływać na normalizacje ciśnienia tętniczego krwi, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Nasiona i orzechy
Orzechy i nasiona zawierają aminokwasy wpływające na wytwarzanie tlenku azotu oraz tłuszcze omega-3, które usprawniają pracę mózgu. Spożywanie tych produktów może wpływać na obniżanie ciśnienia, a także poprawić wytrzymałość organizmu.
Nasiona dyni oraz orzechy włoskie są jednymi z najbogatszy źródeł L- argininy. Sezam, nasiona słonecznika, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne także zawierają wiele tego cennego aminokwasu.
Polecany artykuł:
Granat
Poza walorami smakowymi granat zawiera przeciwutleniacze i azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne ułatwiając przepływ natlenionej, bogatej w składniki odżywcze krwi do tkanek.
Owoce cytrusowe
Witamina C zwiększa wchłanianie tlenku azotu. Doskonałymi źródłami tej witaminy są:
Spożywanie owoców cytrusowych wpływa na pracę mózgu, obniża ciśnienie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem.
Mięso
Koenzym Q10 zawarty w mięsie może zwiększać poziom tlenku azotu w organizmie, który pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne. Koenzym Q10 wiąże się także z zapobieganiem ataków migreny, ponieważ niweluje deficyt bioenergetyczny w komórkach.
Najlepszymi źródłami koenzymu Q10 są podroby, zwłaszcza nerki i serca, a także tłuste ryby – łosoś, makrela, śledź, sardynki. Mięso z indyka, kurczaka czy schab są także bogate w L-argininę.
Ciemna czekolada
Ciemna czekolada dzięki zawartości kakao zawiera wiele flawanoli. Wyniki badań potwierdzają, że flawanole z kakowca wpływają na zdrowie układu krążenia poprawiając parametry sprawności sercowo-naczyniowej. Pomagają także utrzymać odpowiedni poziom tlenku azotu w organizmie, dzięki czemu serce jest zdrowe, a komórki są chronione przed uszkodzeniem.
Eksperci postanowili sprawdzić, jak codzienne spożywanie ciemnej czekolady może wpływać na organizm człowieka. Po 15 dniach okazało się, że ciśnienie krwi uczestników badania obniżyło się, a poziom tlenku azotu znaczącą wzrósł.
Małże
Małże są bogate w witaminę B12, a także w aminokwasy, które wpływają na zwiększenie poziomu tlenku azotu. Dobrym źródłem L-argininy są także inne owoce morza:
- ostrygi,
- przegrzebki,
- ośmiornica,
- krewetki,
- homary,
- kraby.
Oprócz spożywania powyższych produktów możemy stymulować przepływ krwi przez regularną aktywność fizyczną, odpowiednie nawodnienie, zmniejszenie ilości soli w diecie.
Warto także ograniczyć używanie płynu do płukania jamy ustnej, ponieważ zabija wiele bakterii odpowiadających za produkcje tlenku azotu.
Polecany artykuł: