Sposoby na grypę. Miód, czosnek, probiotyki pomogą zwalczyć grypę. Jak naturalnie leczyć grypę?
Sposoby na grypę i metody walki z grypą. Zwykle podczas grypy nie masz apetytu. Leżysz w łóżku i nic nie jesz. A to wielki błąd, bowiem dzięki pokarmom dajemy organizmowi siłę niezbędną do walki z chorobą. Co warto jeść, by pomóc organizmowi zwalczyć grypę? Jak naturalnie leczyć grypę? Jak zwalczyć gorączkę domowymi sposobami? Co pomoże zwalczyć grypę?
Grypa. Łamie cię w kościach. Głowa pęka. Wysoka gorączka trzyma już 3. dzień. Jeśli chorujesz na grypę do swojego codziennego menu włącz pokarmy, które działają stymulująco na twój układ odpornościowy. Pomożesz organizmowi szybciej zwalczyć chorobę.
Grypa - tu pomoże miód – zdrowy antybiotyk
W licznych badaniach dowiedziono, że miód oddziałuje na układ immunologiczny człowieka, wzmacniając i modulując jego siły obronne. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych oraz substancje czynne biologicznie: rutynę, inhibinę i enzymy. Cechą jednak najważniejszą, którą ma miód w porównaniu z innymi lekami przeciwbakteryjnymi jest jego działanie zapobiegawcze. Dlatego warto sięgać po łyżkę pszczelego lekarstwa każdego dnia.
Grypa nie lubi czosnku – niszczyciela bakcyli
Godny polecenia jest czosnek, który ma zdolność zwalczania bakterii powodujących różnorodne infekcje. Chroni jednocześnie organizm przed powikłaniami po grypie czy katarze. Działanie czosnku jest zbliżone do działania niektórych nowoczesnych antybiotyków. Jeśli komuś przeszkadza nieprzyjemny zapach, można go łatwo zneutralizować, żując natkę pietruszki lub łączyć te dwa produkty w jednej potrawie.
Rosół pomocny w zwalczaniu infekcji
Może brzmi to niczym truizm, ale rosół pomoże przy grypie. Nasze babcie stosowały powszechnie rosół przy zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Badania potwierdziły, że takie działanie ma swoje uzasadnienie medyczne. Podczas gotowania rosołu z mięsa, kości i warzyw, do wywaru wypłukuje się wiele cennych składników. Jednym z nich jest cysteina. Substancja ta przyspiesza odksztuszanie śluzu i ułatwia usuwanie razem z nim zarazków zalegających w płucach i oskrzelach. Gorąca zupa nie tylko rozgrzewa. Pozwala także uzupełnić straty płynów (pot, katar).
Produkty bogate w probiotyki
W czasie infekcji warto do jadłospisu wprowadzić produkty w naturalny sposób wspomagające odporność organizmu. Należą do nich fermentowane napoje mleczne (kefir, maślanka, jogurty), zawierające bakterie probiotyczne. Probiotyki, to żywe drobnoustroje, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm, poprawiając czynności układu odpornościowego, pomagają organizmowi zwalczać bakterie chorobotwórcze. O ich skuteczności świadczy zastosowanie w czasie i po kuracji antybiotykami. To probiotyki zapewniają odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Świeże warzywa i owoce poprawią odporność
Jedząc warzywa i owoce dostarczy my organizmowi dodatkowo witaminę C, która także zwiększa naszą odporność. Największe jej ilości zawierają owoce dzikiej róży, cytrusy, owoce jagodowe. Z warzyw warto sięgać po paprykę, pomidory, chrzan i kapustę. Pamiętaj, że witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dlatego spożywaj jak najwięcej produktów na surowo.