Japonia – kraj długowieczności. Jak Japończycy wydłużają życie?
Japonia zajmuje pierwszą lokatę w zestawieniu Światowej Organizacji Zdrowia, jeśli chodzi o oczekiwaną długość życia (raport z 2018 roku). Jak Japończykom udaje się dożywać sędziwych lat? Składa się na to wiele czynników – zamożność kraju, zdrowa dieta, spora aktywność sportowa, aż wreszcie rozsądna, pozytywna filozofia życia. Szczególne miejsce w archipelagu długowieczności zajmuje zaś wyspa Okinawa.
Spis treści
- Japonia: zamożność i rozwój gospodarczy
- Japonia: SPA w Kraju Kwitnącej Wiśni
- Japonia: zdrowa kuchnia
- Japonia: fenomen wyspy Okinawa
- Japonia: Ikigai - filozofia życia z Okinawy
- Japonia: dieta Okinawa
Japonia nie jest krajem łatwym do życia ze względu na trudne zjawiska pogodowe czy częste trzęsienia ziemi, a jednak Japończycy często w doskonałym zdrowiu dożywają nawet ponad 100 lat. Nic zatem dziwnego, że cały świat przygląda się fenomenowi tego wyspiarskiego kraju. Również my zebraliśmy najważniejsze informacje w tym temacie.
Japonia: zamożność i rozwój gospodarczy
Ważną rolę w dobrej kondycji obywateli zajmuje oczywiście znakomita gospodarka, zamożność, a także idący z nimi w parze sprawnie działający system opieki zdrowotnej.
Rząd Japonii działa aktywnie nie tylko na polu dobrego refinansowania usług, z czym mamy spore problemy w Polsce, lecz także profilaktyki. Liczne kampanie społeczne docierają do szerokiego grona odbiorców.
Japończycy mają również wysoką świadomość tego, że jesteśmy tym, co jemy - zdrowa dieta również odgrywa ważną rolę w społeczeństwie. Także rząd regularnie przypomina o tym obywatelom Kraju Kwitnącej Wiśni.
Warto też zwrócić uwagę na świetny system edukacji, pracowitość i otwartość na innowacje. Wykształceni, zamożniejsi ludzie statystycznie lepiej o siebie dbają. Ponadto większe środki w domowym budżecie pozwalają na ciekawsze, korzystne dla zdrowia aktywności różnego rodzaju - w tym sportowe i rekreacyjne.
Japonia: SPA w Kraju Kwitnącej Wiśni
Japończycy słyną na całym świecie zarówno z dbałości o zdrowie, jak i o urodę. Szczególnie pielęgnacja cery odgrywa ważną rolę w codziennych zabiegach kosmetycznych. Od wielu lat też Kraj Kwitnącej Wiśni zyskuje sławę jako dynamicznie rozwijający się rynek SPA i odnowy biologicznej.
Duże znaczenie mają specyficzne okoliczności przyrodnicze i geologiczne. Duża aktywność sejsmiczna to na szczęście nie tylko częste trzęsienia ziemi, lecz także tysiące gorących źródeł.
W japońskiej tradycji kąpiele i dbałość o nienaganną higienę mają bardzo długą historię. W pobliżu gorących źródeł działają klasyczne gospody zwane ryokan. A jednym z wodnych symboli Japonii są onseny, czyli właśnie bijące ciepłe źródła, ale też ośrodki odnowy wokół nich zlokalizowane. Można je spotkać właściwie na każdym kroku - w górach, w lesie, blisko morza czy w miastach.
Japończycy mają też swoje nietypowe zabiegi, typowe jedynie dla nich – jak chociażby SPA piaskowe (na około 15 minut zakopujemy się w gorącym piasku, który działa podobnie jak sauna).
Japonia: zdrowa kuchnia
Kuchnię japońską kojarzymy przede wszystkim z sushi. I owszem, jest to ważny element w kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni, ale tylko jeden z wielu - i niekoniecznie podstawowy. Japończycy kochają jeść i czerpią z tego wielką radość.
We współczesnej Japonii swoje przejawy ma zarówno trend slow food, jak i… food porn. Programy kulinarne potrafią zaszokować niejedną osobę z Zachodu. Na przykład niczym nadzwyczajnym nie jest elegancka kobieta w szpilkach, która pewnie chwyta surową (albo jeszcze żywą!) rybkę i zjada ją w całości na oczach zachwyconej widowni.
Ryby zresztą, a także owoce morza zajmują ważne miejsce w menu Japończyków. Tu też znajduje się jedno z wyjaśnień ich nadzwyczajnego zdrowia. Dba o to także rząd. W 2005 roku przygotował nawet rekomendacje odnośnie do pożądanej diety.
Bodaj najzdrowszą japońską dietą regionalną jest jednak ta z wyspy Okinawa. Pora więc przyjrzeć się fenomenowi tej części Japonii - przede wszystkim ze względu na długowieczność mieszkańców.
Czytaj też:
Kuchnia japońska - najzdrowsza na świecie
Dieta Dalekiego Wschodu - bogactwo smaku i aromatu
Japonia: fenomen wyspy Okinawa
Średnio na 100 tys. mieszkańców Okinawy przypada około 24 stulatków. W całej Japonii zaś jest to ponad 400 osób na milion. Nigdzie indziej na świecie takie wskaźniki nie są osiągane. Jak to się dzieje?
Warto przyjrzeć się przede wszystkim życiu na Okinawie i stanie zdrowia tamtejszych ludzi. Badania pokazują, że w krwi wyspiarzy znajduje się mało wolnych rodników odpowiadających za starzenie się komórek. Ponadto mieszkańcy wyspy dłużej pozostają aktywni, a także rzadziej cierpią na demencję.
Inny ciekawy aspekt to brak kolei - wszyscy poruszają się pieszo, co również wpływa na doskonałą formę organizmu.
A z jeszcze ciekawszych rzeczy - na Okinawie udało się w pełni zrealizować zalecenie japońskiego rządu, by w ciągu dnia spożywać mniej niż 10 gramów soli!
Jak widać wiele aspektów składa się na sukces wyspiarzy. Dużą rolę odgrywa także pozytywna, prosta filozofia życia zwana ikigai, a także określona dieta – typowa dla Okinawy.
Japonia: Ikigai - filozofia życia z Okinawy
Filozofia życia ikigai wywodzi się z wyspy Okinawa. W tłumaczeniu na polski oznacza ona powód do życia ("iki" - żyć,"gai" - powód).
Ikigai stanowi uniwersalny zbiór prostych zaleceń, które pozwalają zadbać zarówno o zdrowie, jak i wewnętrzną równowagę.
Oto najważniejsze z nich:
- Nie przechodź na emeryturę, zachowaj pełną aktywność.
- W życiu dbaj o spokój, nigdzie się nie spiesz.
- Spożywanie posiłków? Kończ wtedy, gdy mniej więcej w 80 procentach czujesz "zapełnienie". Nie przejadaj się ani nie głoduj.
- Codziennie ćwicz – wystarczy lekka gimnastyka.
- Otaczaj się dobrymi przyjaciółmi.
- Dbaj o stały kontakt z przyrodą.
- Dużo się uśmiechaj, zachowaj otwartość i poznawaj ludzi wokół.
- Żyj chwilą (carpe diem), doświadczaj w pełni tego, co się dzieje, i ciesz się tym.
- Nie zamartwiaj się rzeczami, na które nie masz wpływu. Pamiętaj o wdzięczności za wszystko, czego doświadczasz.
Japonia: dieta Okinawa
Dieta na wyspie Okinawa ściśle łączy się z założeniami filozofii ikigai. W menu stawia się na różnorodność składników oraz ich niskokaloryczność. Zdecydowaną większość stanowią produkty roślinne. Mięso i nabiał w dużej mierze zastępowane są przez ryby, owoce morza, a także soję i produkty sojowe (m.in. tofu).
Co ciekawe, mieszkańcy Okinawy spożywają bardzo mało glutenu, bo zamiast pieczywa czy makaronów lubują się w ryżu.
Ważną rolę odgrywają także zróżnicowane przyprawy, zielona herbata i owoce.
Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na trzy składniki obecne w diecie Okinawa, które w znaczniej mierze odpowiadają za długowieczność mieszkańców:
- kwasy omega-3 (ryby, owoce morza)
- antyoksydanty (m.in. z zielonej herbaty)
- magnez (bogato występujący w soi, fasolach, sezamie, batatach oraz zielonych warzywach)