Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne
Gdy chcesz poprawić kondycję układu krążenia, przyjrzyj się temu, co jesz. Modyfikacja jadłospisu posłuży obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz uelastyczni tętnice i żyły. Sprawdź, jakie produkty powinieneś włączyć do diety, by wzmocnić naczynia krwionośne.
Spis treści
- Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - zdrowe zamienniki
- Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - porcja błonnika
- Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - moc z roślin
- Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - bezcenny czosnek
- Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - zdrowe tłuszcze
Zmiana nawyków żywieniowych może dosłownie przedłużyć życie, osłabiając proces tworzenia blaszki miażdżycowej. Odpowiednia dieta przeciwdziała ponadto stanom zapalnym i procesom starzenia, które osłabiają ścianki żył i tętnic.
Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - zdrowe zamienniki
Procesy miażdżycowe nasila dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. Obfitują w nie produkty pochodzenia zwierzęcego – zwłaszcza wieprzowina, wołowina, podroby, skórki drobiowe, przetwory mięsne (parówki, kaszanka, pasztety, salceson, salami), masło, tłusty nabiał, żółtka jaj.
Ograniczajmy ich spożycie, wybierając chude mięsa (królik, dziczyzna, pierś indyka i kurczaka bez skóry), chudy i półtłusty nabiał; czerpmy więcej białka z bogatych w błonnik roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola). Smalec i masło zamieńmy na oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, oliwę) i dobrej jakości margaryny do smarowania z dodatkiem stanoli obniżających stężenie cholesterolu.
UWAGA: szkodliwe są kwasy tłuszczowe trans zawarte w utwardzonych tłuszczach roślinnych – najwięcej jest ich w twardych margarynach i wysoko przetworzonych produktach: ciastach i ciastkach, krakersach, chipsach, zupach i sosach z torebki, lodach, żywności typu fast food. Warto też ograniczyć spożycie słodyczy, ponieważ nadmiar cukru sprzyja miażdżycy. Zdrowe zamienniki to chipsy owocowe, suszone owoce, sorbety czy gorzka czekolada.
Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu - co można jeść, jadłospisJak ograniczyć CUKIER w diecie?
Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - porcja błonnika
Aby odciążyć wątrobę w walce z nadmiarem cholesterolu, jadajmy na co dzień produkty obfitujące w błonnik rozpuszczalny, czyli pektyny (25-40 g dziennie), które wiążą i usuwają z jelit kwasy żółciowe wykorzystywane przez wątrobę do produkcji cholesterolu. Dzięki temu jego poziom we krwi zostaje obniżony. Źródłem błonnika rozpuszczalnego jest większość warzyw i owoców (kapusta, warzywa korzeniowe i strączkowe, jabłka, morele, porzeczki, śliwki, maliny i cytrusy), kasze jęczmienna i gryczana, brązowy ryż, płatki zbożowe, razowe makarony i pieczywo.
Czytaj też: BŁONNIK - właściwości. Produkty bogate w błonnik
Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - moc z roślin
Flawonoidy, polifenole, foliany, karotenoidy, a także witaminy E i C oraz rutyna to związki pochodzenia roślinnego. Hamują procesy zapalne i oksydacyjne, które sprzyjają miażdżycy, zapobiegają podnoszeniu poziomu homocysteiny, aminokwasu przyczyniającego się do powstawania blaszek miażdżycowych. Uszczelniają też i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając obrzękom i pękaniu naczyń włosowatych. Działają również przeciwzakrzepowo, hamując zlepianie się płytek krwi.
Czytaj też: Popękane NACZYNKA: jak się ich pozbyć?
Witamina C, przyjmowana wraz z rutyną, ułatwia syntezę kolagenu, białka będącego budulcem naczyń krwionośnych – dzięki temu zachowują elastyczność i są odporniejsze na uszkodzenia. Najlepszym źródłem naturalnych antyoksydantów są warzywa i owoce – z nich przeciwutleniacze przyswajają się lepiej niż z suplementów. Jadajmy je najlepiej na surowo lub krótko gotowane na parze. To pozwoli zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych. Dietetycy zalecają, by jadać codziennie 5 porcji warzyw i owoców (ok. 400 g).
Sporo antyoksydantów zawiera też zielona herbata (jest bogata w polifenole), orzechy, nasiona, pestki i tłoczone z nich oleje.
Czytaj też: ANTYOKSYDANTY - LISTA produktów bogatych w przeciwutleniaczeDieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI
Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - bezcenny czosnek
Zawarte w czosnku allicyna i tiosulfinat przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Związki te uaktywniają się po uszkodzeniu komórek rośliny, ząbki czosnku trzeba więc zmiażdżyć i odczekać ok. 10 minut, zanim je zjemy.
Czytaj także: Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?
Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne - zdrowe tłuszcze
Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, przyczyniają się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu, jego frakcji LDL i trójglicerydów. Źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledzie).
Pożądany efekt terapeutyczny osiągniemy, jedząc co najmniej dwie porcje po 200 g ryb tygodniowo. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są też oleje, polecany jest zwłaszcza rzepakowy, który z punktu widzenia profilaktyki przeciwmiażdżycowej ma korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6.
Czytaj także: Kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9: działanie i źródła w żywności
Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiegając nadciśnieniu i obrzękom. Jego bogatym źródłem są owoce, warzywa i ziarna zbóż. Aby organizm otrzymał zalecaną dzienną dawkę potasu (4,7 g), trzeba zjeść np. porcję 175 g chleba pełnoziarnistego (30%), 300 g ziemniaków (25%), 1/2 brokułu (20%), pomidora (10%), banana (10%), 2 morele suszone (ok. 5 %).