ZEMSTA FARAONA, czyli zatrucia pokarmowe w krajach arabskich: objawy, leczenie i zapobieganie
Zemsta Faraona to częsta przypadłość, która dotyka turystów spędzających urlop w Egipcie i innych krajach arabskich lub w Turcji. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które objawiają się bólem brzucha, ostrą biegunką i wymiotami, dotykają co drugiego urlopowicza. Aby nie spędzić wakacji w hotelowej łazience, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Sprawdź, jak leczyć klątwę Faraona i jej zapobiegać.
Spis treści
- Zemsta Faraona - objawy
- Zemsta Faraona - leczenie
- Zemsta faraona - co jeść podczas ataku choroby i po niej?
- Jak zapobiegać klątwie Faraona?
Zemsta Faraona, która jest często mylona ze zwykłym zatruciem pokarmowym, to dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które dotykają europejskich turystów przyjeżdżających na urlop do krajów arabskich. Przyczyną choroby jest odmienna flora bakteryjna przewodu pokarmowego Europejczyków. W związku z tym spotkanie z lokalnymi bakteriami bardzo często kończy się dla podróżnych niedyspozycją, która trwa ok. 5 dni.
Zemsta Faraona - objawy
- uporczywa biegunka
- ostre bóle brzucha
- wymioty i nudności
- gorączka
- zawroty głowy
Objawy klątwy Faraona szybko doprowadzają do wyczerpania i odwodnienia organizmu, dlatego jak najszybciej należy podjąć odpowiednie leczenie.
Zemsta Faraona - leczenie
Leczenie tego dokuczliwego schorzenia trwa mniej więcej tydzień i polega na przyjmowaniu leków przeciwbiegunkowych. Dzięki leczeniu zwiększa się wchłanianie wody i elektrolitów przez organizm, co chroni przed odwodnieniem. Leki na biegunkę podróżnych możesz kupić w aptekach.
Zemsta faraona - co jeść podczas ataku choroby i po niej?
Najpierw trzeba pamiętać o uzupełnieniu utraconych płynów, by uniknąć odwodnienia. Pić wyłącznie butelkowaną wodę albo herbatę (kawy lepiej unikać, bo może zaostrzyć dolegliwości). Zrezygnować z napojów mlecznych i z dodatkiem mleka, a także z lodu do napojów - zazwyczaj przygotowywany jest z nieprzegotowanej wody.
Należy unikać alkoholu - tradycyjne leczenie wódką z pieprzem nie tylko nie pomaga na zemstę faraona, ale może nas jeszcze osłabić.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł:
Zdecydowanie trzeba unikać jedzenia surowych posiłków - na czas choroby należy usunąć z diety surowe owoce i warzywa, zmniejszyć ilość błonnika w diecie - czyli nie ruszamy innego pieczywa niż pszenne. Wskazane są sucharki, krakersy, ryż, gotowane ziemniaki, rosół, gotowane mięso, ewentualnie gotowane warzywa. Należy unikać ostrych przypraw, ponieważ one też pobudzają perystaltykę jelit.
Osłabiony żołądek wymaga odpoczynku. Stopniowo rozszerzamy menu o dania gotowane, ale ostrzej przyprawione, warzywa (ale nie surowe). Owoce myć przegotowaną wodą a następnie obierać. Produkty mleczne należy wprowadzić na końcu.
Z płynów zalecana jest woda mineralna. Należy unikać słodyczy - zwłaszcza lodów.
Jak zapobiegać klątwie Faraona?
Klątwa sułtana jest spowodowana odmienną florą bakteryjną układu pokarmowego turystów. Osłabiony tą dolegliwością organizm jest bardziej podatny na groźne bakterie, które znajdują się wodzie z kranu czy nieumytych owocach. W związku z tym, aby nie dopuścić do rozwoju choroby, należy przestrzegać kilku zasad.
- Jeszcze przed wyjazdem do krajów arabskich czy Turcji kup w aptece odpowiednie leki, które pozwolą ci uniknąć tej przypadłości lub łatwiej ją zwalczyć. Są to preparaty, które zawierają kultury bakterii mlekowych i blokują rozwój szkodliwych bakterii. Większość z nich można kupić bez recepty. Odpowiednie leki możesz kupić także na miejscu. Są one powszechnie dostępne, ponieważ wielu turystów cierpi na biegunkę podróżnych. W związku z tym miejscowy farmaceuta bez problemów rozpozna, jakich leków potrzebujesz.
- Podczas urlopu w Egipcie czy Turcji używaj tylko wody butelkowanej. Dotyczy to też mycia zębów - pamiętaj, aby po umyciu zębów wypłukać jamę ustną wodą mineralną. Wodą z butelki myjemy także ręce, a najlepiej całe ciało.
- Unikaj wody z kranu w każdej postaci, np. kostek lodu dodawanych do drinków w lokalnych barach.
- Zamiast chłodnej lemoniady (która także może być przygotowana na bazie wody z kranu) wybierzmy schłodzone napoje butelkowane.
- Lokalne owoce i warzywa przed spożyciem należy dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, użyjmy wody mineralnej. Jednak najlepszą metodą jest obieranie owoców i warzyw ze skórki.
- Najbezpieczniejsze są potrawy grillowane, pieczone lub smażone.
Porady eksperta