Zdrowszy mikrobiom, lepsze trawienie, porcja energii. Trzy kasze najlepsze dla jelit
Kto ma w pełni zdrowe jelita, dba o nie skutecznie i nie odczuwa żadnych dolegliwości z nimi związanych, może nie czytać dalej. Nieprzypadkowo jelita nazywane bywają naszym drugim mózgiem, bo decydują nie tylko o sprawnej pracy układu odpornościowego, ale nawet o samopoczuciu i nastroju. Dieta ma znaczenie. Po prostu
Jelita, generalnie jak cały organizm, cenią sobie dietę zbilansowaną pod względem składników odżywczych, a także różnorodną.
Nie zmienia to faktu, że mają swoje dania ulubione, a na takiej liście produktów dobrych dla jelit nie powinno zabraknąć kaszy, zwłaszcza trzech jej rodzajów.
1. Kasza gryczana - bezpieczne oczyszczanie
Niewątpliwe kasza gryczana zadba o mikrobiom w twoich jelitach. Zapewnia mu znakomitą pożywkę w postaci solidnej dawki błonnika, a zarazem umożliwia łagodne, precyzyjne i solidne sprzątanie.
Bez złogów, zaparć i procesów gnilnych lepiej trawisz i wchłaniasz.
Kasza gryczana zapewnia długotrwałe uczucie sytości, doceniana jest podczas diety odchudzającej. Niski indeks glikemiczny, 120 kcal w 100 g kaszy i spora zawartość witamin z grupy B, magnezu, a także cynku i potasu to kolejne atuty tej kaszy.
Dietetyczne dania z kaszą
2. Kasza jaglana - polecana przy IBS
Dlaczego kasza jaglana ma być korzystna dla jelit? Podobnie jak gryczana należy do kasz gruboziarnistych, więc również działa oczyszczająco, a zarazem łagodząco.
Jest polecana nawet w stanach chorobowych - uchodzi za zdrową propozycję dla osób z zespołem jelita wrażliwego (IBS).
Kasza jaglana jest niewątpliwie lekkostrawna. Chociaż ma zdecydowanie więcej kalorii niż kasza gryczana (ok. 350 kcal w 100 g), z pewnością nie tuczy (chociaż w diecie redukcyjnej te kalorie trzeba uwzględnić).
Zawarty w niej krzem usprawnia przemianę materii, dlatego kasza nie pójdzie ci raczej w boczki.
Znajdziesz w niej te same witaminy i minerały, co w kaszy gryczanej. Jest też ceniona ze względu na zawartość witaminy E, nieprzypadkowo nazywanej witaminą młodości.
3. Kasza pęczak - pożegnanie wielu dolegliwości
To nie jest trzecie miejsce - przyjęliśmy kolejność alfabetyczną. Dla zdrowia jelit kasza pęczak wcale nie jest gorsza od gryczanej czy jaglanej. Wręcz przeciwnie - jelita ją kochają.
To kasza bardzo korzystnie wpływająca na perystaltykę jelit dzięki wysokiej, sięgającej 17 g w 100 g, zawartości błonnika.
Pęczak eliminuje wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Kalorii ma mniej więcej tyle, co kasza jęczmienna i jak ona nie tuczy, chociaż obie kasze pod tym względem nie mogą się równać z gryczaną.
To kolejne bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Nie pożałujesz, jeśli stanie się jednym z twoich regularnie wybieranych dodatków obiadowych.