Są pyszne i zdrowe, ale mogą zaszkodzić. Kto nie powinien jeść gruszek?
Kiedyś należały do ulubionych owoców Polaków, dziś ledwo łapią się do pierwszej szóstki. Są owiane złą sławą, bo ponoć mają powodować wzdęcia i bóle brzucha. Faktycznie, są osoby, które nie powinny ich jeść, ale nie dotyczy to wszystkich. Po co jeść gruszki i kiedy ich unikać?
W zasadzie wszystko może nam zaszkodzić - gdy przesadzimy z ilością, nie zadbamy o higienę, mamy konkretne przeciwwskazania.
Złą opinię gruszki zawdzięczają krzemionce, która ma powodować ich ciężkostrawność. Rzecz w tym, że w obecnie dostępnych odmianach gruszek jest już jej jak na lekarstwo i nasz układ pokarmowy przyjmuje zwykle gruszki z wdzięcznością. Skąd wyjątki?
Czy gruszki są ciężkostrawne?
Patrzysz na piękne, rumiane gruszki i aż trudno uwierzyć, że w środku mogą mieć coś, co byłoby trudne do strawienia.
Ze względu na kuszący wygląd i kształt, gruszki są zaliczane do owocowych afrodyzjaków.
W niemal całej Europie, poza Serbią, wierzono kiedyś, że gruszę i jej owoce wybrały demony, by wodzić nas na pokuszenie. Dla Serbów gruszki były i są owocami boskimi. Spróbuj serbskich deserów gruszkowych, a zrozumiesz.
To co z tą ciężkostrawnością? Kiedyś mniej szlachetne odmiany, a przede wszystkim gruszki dzikie, zawierały w miąższu sporo tzw. komórek kamiennych, o ścianach wysyconych krzemionką, bądź węglanem wapnia.
We współczesnych odmianach uprawnych jest ich już naprawdę niewiele, a ewentualne problemy trawienne rozwiązuje staranne przeżucie owocu. Pamiętaj, że dokładne rozdrabnianie pokarmu w ustach jest zdrowe, nie tylko wtedy, gdy jesz gruszki.
Siedem pysznych potraw z gruszką
Gruszki - dlaczego warto jej jeść
Gruszki obfitują w wiele cennych składników:
- przyjazną oczom i skórze witaminę A,
- w dobre dla układu nerwowego witaminy z grupy B i magnez,
- dobrą dla odporności witaminę C,
- poprawiający nastrój magnez
- korzystny dla serca potas.
Znajdziesz w nich też wapń, żelazo czy jod.
Dla serca dobry jest nie tylko potas z gruszki, ale też antyoksydanty i sporo błonnika (ok. 2 g w 100 gramach owocu).
Gruszki służą osobom z kamicą nerkową i infekcjami dróg moczowych.
Napar gruszkowy działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, więc warto po niego sięgać częściej w długie zimowe wieczory, gdy "coś nas bierze". Nie uleczy wprawdzie, ale pomoże złagodzić dolegliwości. Także wtedy, gdy infekcja obejmuje przewód pokarmowy.
Gruszki - kto nie powinien ich jeść
Same zalety? Wprawdzie współczesne odmiany gruszek nie zawierają zbyt dużo krzemionki, ale spora zawartość cukru może sprzyjać nasileniu wzdęć u osób, które mają z nimi problem.
Czy to oznacza, że gruszek muszą unikać osoby z cukrzycą czy nadwagą? Z pewnością nie ma sensu się gruszkami objadać, ale mogą być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Jeden solidny owoc to ok. 60 kcal, indeks glikemiczny jest niski.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie twierdzą wręcz, że w przypadku osób, które codziennie spożywają gruszkę, ryzyko nadwagi jest o 35 proc. niższe.
To kto przede wszystkim musi na gruszki uważać? Osoby, które właśnie są na diecie, bo kalorie gruszkowe trzeba uwzględnić w limicie, chociaż dla błonnika można się o nie pokusić i przede wszystkim alergicy.
Alergia na gruszki zwykle szybko daje objawy. W przeciągu kilku minut może wystąpić swędzenie ust i drapanie w gardle. Dodatkowo zdarza się obrzęk warg, języka czy gardła, swędzenie skóry.
Jeśli masz uczulenie na pyłki brzozy, możesz źle tolerować gruszki (alergia krzyżowa).