Prowadzi do zaburzeń trawienia i nie tylko. Czym jest hipochlorhydia?
Trudności w strawieniu mięsa, ciężkość na żołądku, wzdęcia i odbijania to objawy sugerujące hipochlorhydrię, czyli niedokwaśność żołądka. Gdy trwa ona zbyt długo, prowadzi do zaburzeń trawienia i rozregulowania większości odcinków układu pokarmowego. Zobacz, jak sobie z nią radzić i po jakie produkty sięgać, aby unormować wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Spis treści
Po co nam kwas solny?
Kwas solny wytwarzany przez komórki okładzinowe żołądka jest niezbędny do trawienia białek. Ma on kwaśne pH od 1,5 do 2, co powoduje, że w tym środowisku może zadziałać pepsynogen i przekształcić się w pepsynę, która rozkłada białko na mniejsze składniki, czyli aminokwasy. Dzięki niej trawimy bez problemu, a całe cząstki białek nie trafiają do jelit, a potem do krwiobiegu, gdzie mogłyby drażnić układ immunologiczny i być przyczyną licznych nietolerancji pokarmowych.
Kwaśne środowisko żołądka sprawia też, że nie są tam w stanie przeżyć żadne drobnoustroje. Sok żołądkowy jest więc dobrą barierą, która chroni układ pokarmowy przed wnikaniem dalej patogenów. Wyjątkiem jest spiralna i beztlenowa bakteria Helicobacter Pyroli, która wypracowała sobie mechanizmy obronne i potrafi kolonizować żołądek, uszkadzając przy okazji jego błony.
Sok żołądkowy jest też niezbędny do przyswojenia żelaza, a to dlatego, że aby było wchłonięte (mowa tu przede wszystkim o żelazie hemowym pochodzącym z mięsa) musi być zredukowane do postaci niehemowej. Proces ten jest możliwy w kwaśnym środowisku żołądka.
Objawy hipochlorhydrii
Niedokwaszenie w hipochlorhydrii powoduje, że pH żołądka z kwaśnego (od 1,5 do 2) mieści się w granicach 3,5-6. Nic dziwnego, że w takim środowisku trudno o dobre trawienie białek i że po zjedzeniu mięsa, czy innych produktów wysokobiałkowych, czujemy się ociężali i mamy wrażenie, że jedzenie zalega nam przez kilka godzin w żołądku. Poza tym, ze względu na niedostatecznie dobre strawienie pokarmu w żołądku, zmagamy się z odbijaniem i wzdęciami. Do jelit trafiają bowiem nierozłożone właściwie cząstki pokarmów, co powoduje nadmierną ich fermentację i powstanie gazów.
Gazy pojawiające się w nadmiarze w jelitach mogą naciskać na żołądek i powodować otwieranie się odźwiernika i cofanie pokarmu do żołądka a nawet przełyku. W ten sposób powstaje zgaga, którą kojarzy się jedynie z refluksem kwaśnym żołądka (kiedy mamy za dużo kwasu solnego).
Parametrami krwi, które mogą nam sugerować hipochlorhydrię, będą też podwyższone w morfologii: MCV, MCH, MCHC oraz podwyższone wyniki krwi w przypadku: fosfatazy alkalicznej, fosforu, albuminy (choć może być ona także w normie).
Przyczyny hipochlorhydrii
Hipochlorhydria może wynikać z różnych przyczyn. Jedną z nich jest przewlekłe stosowanie inhibitorów pompy protonowej, które lekarze chętnie przepisują przy refluksie. Oprócz tego winę za to ponosi kryptopiloluria i np. obniżony poziom cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Bardzo dużą rolę odgrywa tu również stres, który może zmniejszyć zdolności wydzielnicze komórek żołądka. Także niedoczynność tarczycy, stany zapalne żołądka, czy autoimmunologiczne zapalenie żołądka prowadzić będą do niedokwaśności.
Jak leczyć hipochlorhydrię?
Najistotniejszą kwestią przy hipochlorhydrii jest odpowiednie zakwaszenie żołądka oraz przywrócenie jego prawidłowego funkcjonowania. Zakwaszenie to możemy poprawić naturalnymi sposobami np. piciem na 15-20 minut przed posiłkiem wody z cytryną lub octem jabłkowym. W przypadku wody z cytryną proporcje wynoszą: pół szklanki wody i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Przy occie jabłkowym: pół szklanki wody i 1-2 łyżki octu.
Oprócz tego konieczne jest przywrócenie właściwego wydzielania kwasu solnego, a to możliwe jest dzięki uzupełnieniu niedoboru cynku w organizmie. Najlepiej w tym przypadku sprawdza się karnozyna cynkowa.
Oprócz tego konieczne jest wyleczenie niedoczynności tarczycy oraz stanów zapalnych żołądka. Ukojenie błony śluzowej żołądka możemy uzyskać np. pijąc aloes z miąższem, zaparzając siemię lniane lub sięgając np. po preparaty osłonowe dostępne w aptece, gojące błonę śluzową zawierające np. kwas hialuronowy.
W przypadku niedokwaszenia ważna jest też higiena posiłków, dobre gryzienie pokarmów, spożywanie je w spokojnej i miłej atmosferze. Istotne są też odpowiednie przerwy posiłkami (minimum 3 godziny), gdyż ciągłe podjadanie osłabia wydzielanie kwasu solnego.