Problemy z żółcią to nie tylko ból brzucha. Dr Kulczyński zwraca też uwagę na skórę i oczy

2025-04-11 13:55

Chociaż teoretycznie wszyscy wiemy, że żółć w organizmie jest ważna, rzadko o niej myślimy o niej w kontekście zdrowia. Znany dietetyk kliniczny Bartek Kulczyński przypomina, kiedy można podejrzewać problemy, a także jak odpowiednią dietą wspierać wątrobę i inne narządy w takiej sytuacji.

Problemy z żółcią to nie tylko ból brzucha. Dr Kulczyński zwraca też uwagę na skórę i oczy
Autor: GettyImages/@drbartekpl, YouTube

Wśród objawów problemów z żółcią, poza przewidywalnymi kłopotami trawiennymi i bólem brzucha, zdarza się zmiana zabarwienia oczu czy świąd skóry - przypomina dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Nie wolno zapominać, że takie objawy mogą sygnalizować poważne problemy ze zdrowiem i zawsze wymagają konsultacji lekarskiej. Nie zaszkodzi też jednak sprawdzić, co można zrobić z pomocą diety i sprawdzonych zasad dotyczących dbania o własne ciało.

Poradnik zdrowie: Zdrowo odpytani - wątroba

Żółć - dlaczego jest taka ważna i co robi w organizmie

Dlaczego znany dietetyk i technolog żywności, dr Bartek Kulczyński, zajął się tematem żółci? Bo ta ma naprawdę spore znaczenie dla naszego zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Jak przypomina specjalista, żółć to żółtawo-zielony płyn, który jest produkowany przez wątrobę i magazynowany w pęcherzyku żółciowym, a następnie do dwunastnicy. Składa się głównie z soli żółciowych, wody, cholesterolu i barwnika bilirubiny.

Dlaczego jest taka ważna? Bo umożliwia nam trawienie tłuszczów. Wspomaga też wchłanianie witamin D, A, K i E z jelit do krwiobiegu. Zważywszy, jak istotne to witaminy, nietrudno zrozumieć, że żółć ma spory wpływ nie tylko na to, jak się czujemy po tłustym posiłku, ale generalnie jak funkcjonują nasze narządy.

Niewątpliwie warto o niej pomyśleć nieco dłużej przed nadchodzącymi świętami i niewykluczonym brakiem umiaru w jedzeniu i piciu.

Objawy cholestazy, czyli problemów z żółcią

Jak przypomina dr Kulczyński, kiedy żółci jest za mało lub nie jest prawidłowo transportowana do jelit, lekarze mówią o cholestazie. Jak może objawiać się ten stan?

  1. Swędzeniem skóry - gdy dojdzie do zablokowania przepływu żółci do jelit, kwasy żółciowe wraz z krwią trafiają także do skóry, gromadzą się tam i wywołują podrażnienia zakończeń nerwowych. Świąd bywa tak nasilony, że czasem utrudnia zasypianie, a nawet wybudza ze snu.
  2. Odbarwieniem stolca (staje się jaśniejszy, czasem niemal biały, przez brak odpowiedniej ilości barwnika bilirubiny.
  3. Pojawieniem się tłuszczowych stolców (połyskliwych, o luźnej konsystencji, trudnych do spłukania w toalecie, cuchnących). Są objawem chorej trzustki, ale też problemów z żółcią.
  4. Ciemnym zabarwieniem moczu (mocz robi się ciemniejszy, bo bilirubina zamiast do jelit, trafia do krwiobiegu).
  5. Zażółceniem skóry i białek oczu (to znowu skutek nadmiaru bilirubiny).
  6. Pogorszeniem widzenia w nocy/o zmierzchu, związane z niedoborem witaminy A.
  7. Bólami mięśniowymi, problemami z kośćmi.

Ostatnie objawy są wtórne do niedoborów witamin, które mogą być spowodowane zaburzeniami wchłaniania przy problemach z żółcią.

Sprawdź - tego wątroba nie wybacza

Skąd się bierze cholestaza?

Jak przypomina dr Kulczyński, za problemami z żółcią najczęściej kryją się choroby wątroby, w tym te najpoważniejsze, jak marskość, stłuszczenie, zapalenia wirusowe B i C, a nawet nowotwory.

Takie objawy towarzyszą też toksycznemu uszkodzeniu wątroby, np. po spożyciu trujących grzybów.

zablokowany transport żółci, której produkcja w wątrobie jest prawidłowa, to możliwy skutek zapalenia dróg żółciowych, zapalenia pęcherzyka żółciowego i kamicy żółciowej.

Żadnej z tych chorób nie można leczyć samodzielnie, wszystkie wymagają konsultacji specjalistycznej, im szybciej, tym lepiej. Nie oznacza to jednak, że nie możesz wspierać organizmu w chorobie.

Cholestaza: jak wspierać organizm dietą

Dr Bartek Kulczyński podkreśla, że zastój lub niedobór żółci może mieć różne przyczyny, więc leczenie i pozostałe zalecenia zależą przede wszystkim od tego, co spowodowało problemy.

Generalnie jednak zazwyczaj zalecana jest dieta niskotłuszczowa. Jeśli ma się ona przedłużyć, w porozumieniu z lekarzem dobierane są sposoby uzupełniania ewentualnych niedoborów, np. z pomocą oleju lnianego.

Często wskazane jest też suplementowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,E,D i K) i dieta lekkostrawna, oparta na białym pieczywie, gotowanych warzywach i owocach, chudych produktach mięsnych, rybach i nabiale. 

Poradnik Zdrowie Google News

Kim jest dr Bartek Kulczyński?

Doktor Bartek Kulczyński to uznany ekspert w zakresie diety i żywienia, w dodatku niezwykle popularny: Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.

Były redaktor czasopisma naukowego "Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii", dietetyk kliniczny i technolog żywności, który ma w dorobku ok. 70 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym (w takich wydawnictwach jak Elsevier, Springer czy Taylor & Francis) i ok. 300 artykułów popularno-naukowych, omawia popularne i ważne tematy, jak cukrzyca typu 2, odchudzanie czy żywienie w profilaktyce chorób. Proponuje też gotowe, zdrowe przepisy.