Lipaza - rola, rodzaje, badania
Lipaza jest enzymem produkowanym w przewodzie pokarmowym, odpowiedzialnym za trawienie lipidów. Istnieją różne rodzaje lipazy w zależności od miejsca występowania. Najważniejszą funkcję w organizmie pełni jednak lipaza trzustkowa. Oznaczanie jej poziomu następuje przy podejrzeniu chorób trzustki.
Spis treści
- Lipaza - rodzaje
- Lipaza - badanie
- Lipaza - podwyższony poziom
- Lipaza - obniżony poziom
- Lipaza - otrzymywanie
Lipaza wytwarzana jest w formie nieaktywnego proenzymu. Uczynniana jest dopiero w środowisku zasadowym. Optimum jej działania występuje w pH zbliżonym do 8.
Lipazy pełnią ważną rolę w katalizowaniu hydrolizy tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu zachodzącej na granicy faz woda-lipid oraz odwrotnej reakcji w środowisku nie-wodnym. Lipazy to enzymy termostabilne. Źródłem odpornych termicznie lipaz są przede wszystkim bakterie.
Lipaza - rodzaje
- Lipaza językowa
Lipaza językowa jest enzymem wydzielanym przez ślinianki. Dzięki niej niektóre tłuszcze, na przykład z mleka, ulegają hydrolizie już w żołądku. Optymalne pH dla jej aktywności wynosi 2,2-6,0.
- Lipaza żołądkowa
Wytwarzana i wydzielana przez komórki główne żołądka, działa w kwaśnym pH hydrolizując pewną ilość triglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych i diglicerydów.
- Lipaza jelitowa
Znajduje się w soku jelitowym, wspomaga działanie lipazy trzustkowej.
- Lipaza trzustkowa
Optimum działania następuje przy pH bliskim 8,0. Hydrolizuje niemal wszystkie triacyloglicerole pokarmowe w pozycji 1 i 3 glicerolu uwalniając kwasy tłuszczowe i monoacyloglicerole. W obecności soli żółciowych zmniejsza się aktywność lipazy, ale dzięki kolipazie, lipaza odzyskuje w pełni zdolność hydrolizy tłuszczów pokarmowych.
Czytaj też: Enzymy trzustkowe - normy. Jak interpretować wyniki badań?
- Lipaza mlekowa
Występuje w mleku matki, wykazuje stabilność między pH 3,5 a 9. Właściwość ta umożliwia utrzymanie aktywności przy przechodzeniu przez kwaśne środowisko żołądka. Uważa się, że pełną aktywność trawienną lipaza wykazuje dopiero w dwunastnicy i w obecności kwasów żółciowych.
Lipaza - badanie
Badanie lipazy może zostać zlecone u pacjenta z objawami bólu brzucha, utraty łaknienia, nudności, gorączki. Lekarz zleca badanie przy podejrzeniu chorób trzustki lub w celu oceny efektów leczenia.
Choroby, w przebiegu których monitorowane jest stężenie lipazy:
- przewlekłe zapalenie trzustki, ostre zapalenie trzustki (w ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj występuje również podwyższony poziom amylazy, jednak aktywność lipazy podnosi się wolniej i dłużej utrzymuje się we krwi na wysokim poziomie.
- mukowiscydoza
- celiakia
- choroba Crohna
Pacjent zgłasza się na czczo na pobranie krwi z żyły kończyny górnej.
Wynik badania najczęściej odebrać można następnego dnia.
Szacuje się, że norma dla lipazy nie przekracza 150 U/l.
Przy interpretacji wyników należy sugerować się zakresem referencyjnym podanym przez laboratorium. Jednak to lekarz musi ocenić wynik badania.
Istnieje wiele czynników wpływających na wynik badania. Są to między innymi:
- wiek
- płeć
- badana populacja
- metoda badania
Czytaj też: Morfologia: jak się do niej przygotować?
Lipaza - podwyższony poziom
Najczęstsze przyczyny zwiększonej aktywności lipazy w surowicy to:
- ostre zapalenie trzustki
- ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
- perforacja wrzodu
- niedrożność jelita
- zawał jelita
- ostra i przewlekła niewydolność nerek (2-3 krotny wzrost u 80% chorych)
- powikłania po przeszczepianiu narządów
- nadużywanie alkoholu
- kwasica ketonowa
Lipaza - obniżony poziom
Niski poziom lipazy we krwi może świadczyć o:
- cukrzycy
- nadciśnieniu tętniczym
- wysokim poziomie cholesterolu
- hiperlipidemii genetycznej
- Ważne: Zmniejszona aktywność lipazy występuje u noworodków
Lipaza - otrzymywanie
Lipazy są zazwyczaj otrzymywane z wyższych organizmów eukariotycznych i mikroorganizmów, które obejmują bakterie, grzyby, drożdże i promieniowce. Mikroorganizmy, które produkują lipazę występują w różnorodnych środowiskach m.in. w zakładach produkujących oleje roślinne, mleczarniach, glebach zanieczyszczonych olejami.
Mikrobiologiczne lipazy są otrzymywane głównie przez fermentację wgłębną. Czynniki które mają wpływ na jej produkcję to: stężenie źródła węgla i azotu, pH środowiska, temperatura, stężenie rozpuszczonego tlenu. Większość mikrobiologicznych lipaz jest aktywnych w środowisku zasadowym (7.0-9.0)
Polecany artykuł: