Domowe zatrucia pokarmowe
Zatrucia pokarmowe podczas wyjazdów nie są dla nas zaskoczeniem. Ale kiedy zatrucie przydarzy się w domu, zachodzimy w głowę co się stało. Zazwyczaj przyczyna tkwi w naszej lodówce, na gąbce do mycia naczyń i desce do krojenia.
Zatrucia pokarmowe wywoływane są zazwyczaj przez bakterie E.coli, Yersinia lub Listeria. Wielu z nas wydaje się, że w domu nie mogą się rozwinąć. Tymczasem najczęstszą przyczynę zatruć pokarmowych hodujemy sobie w lodówce. Jak zapobiegać domowym zatruciom pokarmowym?
Zatrucia pokarmowe - bakterie odporne na zimno
Yersinia bytująca na warzywach i w twarogu oraz Listeria, która lubi mięso, twarogi, lody i jajka świetnie czują się w lodówce. Temperatura minus 2 czy minus 4 zupełnie im nie przeszkadzają, rozwijają się więc wykorzystując naszą niewiedzę co z czym przechowywać i zaniedbania higieniczne. Podobno największym siedliskiem bakterii w całym domu jest szuflada do przechowywania warzyw w lodówce. Warto sobie to wziąć od serca. Jeśli nie chcemy mieć w domu zatruć pokarmowych musimy przestrzegać kilku zasad.
- Rozmrażamy lodówkę przynajmniej raz w miesiącu (jeśli nie ma samoczynnego systemu odszraniania i oczyszczania). Jeżeli jest w taki system wyposażona możemy to robić raz na pół roku.
- Raz w tygodniu myjemy porządnie szufladę na warzywa. Wyjmujemy ją, myjemy detergentem, dobrze spłukujemy i wycieramy.
- Produkty przechowywane w lodówce ustawiamy według porządku: pierwsze weszło, pierwsze wychodzi. Nowe zakupy ustawiamy w drugim rzędzie, by najpierw wykorzystać to, co kupiliśmy wcześniej.
- Starannie oddzielamy produkty surowe od gotowanych. Powinny leżeć w innych miejscach lodówki.
- Mięso oraz ryby, czy to surowe czy gotowane, przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W wielu sklepach można kupić wygodne i estetyczne pojemniki do przechowywania żywności. Trzymamy osobno drób, osobno inne rodzaje mięsa, osobno ryby. Zwłaszcza surowy drób, który łatwo staje się siedliskiem bakterii trzeba izolować od innych rodzajów żywości. Produkty w lodówce nie mogą mieć ze sobą kontaktu.
- Mięso i ryby przechowujemy na półce z najniższą temperaturą. Ideałem są szuflady o niższej temperaturze chłodzenia montowane teraz w wielu lodówkach.
- Nie zapychaj lodówki ponad miarę. Wokół każdej umieszczonej w niej rzeczy powinien być luz, by powietrze swobodnie krążyło i należycie chłodziło to, co się w lodówce znajduje.
Zatrucia pokarmowe w domu - deska, gąbka, suszarka
Jeśli chcesz uniknąć domowych zatruć pokarmowych zadbaj o higienę kuchennych sprzętów i akcesoriów. Sojusznikiem bakterii jest wilgoć. Mnożą się w gąbce do zmywania naczyń i wodzie porozlewanej wokół zlewu, na kuchennych blatach i podłodze.
- Pamiętaj więc, by zawsze wycierać w kuchni wszystko do sucha.
- Gąbkę do zmywania bardzo dobrze wyżymaj i układaj na przewiewnej kratce, gdzie szybciej wyschnie.
- Często myj suszarkę do naczyń, zwłaszcza koszyczek na sztućce.
- Nigdy nie wkładaj do koszyczka na suszarce noży, widelców, łyżek czy łyżeczek trzonkiem do góry. We wnętrzu koszyczka do suszenia sztućców jest wilgotno i bakterie uwielbiają to miejsce.
- Miej zawsze dwie deski do krojenia: jedną do żywności surowej drugą do gotowanej.
- Przydałaby się też osobna deska (najlepiej szklana) do krojenia surowego mięsa i ryb.
- Używaj osobnych sztućców do żywności surowej i gotowanej.