Witamina A - właściwości i zastosowanie. Objawy niedoboru i nadmiaru witaminy A
Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie - jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym witamina A poprawia wygląd skóry, dzięki czemu znalazła zastosowanie w kosmetyce, a maść z witaminą A to remedium na wiele skórnych problemów. Jednak z jej dawkowaniem powinny uważać kobiety w ciąży. Jakie jeszcze właściwości ma witamina A? Jakie są objawy jej niedoboru? W jakich produktach można ją znaleźć?
Spis treści
- Właściwości witaminy A
- Przyczyny niedoboru witaminy A
- Objawy i skutki niedoboru witaminy A
- Objawy i skutki nadmiaru witaminy A
- Witamina A w ciąży - jej nadmiar szczególnie groźny
- Witamina A - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- W jakich produktach występuje witamina A?
- Zawartość witaminy A w wybranych produktach spożywczych
Witamina A to termin, który odnosi się do kilku substancji - retinolu i jego pochodnych (tzw. retinoidy) oraz beta-karotenu i niektórych innych karotenoidów. Witamina A, razem z witaminą D, witaminą E i witaminą K, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony jej nadmiar może być szkodliwy. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży.
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego.
Właściwości witaminy A
Witamina A pełni w organizmie szereg ważnych zadań.
Najważniejsze funkcje i właściwości witaminy A:
- udział w syntezie białek i przemianach lipidów (tłuszczów)
- poprawa zdolności regeneracyjnej komórek
- udział w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych.
- potencjalne właściwości antynowotworowe
- poprawa zdolności widzenia
- odnowa naskórka
- działanie przeciwzmarszczkowe - stymulacja wytwarzania kolagenu i elastyny w skórze
- zmniejszanie wrażliwości skóry na promienie UV.
Witamina A a nowotwory
Jedną z ważniejszych właściwości witaminy A jest to, że ma potencjalne działanie antynowotworowe - przypisuje się jej rolę w prewencji i spowolnieniu progresji:
Witamina A na zdrowe oczy
Witamina A wchodzi w skład rodopsyny (barwnika wzrokowego znajdującego się w pręcikach siatkówki oka), biorąc udział w procesie widzenia. Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa, zwana kurzą ślepotą, wywołana niedoborem rodopsyny.
Witamina A - kosmetyki i zabiegi
Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, wzmacnia jego funkcję ochronną i zmniejsza utratę wody ze skóry. Zwiększa za to wytwarzanie kolagenu i elastyny - podstawowych składników budulcowych skóry. Poza tym likwiduje drobne zmarszczki i przebarwienia. Dzięki temu witamina A należy do najbardziej efektywnych składników preparatów przeciwstarzeniowych. Maść z witaminą A czy krem z witaminą A to kosmetyk, który warto mieć w domu.
Witamina A sprawia, że skóra jest jędrna, elastyczna i nawilżona. Wykazano także, że witamina A może wspomóc leczenie trądziku. Poza tym beta-karoten, czyli prowitamina A, jest dodatkowym "filtrem przeciwsłonecznym", który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, a tym samym ryzyko poparzenia skóry.
Zabiegi z retinolem pomagają rozwiązać wiele problemów skóry
Źródło: lifestyle.newseria.pl
Przyczyny niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A w organizmie może być wynikiem:
- zaburzenia wchłaniania witaminy A (wówczas należy zdiagnozować podłoże)
- zbyt ubogiej diety (niedobory białka lub tłuszczów)
- picia alkoholu
- palenia tytoniu
- źle zbilansowanej diety w przypadku dzieci i osób w podeszłym wieku
Objawy i skutki niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A w organizmie objawia się:
- bardzo przesuszoną, wręcz szorstką skórą na łokciach i kolanach, a także na ramionach i udach (suchość skóry nie ustępuje po posmarowaniu kremem czy balsamem)
- niedowidzeniem o zmierzchu i w nocy (tzw. kurza ślepota) i opóźnioną akomodacją oka w ciemnościach (jeśli przekracza 10 sekund - jest to oznaka niedoboru witaminy A)
- suchością gałki ocznej (brak łez) - dużej trwający niedobór A może prowadzić do wysychania rogówki i spojówki, a nawet do zmętnienia i rozmiękczania rogówki
- zmniejszenie odporności na infekcje
- zahamowanie wzrostu
- zmiany w układzie nerwowym
U kobiet zaburzenia miesiączkowania i zaburzenia płodności mogą mieć związek z niedoborem witaminy A. Natomiast u osób starszych częstym objawem niedoboru witaminy A jest dzwonienie w uszach.
Objawy niedoboru witaminy A
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Objawy i skutki nadmiaru witaminy A
Witamina A w nadmiernych ilościach jest związkiem toksycznym. Przy jej nadmiernym spożyciu pojawiają się:
- drażliwość
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- zmiana zabarwienia skóry
- powiększenie wątroby
- powiększenie śledziony
- świąd skóry
- bóle głowy
- światłowstręt
- drgawki
- łamliwość paznokci
- wypadanie włosów
Witamina A w ciąży - jej nadmiar szczególnie groźny
Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla płodu. Jej przedawkowanie może spowodować rozwój wad wrodzonych. Z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny sięgać po suplementy diety zawierające witaminę A, a także ograniczyć spożycie mięsa, które zawierają witaminę A w postaci retinolu (np. wątróbki). Natomiast można jeść w dowolnej ilości warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Jest on bowiem przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa i owoce nie ma możliwości przedawkowania witaminy A.
Witamina A - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
Wiek | Dawkowanie |
dzieci: od 1. do 3. roku życia | 400 µg; od 4. do 6. roku życia - 450 µg; od 7. do 9. roku życia - 500 µg |
chłopcy: od 10. do 12. roku życia | 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 600 µg - 900 µg |
dziewczęta - od 10. do 12. roku życia | 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 700 µg |
mężczyźni | 900 µg |
kobiety | 700 µg |
kobiety w ciąży | < 19 lat - 750 µg ; > 19 lat - 770 µg |
kobiety karmiące | < 19 lat - 1200 µg ; > 19 lat - 1300 µg |
Warto wiedzieć, że wzrost zapotrzebowania na witaminę A obserwuje się u osób z chorobami układu pokarmowego, podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz przy stosowaniu diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu (5–10 g/d).
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
W jakich produktach występuje witamina A?
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego. Związki te mają różną aktywność biologiczną.
Beta-karoten jest w mniejszym stopniu wykorzystywany z pożywienia niż retinol. Przyjmuje się, że całkowite wykorzystanie beta-karotenu jest 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów 12-krotnie. Dlatego łączną zawartość witaminy A w produktach spożywczych wyraża się w mikrogramach (µg) równoważnika (ekwiwalentu) retinolu.
Zawartość witaminy A w wybranych produktach spożywczych
Zawartość równoważników retinolu w 100g | Produkty spożywcze |
Poniżej 15 µg | wołowina, mięso drobiowe (z piersi kurczaka i indyka), ryby (dorsze, mintaje, morszczuki), ser twarogowy chudy, jogurt naturalny, kefir, pumpernikiel, bułki kajzerki |
15 - 150 µg | cielęcina, kurczaki, kaczki, ryby (śledzie, makrele, łososie, pstrągi, karpie), jogurt owocowy, mleko krowie i mleko kozie, serki twarogowe homogenizowane, ser twarogowy półtłusty i tłusty, bułki wrocławskie, pieczywo tostowe, makaron dwujajeczny i czterojajeczny |
150 - 1500 µg | sery topione, sery dojrzewające, jaja, margaryny, masło, tuńczyki, węgorze |
Powyżej 1500 µg | wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa |
"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Czytaj też:
- Witamina D - dawkowanie u niemowląt, dzieci i dorosłych. Normy spożycia witaminy D
- Witamina B3 (PP, niacyna) - na co pomaga? W jakich produktach występuje?
- Witamina E - właściwości i zastosowanie witaminy E
Porady eksperta