BETA-KAROTEN nie tylko na opalanie. Działanie beta-karotenu
Beta-karoten, czyli prowitamina A, to związek, który nie tylko przyśpiesza opalanie. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Sprawdź, jakie działanie ma beta-karoten i w jakich produktach można go znaleźć.
Spis treści
- Beta-karoten a opalanie
- Beta-karoten a rak płuc i inne nowotwory
- Beta-karoten może zapobiec chorobom serca
- Beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku
- Beta-karoten - gdzie występuje? Źródła beta-karotenu w żywności
- Beta-karoten - zastosowanie w kosmetyce
Beta-karoten to związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie. Beta-karoten jest bowiem prowitaminą witaminy A, czyli substancją, z której organizm człowieka (przy pomocy enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do wchłaniania beta-karotenu) wytwarza witaminę A.
Beta-karoten a opalanie
Beta-karoten najbardziej słynie z tego, że wspomaga opalanie. Część tego roślinnego barwnika jest magazynowana w skórze, dzięki czemu można dłużej cieszyć się muśniętą słońcem skórą. Ponadto beta-karoten jest dodatkowym "filtrem przeciwsłonecznym", który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, a tym samym ryzyko poparzenia skóry (nie oznacza to jednak, że można nim zastąpić krem z filtrem przeciwsłonecznym!). Poza tym prowitamina A chroni przed powstawaniem plam i przebarwień skóry, będących często skutkiem opalania. W związku z tym zaleca się picie świeżo wyciśniętego soku marchwiowego (który jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu) 2-3 razy w tygodniu, co najmniej na 14 dni przed rozpoczęciem kąpieli słonczych.
Beta-karoten a rak płuc i inne nowotwory
Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Niektórzy naukowcy przekonywali, że beta-karoten może uchronić także przed rakiem płuc, dlatego zaproponowali, aby palacze zażywali go w podwyższonych dawkach. Jednak później okazało się, że zwiększone spożycie beta-karotenu przez osoby palące papierosy może zwiększyć (ale tylko minimalnie), a nie zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc. Tak wynika z badań, które zostały opublikowane w "The New England Journal of Medicine". W związku z tym suplementacja beta-karotenu nie jest zalecana palaczom. To dlatego na opakowaniach preparatów z prowitaminą A można znaleźć ostrzeżenie: „Osoby palące papierosy przed zastosowaniem preparatów z beta-karotenem powinny skonsultować się z lekarzem”.
Należy uważać z ilością spożywanego beta-karotenu. Przy długotrwałym zażywaniu zwiększonych dawek skóra może lekko zżółknąć (tzw. karotenodermia lub żółtaczka marchwiowa nieszkodliwa). Na szczęście jest to proces odwracalny - wystarczy tylko odstawić preparaty zwierające prowitaminę A.
Beta-karoten może zapobiec chorobom serca
Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Zostało to udowodnione naukowo. Według Waltera Willett'a - profesora w katedrze Epidemiologii i Żywienia Uniwersytetu Harvarda - jedna marchewka dziennie (która jest skarbnicą beta-karotenu) obniża poziom złego cholesterolu do tego stopnia, że zmniejsza ryzyko zawału o 30 proc. a udaru mózgu o 70 proc.
Beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku
Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
Beta-karoten - gdzie występuje? Źródła beta-karotenu w żywności
Beta-karoten występuje nie tylko w marchewce. Można go znaleźć także w innych pomarańczowych, a także żółtych i czerwonych warzywach i owocach, takich jak: dynia, brzoskwinie, morele, pomidory, papryka, pomarańcze, a nawet w zielonych warzywach, m.in. w brokułach, fasolce szparagowej, szpinaku, sałacie, w których barwę karotenu zdominował zielony barwnik - chlorofil.
warzywa | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu | owoce | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu |
marchew | 9938 | morele suszone | 7842 |
jarmuż | 5350 | morele | 1523 |
pietruszka, liście | 4510 | melon | 1100 |
szpinak | 4243 | śliwki z pestką, suszone | 925 |
boćwina | 4020 | brzoskwinia | 595 |
szczaw | 3848 | śliwki | 295 |
szczypiorek | 3400 | wiśnie | 240 |
dynia | 2974 | arbuz | 230 |
koper ogrodowy | 2100 | agrest | 160 |
cykoria | 1586 | pomarańcza | 114 |
sałata | 1153 | nektarynka | 103 |
brokuły | 920 | mandarynki | 97 |
sery podpuszczkowe i dojrzewające | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu |
Ser, rokpol pełnotłusty | 391 |
Ser, cheddar pełnotłusty | 286 |
Ser, tylżycki pełnotłusty | 262 |
Ser, ementaler pełnotłusty | 223 |
Ser, brie pełnotłusty | 122 |
Ser, salami pełnotłusty | 215 |
Ser, gouda tłusty | 207 |
Ser, edamski tłusty | 201 |
Ser, tylżycki tłusty | 195 |
Ser, myśliwski pełnotłusty | 161 |
Ser, parmezan | 107 |
Ser, camembert pełnotłusty | 99 |
Ser typu „Feta" | 60 |
mięso | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu | produkty mleczne i jaja | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu |
wątroba wołowa | 950 | śmietanka kremowa, 30% tłuszczu | 187 |
kiszka pasztetowa | 394 | serek typu „Fromage”, naturalny | 174 |
wątroba cielęca | 160 | mleko pełne, w proszku | 149 |
wątróbka z kurczaka | 21 | mleko UHT, 3,2% tłuszczu | 26 |
wątroba wieprzowa | 11 | jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 13 |
nerki wieprzowe | 8 | żółtko jaja kurzego | 29 |
orzechy | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu | nasiona i ziarna | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu | tłuszcze | zawartość beta-karotenu mg/100 g produktu |
orzechy pistacjowe | 140 | dynia, pestki | 228 | masło ekstra | 380 |
orzechy włoskie | 48 | słonecznik, nasiona | 30 | nabiałowy tłuszcz do smarowania (dawniej masło śmietankowe) | 336 |
orzechy laskowe | 30 | kakao 16%, proszek | 12 | tłuszcz mieszany roślinno-zwierzęcy, 60% tłuszczu | 278 |
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Beta-karoten w ciąży
Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, której nadmiar w ciąży może się przyczynić do rozwoju wad płodu. W związku z tym wiele przyszłych mam zadaje sobie pytanie, czy mogą przyjmować beta-karoten bez obaw o zdrowie dziecka.
Organizm przetwarza beta-karoten w witaminę A w takiej ilości, jakiej w danym momencie potrzebuje, nie prowadząc do groźnych nadmiarów tego związku. Dlatego przedawkowanie beta-karotenu nie prowadzi do przedawkowania witaminy A. Spożywanie więc w ciąży produktów bogatych w beta-karoten nie jest groźne dla rozwoju dziecka. Co więcej, jest jak najbardziej wskazane, ponieważ w tym czasie zwiększa się zapotrzebowanie na ten składnik.
Jednak przed zastosowaniem preparatów witaminowych zawierających beta-karoten (podobnie jak wszystkich innych leków i suplementów diety), należy skonsultować się z lekarzem.
Beta karoten w ciąży
Witam, Jestem w 4-5 tygodniu ciąży. Wiem, ze należy uważać z witamina A w ciąży, bo możne powodować wady płodu. Od miesiąca pije na czczo codziennie 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku warzywno owocowego (marchew, jarmuż, jabłka, seler). Myślałam, ze beta karoten, czyli prowitamina A jest bezpieczny, ze jedząc kolorowe warzywa zawierające karotenoidy nie zatrujemy się gdyż organizm produkuje witaminę A z beta-karotenu w takiej ilości jaka jest w danym momencie potrzebna, a reszta jest wydalana. Jednak natknęłam się na opinie, ze należny ograniczyć spożycie marchwi w I trymestrze, gdyż może zagrozić rozwojowi płodu. Bardzo się martwię, czy nie zrobiłam krzywdy zarodkowi. Bardzo proszę o odpowiedz i rozwianie moich wątpliwości.
dr n. med. Barbara Grzechocińska, ginekolog, położnik: Według mojej wiedzy, to Pani ma rację. Beta karoten jest przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa nie ma możliwości przedawkowania witaminy A. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie między innymi na beta karoten, który ma wiele korzystnych działań, między innymi wzmacnia układ immunologiczny i jest antyutleniaczem.
Beta-karoten - zastosowanie w kosmetyce
Beta-karoten ma właściwości odmładzające, gdyż pobudza produkcję włókien kolagenowych, których ubytek powoduje powstawanie zmarszczek. Ponadto odbudowuje już te zniszczone włókna. Ponadto chroni przed fotostarzeniem się skóry, czyli przedwczesnym starzeniem się skóry (a także defektom i uszkodzeniom) spowodowanym negatywnym wpływem promieniowania słonecznego.
Beta-karoten wspomaga także pielęgnację cery trądzikowej, gdyż normalizuje pracę gruczołów łojowych, a co za tym idzie - zmniejsza ryzyko pojawienia się wyprysków.
Prowitaminę A można stosować także w celu pielęgnacji skóry głowy i włosów (łojotok, łysienie plackowate).
Porady eksperta