Cukrzyca

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna związana z zaburzeniami gospodarki wodorowęglanowej w organizmie. Charakteryzuje się przewlekłą hiperglikemią będącą wynikiem zaburzeń wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Częstsze oddawanie moczu, wzmożone pragnienie i wysokie stężenie cukru we krwi świadczą o rozwoju choroby. Jednak często przez lata cukrzyca nie daje żadnych charakterystycznych objawów.

Młodzi, zdrowi, nagle słabną, chudną, źle się czują... Diagnoza: cukrzyca typu 1, dla wielu osób jest szokiem. Szczególnie, że chorobę coraz częściej rozpoznaje się u tych osób, które (w teorii) powinny być u szczytu fizycznych i psychicznych możliwości. Dlaczego zmagamy się z plagą cukrzycy typu 1 wśród młodych?
Cukrzyca typu 2 i insulinooporność to problemy ze zdrowiem, które niepokoją wielu Polaków. Czy to automatycznie przekłada się na nasze zwyczaje żywieniowe? Niestety, wciąż w zbyt małym stopniu, nawet jeśli rozumiemy, że zbyt wysoki cukier to nie tylko skutek jedzenia słodyczy. Przypominamy, o jakich 7 produktach lepiej zapomnieć.
Ta wiadomość ucieszy chyba nie tylko wszystkich kanapowców. To nieprawda, że wyłącznie regularna, konsekwentna aktywność fizyczna przynosi korzyści prozdrowotne. Nawet jednorazowa porcja ćwiczeń już działa i to jeszcze jak. Nie masz czasu na treningi kilka razy w tygodniu? To zrób cokolwiek, już będzie lepiej.
Victoria Hare z Wielkiej Brytanii twierdzi, że wyczuła nietypowy zapach u swojego 15-letniego syna, co skłoniło ją do natychmiastowego zabrania go do szpitala. Lekarze potwierdzili, że reakcja matki uratowała życie nastolatka. Niektóre schorzenia, jak cukrzyca, mogą powodować zmiany zapachu ciała. Jak pachną choroby?
Cukrzyca typu 2 jest poważną chorobą, z którą zmaga się duża liczba osób. Niestety, wiele osób może nawet nie ma pojęcia o tym, że ją ma. Istnieją jednak objawy cukrzycy, które niektórzy bagatelizują lub przypisują innym schorzeniom.
Podwyższony poziom glukozy we krwi może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy neuropatia. Jak obniżyć stężenie cukru? Kluczowe jest stosowanie diety z niskim IG, regularne ćwiczenia oraz dbanie o prawidłową wagę. Warto wzbogacić zdrowy styl życia o ziołowe napary, które mogą pomóc w regulacji poziomu glukozy.
Roksana Węgiel-Mglej ma obecnie trudny czas, w sobotę poinformowała fanów, że zdiagnozowano u niej cukrzycę typu 1. Nieoczekiwanie zasłabła po jednym z występów i została przewieziona do szpitala, gdzie spędziła kilka ostatnich dni. Jej mąż, Kevin Mglej, zdradził, że Roksana wróciła już do domu. Jak radzi sobie z nową rzeczywistością?
Roksana Węgiel-Mglej, jedna z czołowych artystek młodego pokolenia w Polsce, obecnie zmaga się z poważnymi trudnościami w swoim życiu. 5 października ogłosiła w mediach społecznościowych, że problemy zdrowotne zmusiły ją do tymczasowego przerwania kariery i pobytu w szpitalu. Na co choruje piosenkarka?
Metamorfoza wokalistki żeńskiego duetu disco polo "Topky" poruszyła fanów. Paula Karpowicz schudła 30 kg, a stylizacja, w której wystąpiła na niedawnym dużym koncercie "Roztańczony PGE Narodowy", skutecznie wyeksponowała przemianę. Pojawiły się plotki, że to skutek operacji bariatrycznej. Celebrytka dementuje.
Organizm 25-latki z cukrzycą typu 1 znowu produkuje insulinę, chociaż nie dzięki trzustce. Po roku od pionierskiego zabiegu z wykorzystaniem jej komórek macierzystych pacjentka czuje się znakomicie, stosuje normalną dietę i nie musi przyjmować zastrzyków. "Pierwszy taki przypadek".
Jest królową stołu w sezonie jesiennym. Dynię doceniamy nie tylko za jej estetyczny wygląd i piękny kolor, ale także za różnorodność zastosowań kulinarnych. Można ją przygotować na wiele sposobów, a do tego jest bogata w cenne składniki odżywcze. Pojawia się jednak pytanie, czy każdy może ją spożywać?
To nie jest wizja odległej przyszłości. Choroby dewastujące nasz metabolizm, otyłość i cukrzyca typu 2, dotyczą już ponad jednej czwartej światowej populacji. Przewiduje się, że do 2030 r. staną się główną przyczyną zgonów. Australijscy naukowcy biją na alarm, apelują do całego świata i prowadzą badania, które mają to zmienić.
Naukowcy stale poszukują innowacyjnych sposobów na wczesne rozpoznawanie i monitorowanie chorób. Ostatnie badania wskazują na nowy, nietypowy objaw, który może sugerować rozwój nieuleczalnej choroby. Okazuje się, że zmiana tonu głosu na wyższy może świadczyć o rozwoju cukrzycy. Kiedy warto sprawdzić poziom cukru we krwi?
Analogi GLP-1, potocznie nazywane glutydami, chyba długo jeszcze nie przestaną nas zaskakiwać. Początkowo miały pomagać chorym na cukrzycę, potem okazało się, że skutecznie leczą otyłość, a wreszcie, że wspierają serce. Teraz do listy zalet dorzucono pomoc w astmie.
Cukrzyca typu 2 to choroba, którą można nabyć na skutek niewłaściwej diety czy braku ruchu. Niestety niektórzy są obciążeni genetycznie, a to wpływa na wzrost ryzyka pojawienia się schorzenia. Naukowcy mają jednak dobrą wiadomość. Okazuje się, że nawet geny można przechytrzyć, przestrzegając określonych zasad.
Rytm dobowy ma duży wpływ na zdrowie. To fakt znany od lat, ale naukowcy zgłębiają wiedzę na temat tej zależności, by lepiej poznać ryzyko występowania chorób. Najnowsze wyniki badań wskazują, że nieregularny sen sprzyja rozwojowi cukrzycy.
Ostatnio coraz śmielej mówi się o kwasie tioktynowym jako skutecznym leku nie tylko dla chorych na cukrzycę. Substancja dostępna na receptę w postaci tabletek i w szpitalach, w formie wlewów dożylnych, pojawiła się jako suplement diety. Stosowanie jej w tej formie ma sens?
Osoby, które mają zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, wcale nie muszą zupełnie rezygnować z owoców. Niektóre są wręcz zalecane! Należy do nich granat. Sok z granatu to prawdziwy skarb dla zdrowia. Niewielka jego porcja przynosi konkretne efekty.
Tak, tak i jeszcze raz tak. Pieczone ziemniaki są dobre nawet dla cukrzyków, bo zawarte w nich węglowodany złożone uwalniają się wolno, a indeks glikemiczny jest zaskakująco niski. Okazuje się, że inne skarby ziemniaczane są dodatkowo korzystne dla serca.
Stabilny poziom glukozy we krwi to sytuacja optymalna dla pracy naszego mózgu i dobry prognostyk na przyszłość. Wahania poziomu cukru; zarówno cukry wysokie jak i niskie, według najnowszych badań mają sprzyjać chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera.
Dane GUS wskazują, że w 2017 roku zarejestrowano 2,7 mln chorych na cukrzycę. W ubiegłym roku wskaźnik ten wzrósł do 3,1 mln osób. Ministerstwo Zdrowia biorąc pod uwagę obecną dynamikę wzrostu przypadków cukrzycy, przewiduje, że w 2030 roku będzie 4,2 mln chorych.

Cukrzyca to stosunkowo często diagnozowana choroba, zaliczana do grona chorób metabolicznych. Liczba chorych wciąż rośnie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzycę dzielimy na cztery rodzaje – typ 1, typ 2, cukrzycę ciążową i inne specyficzne typy cukrzycy. Przyczyny występowania choroby do końca nie zostały poznane, jednak główną rolę odgrywają czynniki genetyczne i środowiskowe.

Cukrzyca typu 1 (10 proc. wszystkich rozpoznań) to choroba autoimmunologiczna - w wyniku niszczenia przez przeciwciała dochodzi do uszkodzenia komórek beta trzustki, które wydzielane są przez insulinę. Z kolei cukrzyca typu 2 (90 proc. wszystkich rozpoznań) jest chorobą nabytą. Może być wynikiem insulinooporności komórek i tkanek lub wynikiem niedostatecznego wytwarzania insuliny przez trzustkę. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zaliczymy nadwagę, otyłość, płeć (bardziej narażone są kobiety), stres, nieprawidłową dietę, przyjmowanie niektórych leków czy cukrzycę ciążową.

Jednym z głównych objawów choroby jest wysokie stężenie glukozy we krwi, które powoduje kłopoty w przemianie tłuszczowców. Cukrzyca typu 1 i 2 objawia się wzmożonym głodem i pragnieniem, osłabieniem, suchością w ustach, częstszym oddawaniem moczu, problemami z koncentracją i drażliwością.

Cukrzyca przez wiele lat może nie dawać żadnych charakterystycznych objawów i często rozpoznawana jest podczas rutynowych badań kontrolnych. Dlatego tak ważne jest, by osoby powyżej 45. roku życia badania przesiewowe w kierunku cukrzycy przeprowadzały raz na trzy lata. Podstawowym badaniem wykonywanym w ramach diagnostyki jest oznaczenie stężenie glukozy na czczo.