Nie daj się straszyć węglowodanami. Pieczone ziemniaki wsparciem dla serca [BADANIA]
Tak, tak i jeszcze raz tak. Pieczone ziemniaki są dobre nawet dla cukrzyków, bo zawarte w nich węglowodany złożone uwalniają się wolno, a indeks glikemiczny jest zaskakująco niski. Okazuje się, że inne skarby ziemniaczane są dodatkowo korzystne dla serca.
Oczywiście, jeśli utopisz ziemniaki w tłuszczu, nadziejesz sosem majonezowym, nafaszerujesz ciężkostrawnymi wkładkami, raczej nie wyjdzie ci to na zdrowie.
Ziemniaczki ze skórką z ogniska, z piekarnika czy z grilla to samo dobro. Nie wolno tylko jeść spalonych części.
Jajka, masło, ziemniaki - wyklęte produkty wracają do łask
To nie jajkom i masłu zawdzięczamy cholesterolową epidemię. Jajka są zdrowe, masło trzeba podawać dzieciom, a w odpowiedniej dawce może służyć zdrowiu ludzi w każdym wieku.
Ziemniaki? Do niedawna, jak masło i jajka, miały być niemalże złem wcielonym, przyczyniającym się do epidemii otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Dziś okazuje się, że dietetyka to jednak nie jest nauka ścisła, a zalecenia ulegają zmianom, nieraz zasadniczym. Ludowa mądrość, zalecająca jedzenie wszystkiego, byle z umiarem, dziś znajduje odzwierciedlenie w oficjalnych zaleceniach o różnorodności i właściwych proporcjach.
Ziemniaki są dobre i są na to naukowe dowody.
Zobacz: warzywa i owoce bogate w potas
Ziemniak jest dobry dla cukrzyków
Niski indeks glikemiczny, niewiele kalorii, węglowodany złożone, które pozwalają na stabilizację poziomu cukru we krwi - te wszystkie atuty ma stary, dobry, polski ziemniak. I nie mówią o tym wyłącznie obrońcy rodzimych upraw. Wręcz przeciwnie.
- Lubię prowadzić badania nad produktami spożywczymi, które są silnie stygmatyzowane w świecie żywienia - mówi dr Neda Akhavan, ekspertka żywienia z Uniwersytetu Nevada w Las Vegas i dodaje:
- Większość ludzi kojarzy ziemniaki z czymś, co jest głównie smażone lub ma dużo tłuszczu. zależało nam, by pokazać, że ziemniaki, odpowiednio przygotowane, mogą być łatwe do przygotowania, jak i zdrowe.
Akhavan niedawno przedstawiła wyniki badań swojego zespołu potwierdzające korzyści sercowo-naczyniowe u osób z cukrzycą typu 2 spożywających ziemniaki.
Oczywiście, badanie nie dotyczyło wszechobecnych w USA, topionych w tłuszczu, frytek.
Ziemniak kontra ryż
Uczestnikom badania podawano codziennie pieczonego ziemniaka ze skórką, o wadze 100 g.
Grupa kontrolna spożywała podobną porcję białego ryżu, o takiej samej liczbie kalorii i węglowodanów. Badanie trwało 12 tygodni, co jest uważane za minimalny czas potrzebny do zaobserwowania zmian we wskaźnikach kontroli glikemii i zdrowia kardiometabolicznego.
U uczestników badania, którzy jedli ziemniaki, zaobserwowano niewielki spadek poziomu glukozy we krwi na czczo. Uczestnicy badania wykazali również poprawę składu ciała, obwodu talii i zmniejszenie tętna spoczynkowego.
- Wyniki naszego badania dostarczają dowodów na to, że ziemniaki można bezpiecznie włączyć do diety osób z cukrzycą typu 2, jeśli zastąpi się nimi inne pokarmy o wysokim ładunku glikemicznym, takie jak długoziarnisty biały ryż - powiedziała Akhavan.
Ziemniak kontra banan
Co z innymi parametrami zdrowotnymi? U osób jedzących ziemniaki poprawiły się parametry kardiologiczne i metaboliczne. To nie było zaskoczeniem dla badaczy.
Ziemniaki są najbogatszym źródłem potasu w diecie zachodniej. Odpowiednia podaż potasu zapobiega rozwojowi wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy typu 2.
W skórce ziemniaków jest błonnik zwany "skrobią oporną", która, jak wykazano, poprawia kontrolę glukozy, profil lipidowy i sytość. Ze względu na te dodatkowe korzyści zdrowotne dr Neda Akhavan zaleca jedzenie ziemniaków ze skórką i podsumowuje:
- Wiele osób jest zszokowanych, gdy dowiaduje się, że ziemniak ma wyższy poziom potasu niż banan. Pieczony ziemniak jest jednym z najbardziej sycących pokarmów spożywanych w zachodniej diecie.