Najlepsza dieta na upały
Najlepsza dieta na upały to dieta śródziemnomorska, której podstawę stanowią warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i jogurty. Nie zapominaj o obiadach, ale dostosuj je do pogody, np. zupy zastąp chłodnikami. Nie lekceważ nawadniania organizmu i unikaj alkoholu. Zobacz, jakie potrawy utrzymują organizm w dobrej formie w gorące, letnie dni?
Spis treści
- Dieta na upały obniży temperaturę ciała
- Dieta na upały: obiad na zimno
- Jak przetrwać upał?
- Dieta na upały: należy więcej pić
- Dieta na upały: nie jedz lodów w upał!
- Uzupełniaj sól, ale tylko wtedy, gdy brakuje jej w codziennej diecie
- Zimne piwo ugasi pragnienie w gorące dni?
- Unikaj produktów typu light
Najlepsza dieta na upały to potrawy lekkie, bogate w warzywa i owoce, wypełnione zdrowymi, jak najmniej przetworzonymi produktami, z codzienną dawką mleka i jogurtów, rybami morskimi i białym mięsem drobiowym zamiast schabowych, bez tuczących i osłabiających serce tłuszczów, słodyczy i alkoholu. Oto idealna dieta na upalne dni.
Dieta na upały obniży temperaturę ciała
Kiedy temperatura wzrasta, apetyt maleje. Całe szczęście są produkty, które działają chłodząco. Co jeść w upalne dni?
JOGURTY - orzeźwiają i wspomagają problemy trawienne wywołane wysoką temperaturą. Zawierają dużo wapnia i trawią się łatwiej, niż mleko. W połączeniu z owocami, jogurt zamieni się w pyszny, chłodny koktajl, idealny na podwieczorek!
OWOCE - warto wybierać pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki, jabłka, czyli owoce regulujące poziom nawodnienia organizmu.
CZOSNEK - jego smak nie kojarzy się orzeźwiająco. Trzeba jednak wiedzieć, że czosnek poprawia krążenie krwi, pobudzając organizm do naturalnego chłodzenia.
- Omijaj pułapki kaloryczne - radzi dr Magdalena Białkowska, specjalista w dziedzinie dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia. Od dawna wiemy, że nasze zdrowie w 52 proc. zależy od stylu życia, 22 proc. od środowiska, w którym żyjemy, a tylko w 16 proc. od odziedziczonych genów. Latem przede wszystkim warto zwiększyć aktywność fizyczną i zmienić dietę na bardziej wartościową. Moc tanich owoców i warzyw sprzyja temu zadaniu. Owoce jedz w postaci naturalnej (jeżeli soki, to świeżo wyciśnięte). Nie wzbraniaj się przed produktami nieoczyszczonymi, zawierającymi cenny błonnik. Śniadania urozmaicaj wzbogacanym żelazem muesli. Ogranicz natomiast spożywanie wołowiny.
Dieta na upały: obiad na zimno
Kiedy temperatury przekraczają 30 stopni C, może brakować ochoty na obfity, dwudaniowy obiad. Pomimo to, nie możemy o nim zapomnieć. Zamiast gorącej zupy wybierzmy chłodnik na bazie kefiru lub naturalnego jogurtu. Pamiętając o tym, żeby w każdym posiłku znalazły się świeże owoce lub warzywa, na drugie danie przygotujmy sałatkę. Żeby stała się bardziej sycąca, do sałaty, papryki, pomidorów dodajmy ser żółty lub mozzarellę i garść brązowego ryżu. Danie przyprawione świeżymi ziołami i łyżką oliwy będzie lekkostrawne i wspomoże wchłanianie witamin z warzyw.
Czytaj też:
Dieta śródziemnomorska: smaczna i zdrowa dieta dla wszystkich
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA, czyli dlaczego warto udawać Greka
Zatrucia pokarmowe w czasie upałów. Jak ich uniknąć? Jak je leczyć?
Jak przetrwać upał?
Dieta na upały: należy więcej pić
Niezależnie od tego, czy masz pragnienie czy nie, powinnaś wypijać minimum 2 litry płynów dziennie. Najlepiej, by były to wody mineralne, soki, herbatki ziołowe lub owocowe. Lekarze nie polecają napojów zawierających kofeinę, ze względu na jej działanie moczopędne i pobudzające. Pamiętaj, że wzrost temperatury ciała o każdy stopień powyżej 37 powoduje wzrost zapotrzebowania organizmu na wodę o 500 ml. Ale osoby starsze, czasem dzieci, nie odczuwają pragnienia. Dlatego trzeba pilnować, by wypijali często i po trochu odpowiednią porcję.
Ludzki organizm składa się głównie z wody - nasze mięśnie zawierają jej ok. 75 proc., krew - ok. 82 proc., mózg zaś prawie 76 procent. Nic zatem dziwnego, że dorosły człowiek w przeciętnych warunkach temperatury i wilgotności, właściwych dla klimatu umiarkowanego, wytrzyma bez wody zaledwie od siedmiu do dziesięciu dni (bez jedzenia - trzydzieści). Ponieważ płyny krążące po naszym organizmie niosą do każdej komórki potrzebne związki organiczne i nieorganiczne, zadbajmy o to, by były to soki naprawdę dobrej jakości.
ZOBACZ JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWY NAPÓJ IZOTONICZNY
Dieta na upały: nie jedz lodów w upał!
Kiedy ciało potrzebuje natychmiastowego ochłodzenia, chętnie sięgamy po lody lub wodę z lodówki. Spożywane zachłannie mogą wywołać przeziębienie albo anginę. Gwałtowna różnica temperatur spowoduje szok termiczny, a nieprzyjemne skutki choroby przykują nas do łóżka nawet na kilka tygodni.
Jeżeli musisz przyjmować środki moczopędne i na zaparcia, koniecznie wypijaj podwójną porcję wody. Inaczej realna staje się groźba odwodnienia.
Uzupełniaj sól, ale tylko wtedy, gdy brakuje jej w codziennej diecie
Gdy jest ciepło, więcej się pocisz. Pot, schładzając organizm, ma za zadanie obronić go przed nadmiernym przegrzaniem. Niestety, wraz z potem, usuwana jest z organizmu woda i sole mineralne. A te trzeba koniecznie uzupełniać, bowiem ich niedobór nie jest sprawą błahą. Narasta wtedy osłabienie i wyczerpanie, pojawia się niepokój, brak apetytu, nudności, grożą ci skurcze łydek.
Czy oznacza to, że trzeba solić wodę w czasie upałów? Niekoniecznie, bo trzeba wiedzieć, że zamiast zalecanej dawki ok. 6 g soli dziennie przeciętnie spożywamy aż 17 g. Dlatego też przesadna dbałość o solenie wody w czasie upałów nie jest konieczna. Nawet jeśli ograniczamy sól w posiłkach, w półproduktach (np. wędlinach) znajduje się wystarczająco dużo ukrytego chlorku sodu.
Zimne piwo ugasi pragnienie w gorące dni?
Mówi się, że w upał nie ma nic lepszego niż zimne piwko. Nic bardziej mylnego! Kiedy temperatury powietrza są wysokie, nie powinno się pić alkoholu. W gorące dni szybciej się upijamy, łatwiej o zasłabnięcie czy zawroty głowy. Alkohol odwadnia organizm, podobnie jak kawa. Pamiętajmy, aby szczególnie wystrzegać się napojów wysokoprocentowych.
Unikaj produktów typu light
Jeżeli w lecie postanowiłaś stracić parę kilo nadwagi: nie daj się złapać w pułapkę produktów light, które często mają większy procent tłuszczu niż te zwykłe, unikaj super kalorycznych tzw. soft drinków (alkohol szybko wchłania się i sprzyja tyciu, bo nasila apetyt), omijaj z daleka wszelkie przybytki ulicznej gastronomii i zapomnij o lodach.
Porady eksperta