Twoje dziecko miało COVID-19? Sprawdź, dlaczego nie chce jeść
COVID-19 u wielu młodych ludzi powoduje tzw. parosmię - zaburzenie, w którym doświadczają dziwnych i często nieprzyjemnych zniekształceń zapachowych. Dla osób z parosmią czekolada może pachnieć benzyną, a cytryna gnijącą kapustą. Eksperci alarmują, że coraz więcej dzieci staje się wybrednymi konsumentami i nie chce jeść. Jak temu zaradzić?
Spis treści
- Niechęć do jedzenia po infekcji COVID-19
- "Po prostu przestał jeść"
- Porady dla rodziców dzieci z parosmią
Niechęć do jedzenia po infekcji COVID-19
Eksperci od zapachu z University of East Anglia (UEA) i Fifth Sense - organizacji charytatywnej na rzecz osób dotkniętych zaburzeniami węchu i smaku twierdzą, że dzieciom może być szczególnie trudno jeść produkty, które kiedyś kochały.
Profesor Carl Philpott z Norwich Medical School powiedział, że w wielu przypadkach stan ten „zniechęca dzieci do jedzenia, a wielu może mieć w ogóle trudności z jedzeniem”.
„Uważa się, że parosmia jest spowodowana mniejszą aktywnością receptorów węchowych, co prowadzi do tego, że jest w stanie wychwycić tylko niektóre składniki mieszanki zapachowej” – powiedział Philpott.
"Po prostu przestał jeść"
Przewodniczący i założyciel Fifth Sense, Duncan Boak przyznał, że organizacja charytatywna usłyszała od niektórych rodziców, których dzieci cierpią na problemy żywieniowe i schudły, że lekarze sprowadzili to do wybrednego jedzenia. Powiedział, że po raz pierwszy w swojej karierze spotyka nastoletnich pacjentów z parosmią.
11-letni Malisse Kafi miał koronawirusa we wrześniu i od tego czasu ma trudności z jedzeniem, ponieważ wszystko smakuje „zgniłe jajka”. Jedzenie powodowało u niego wymioty i krztuszenie, więc przestał jeść. Zdiagnozowano u niego parosmię i podano spray do nosa, ale to nie pomogło. Schudł 2 kilogramy i został przewieziony do szpitala w listopadzie po tym, jak odwodnił się i zaczął bełkotać. Chłopaka trzeba było karmić rurką przez nos. Obecnie Malisse nadal zmaga się z parosmią, ale ma pewne bezpieczne pokarmy, które może jeść i jego stan zaczyna się poprawiać.
Porady dla rodziców dzieci z parosmią
Prof Philpott i Fifth Sense podają wskazówki, które pomogą rodzicom i pracownikom służby zdrowia rozpoznać to zaburzenie.
- Rodzicom zaleca się prowadzenie dziennika żywności, która jest bezpieczna dla ich dziecka.
- Rodzice i pracownicy służby zdrowia powinni zachęcać dzieci do próbowania różnych produktów spożywczych o słabszym smaku, takich jak makaron, banany lub łagodny ser – aby zobaczyć, z czym sobie poradzą.
- Waniliowe lub bezsmakowe koktajle proteinowe i witaminowe mogą pomóc dzieciom uzyskać potrzebne im składniki odżywcze.