Czy przeciwciała COVID-19 przenikają do mleka matki? Nowe badania
Naukowcy znaleźli dowody na to, że matki karmiące, które są ozdrowieńcami lub przyjęły szczepienie przeciw COVID-19, produkują mleko zawierające przeciwciała przeciw SARS-COV-2. Czy oznacza to, że dzieci także są chronione?
Autorzy badań skupili się na porównaniu odpowiedzi przeciwciał w ludzkim mleku u kobiet karmiących niemowlęta z dwoma rodzajami odporności, czyli w wyniku ozdrowienia i zaszczepienia. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Pediatrics.
Naukowcy przeanalizowali przypadki karmiących kobiet - 47 matek po zakażeniu SARS-COV-2 i 30 mam zaszczepionych przeciwko COVID-19. Okazało się, że u obu grup eksperci mogli zauważyć aktywność neutralizacyjną przeciwko wirusowi, co oznacza, że obie drogi przyczyniają się do powstawania przeciwciał w mleku matek.
Odpowiedź przeciwciał w mleku po pokonaniu zakażenia była zmienna w przypadku przeciwciał IgG i u większości uczestników nie została wykryta w dniu 0, ale z czasem wzrosła. Matki, które nabyły odporność przez chorobę, zdołały wytworzyć wysoki poziom przeciwciał immunoglobuliny A (IgA). U większości uczestników, czyli 89 proc. odpowiedź była długotrwała.
W przypadku szczepienia odnotowano silną odpowiedź immunologiczną, szczególnie dla immunoglobuliny G (IgG), a szczepienie spowodowało początkowo niższą odpowiedź IgA, która wzrosła po podaniu pierwszej dawki szczepionki, a następnie zmniejszyła się po podaniu drugiej. Ekspertom udało się ustalić, że po 90 dniach od przyjęcia drugiej dawki, poziomy IgG były wyższe niż te wygenerowane w wyniku zakażenia.
Naukowcy podkreślają, że 60 proc. próbek mleka ludzkiego wykazuje aktywność neutralizacyjną po pierwszej dawce szczepienia i 85 proc. po otrzymaniu drugiej dawki, co potwierdza prawdopodobieństwo, że mleko zapewni niemowlętom ochronę przed zakażeniem SARS-CoV-2. Jednak autorzy analiz wskazują, że potrzeba dalszych długoterminowych analiz, obejmujących także starsze dzieci karmione piersią.
Polecany artykuł:
Porady eksperta