Co jeść, by nie zachorować na COVID-19?
Samo jedzenie czosnku nie uchroni nas co prawda przed zakażeniem koronawirusem, ale lekarze podkreślają, że w dobie pandemii zdrowa dieta - obok wysypiania się i ruchu na świeżym powietrzu - jest kluczowa dla zachowania odporności. Co zatem jeść, by nie zachorować na COVID-19?
Co jeść, by nie zachorować na COVID-19? - to pytanie zadaje sobie obecnie wiele osób, zwłaszcza że nie dysponujemy na razie szczepionką, która mogłaby nas uchronić od zakażenia. Jedyna nadzieja we wzmocnieniu naszego układu immunologicznego, który sam może się rozprawić z koronawirusem SARS CoV-2 lub sprawić, że COVID-19 przejdziemy łagodnie.
Co zatem jeść? Jest lista produktów, które w sezonie jesienno-zimowym każdy z nas powinien mieć w domu. Warto je regularnie spożywać, by uchronić się od infekcji wirusowej, nie tylko tej wywołanej koronawirusem.
Spis treści
Co jeść, by nie zachorować na COVID-19?
-
Czosnek
Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem, który hamuje namnażanie się bakterii i rozwój infekcji wirusowych. Zawdzięcza to zawartości m.in.:
- związków flawonoidowych,
- saponiny,
- witamin z grupy B (B1, B2, PP, witaminy C, prowitaminy A),
- licznych soli mineralnych (m.in. potasu, wapnia, magnezu),
- rzadkich mikroelementów (m.in. kobaltu, chromu i niklu).
Jednak najcenniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, która ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. To dzięki niej czosnek ma charakterystyczny ostry zapach. Ten sam składnik znajdziemy w cebuli, która również jest nieoceniona w walce z wirusami.
Jak wykazują badania, wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by rzadziej chorować. Ważne, by robić to regularnie. Najzdrowszy jest co prawda surowy czosnek, ale wiele właściwości leczniczych zachowują również preparaty wytwarzane na bazie czosnku, takie jak tabletki czy macerat olejowy.
Czytaj też:
-
Imbir
Imbir zawiera substancje działające przeciwzapalnie, dlatego wspiera nasz układ immunologiczny w walce z infekcjami sezonowymi. Poza tym znakomicie rozgrzewa, pobudza krążenie krwi, działa przeciwzapalnie i odkażająco, dlatego sprawdzi się również podczas trwających infekcji.
Imbir można pić pod postacią herbaty lub dodawać do dań.
Czytaj też: Herbata imbirowa - nieoceniona w czasie jesiennych infekcji
-
Kurkuma
Kurkuma jest uznawana za superfood. Można ją dodawać do makaronu, dań mięsnych albo spożywać w postaci herbaty z kurkumą. Najwięcej pożytku przyniesie jej spożywanie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, gdyż rozgrzewa całe ciało i działa przeciwzapalnie. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza zawartości kurkuminy - silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki, jak również podnosi poziom katelicydyny (CAMP) - peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.
Aby wzmocnić działanie kurkuminy, należy do niej dodawać piperynę, która jest obecna w czarnym pieprzu oraz papryce.
-
Kiszonki
W okresie wzmożonych zachorowań bardzo polecane są również wszelkiego rodzaju kiszonki, które są najlepszym źródłem witaminy C oraz probiotyków, czyli pożytecznych bakterii. Są to bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Wpływają one bardzo korzystnie na naszą florę bakteryjną, chroniąc nas jednocześnie przed różnego rodzaju infekcjami. Dlatego też ogórki kiszone, kapusta kiszona czy inne rodzaje kiszonek powinny wejść na stałe do naszego jadłospisu, nie tylko jesienią i zimą.
Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
-
Warzywa bogate w witaminy C, B6, E i A
Witamina C pobudza produkcję interferonu, który pomaga skutecznie rozprawić się z zarazkami atakującymi nasz organizm. Nasz układ odpornościowy wspomagają również witaminy B6 i E, z kolei witamina A stymuluje produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami.
Źródła witaminy C:
Źródła witaminy B6:
Źródła witaminy E:
- orzeszki ziemne
- nasiona słonecznika
- szpinak
- oleje roślinne
- ryby
Źródła witaminy A:
-
Dobre tłuszcze
Nasz organizm wspomogą również kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego (m.in. kwasy omega-3), które dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych usprawniających pracę układu odpornościowego. Do najzdrowszych tłuszczów roślinnych należą olej rzepakowy i oliwa z oliwek, z kolei najwięcej kwasów omega-3 znajdziemy w rybach morskich, orzechach włoskich i siemieniu lnianym.
-
Produkty pszczele
Z prozdrowotnych właściwości miodu i innych produktów pszczelich powinniśmy korzystać przez cały rok. Dostarczają one bowiem mnóstwa witamin i mikroelementów, a także cennych enzymów, które mobilizują nasz system odpornościowy do walki. Jesienią warto pić wodę z miodem i sokiem z cytryny, ale pamiętajmy, by woda nie była za gorąca. Oprócz miodu eksperci polecają również spożywanie pyłku kwiatowego, pierzgi pszczelej i propolisu.
Czytaj też: Ziołomiody. Jak stosować te naturalne produkty pszczele