Wariant XEC pojawił się w Polsce. Czy COVID-19 wraca ze zdwojoną siłą?
Wirus SARS-CoV-2 wciąż mutuje, a pojawiające się podwarianty choroby COVID-19 różnią się przede wszystkim objawami. We wrześniu w Polsce odnotowano siedem przypadków odmiany XEC. Eksperci zwracają uwagę, że charakteryzuje się ona nietypowymi symptomami, co sprawia, że może być mylona z grypą lub zakażeniem bakteryjnym.
COVID-19 w Polsce
COVID-19 na stałe zadomowił się w Polsce i nadal stanowi zagrożenie, szczególnie w obliczu zbliżającego się sezonu jesienno-zimowego. Według danych z 30 września odnotowano 39 975 przypadków zakażeń od początku miesiąca, a 26 września zmarło pięć osób. Jednak liczba zakażeń może być znacznie wyższa po uwzględnieniu osób, które nie poddały się testom lub przeszły chorobę bezobjawowo.
Dane Ministerstwa Zdrowia z 20 września wskazują, że najbardziej niepokojąca sytuacja epidemiologiczna dotyczy województwa śląskiego, ale wysokie wskaźniki odnotowano również w województwach lubelskim i małopolskim.
Biuro Komunikacji Ministerstwa Zdrowia poinformowało również o tym, że nowy wariant wirusa COVID-19 (XEC) już jest wykrywalny w Polsce.
Podwariant Omicron XEC został już wykryty w drodze sekwencjonowania genomu wirusa SARS-CoV-2. W ciągu ostatniego tygodnia (16-22.09.2024) podwariant XEC stanowił 4,5 proc. zsekwencjonowanych próbek (pięć sekwencji). Ogółem dla Polski zaraportowano siedem przypadków w wyniku przeprowadzonego sekwencjonowania próbek. Wszystkie próbki pobrano w bieżącym miesiącu (wrzesień)
- poinformowano.
Objawy najnowszego wariantu COVID-19
Eksperci zwracają uwagę, że nowy podwariant koronawirusa XEC może być trudny do zidentyfikowania, ponieważ jego symptomy są charakterystyczne także dla innych chorób. Do najczęstszych objawów należy brak apetytu, który często pojawia się w przebiegu grypy, zakażeń bakteryjnych lub wirusowych.
Inne symptomy pokrywają się z tymi, które obserwowano w poprzednich wariantach Omikronu, pacjenci skarżą się na męczący kaszel, silne zmęczenie, duszności, gorączkę, nudności, biegunkę oraz utratę węchu i smaku.
Profesor Francois Balloux, dyrektor Instytutu Genetyki na University College London, podkreśla, że najlepszym sposobem zapobiegania infekcji jest szczepienie, które zostało opracowane, aby zwalczać dominujące obecnie warianty Omikrona, takie jak JN.1 oraz jego mutacje KP.2 (blisko spokrewniony z XEC), KP.3.3 i KP.3.1.1.
Eksperci nadal przypominają o podstawowych środkach ochrony, takich jak regularne mycie i dezynfekcja rąk oraz noszenie maseczek w zatłoczonych miejscach.