Ptasia grypa - objawy. Jak można się zarazić ptasią grypą?

2020-01-03 15:36

Ptasia grypa to choroba, na którą zapadają głównie ptaki, jednak w niektórych przypadkach do zakażenia może dojść także u ludzi. Jednak przestrzeganie określonych zasad pozwala uniknąć infekcji. Jakie są przyczyny i objawy ptasiej grypy? Jak można się nią zarazić? Jak uniknąć zakażenia?

PTASIA GRYPA, czyli wirus H9N7. Jak nie zarazić się wirusem H9N7?
Autor: Photos.com PTASIA GRYPA, czyli wirus H9N7. Jak nie zarazić się wirusem H9N7?

Spis treści

  1. Ptasia grypa - jak można się zarazić?
  2. Ptasia grypa - objawy
  3. Ptasia grypa - profilaktyka. Jak uniknąć zakażenia?

Ptasia grypa jest zakażeniem wywoływanym przez wirus grypy typu A. Atakuje on głównie ptaki, jednak niekiedy do zakażenia może dojść także u ludzi. O ptasiej grypie zrobiło się głośno w 1997 roku w Azji. Na fermach drobiu w Hong Kongu padł drób, u którego wykryto szczep H5N1. Zaraziło się nim wówczas 16 osób, z których osiem zmarło. Pierwsze sygnały o zbliżającym się do Europy wirusie ptasiej grypy H5N1 pojawiły się pod koniec lutego 2003 roku.

Do Polski ptasia grypa dotarła dopiero w 2006 roku. Po raz kolejny zaatakowała w Europie (także w naszym kraju) w 2014 roku. Pod koniec 2016 roku znów pojawiły się doniesienia o epidemii ptasiej grypy. Z kolei w 2017 roku poinformowano, że w Chinach rozprzestrzenia się wirus ptasiej grypy o nazwie H7N9. Czy jest się czego bać?

Ptasia grypa - jak można się zarazić?

Ludzie mogą się zarazić ptasią grypą przez bliski kontakt z chorymi ptakami lub ich mięsem, odchodami czy piórami. Człowiek może  przenosić wirusa grypy ptaków na butach, odzieży, czy nawet rękach, nie zachowując odpowiednich środków bezpieczeństwa. Do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji z człowieka na człowieka.

Ptasia grypa - objawy

W okresie występowania ptasiej grypy można jeść mięso drobiowe, ale tylko poddane obróbce termicznej, np. gotowane, smażone w temperaturze powyżej 70 st. C.

Objawy ptasiej grypy są podobne do objawów zwykłej grypy. Należą do nich:

Ptasia grypa - profilaktyka. Jak uniknąć zakażenia?

  • unikaj kontaktu z ptakami - pamiętaj, że zarazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka - zachowaj czujność podczas spacerów w parkach
  • w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) używaj jednorazowych rękawiczek
  • myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym
  • ptasie jaja i mięso drobiowe trzymaj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością, również ze względu na zagrożenie salmonellą
  • unikaj spożywania surowego jajka, np. w postaci kogla-mogla
  • myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
  • spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C
  • zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
Ważne

Pierwszy człowiek zakażony wirusem ptasiej grypy typu H7N4

W lutym 2018 roku poinformowano, że odnotowano pierwszy na świecie przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy typu H7N4. Do zakażenia doszło u 68-letniej kobiety z Ciangsu na wschodzie Chin 25 grudnia 2017 roku. 1 stycznia br. została ona przyjęta do szpitala, a 22 stycznia zwolniona do domu. Kobieta miała kontakt z żywym drobiem i w ten sposób doszło do zakażenia.