Kampylobakterioza - objawy i leczenie
Kampylobakterioza to choroba odzwierzęca, wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, która u człowieka powoduje zakażenie żołądka i jelit. Kampylobakterioza jest najczęstszą przyczyną ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Bakterie Campylobacter powodują więcej przypadków biegunki niż Salmonella. Jakie są objawy kampylobakteriozy? Na czym polega leczenie?
Spis treści
- Kampylobakterioza - drogi zakażenia
- Kampylobakterioza - objawy
- Kampylobakterioza - powikłania
- Kampylobakterioza - leczenie
- Kampylobakterioza - jak zapobiec zakażeniu?
Kampylobakterioza to choroba wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, które występują w przewodzie pokarmowym zwierząt (drób, bydło, świnie, psy, koty, dzikie ptaki i ssaki). Bakterie Campylobacter przeniesione na ludzi mogą stać się przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego.
Rodzaj Campylobacter obejmuje kilkadziesiąt gatunków i podgatunków. U człowieka biegunkę najczęściej wywołuje Campylobacter jejuni (90-95 proc. wszystkich zakażeń wywoływanych przez Campylobacter species) i Campylobacter coli (około 5 proc. zakażeń).
Bakterie Campylobacter powodują więcej przypadków biegunki niż Salmonella.
Kampylobakterioza - drogi zakażenia
Do zakażenia dochodzi poprzez:
- spożycie surowego lub niedogotowanego zakażonego mięsa, najczęściej drobiu (szacuje się, że 50-70 proc. przypadków kampylobakteriozy wywołanych jest spożyciem zanieczyszczonych tymi bakteriami produktów drobiarskich)
- kontakt bezpośredni z człowiekiem lub zwierzęciem zakażonym
- spożywanie surowego mleka lub wody z naturalnych zbiorników
Kampylobakterioza - objawy
Okres inkubacji trwa od 5 dni do 2 tygodni. W tym okresie mogą wystąpić objawy zwiastujące, takie jak:
Kampylobakterioza dotyka osoby w każdej grupie wiekowej, jednak szczególnie często zapadają na nią mieszkańcy miast po 50. roku życia.
- ogólne osłabienie
- nieznacznie podwyższona temperatura
- narastające zmęczenie
Następnie pojawia się nieżyt żołądkowo-jelitowy z:
- dominującą biegunką z domieszką krwi
- bólami brzucha
- gorączką do 38 st. C
- nudnościami i wymiotami
Objawy te zwykle ustępują po 3–6 dniach. W przypadku, gdy objawy utrzymują się dłużej niż tydzień, wskazane jest specjalistyczne leczenie.
Kał pacjenta pozostaje zakaźny przez około 2-3 tygodnie od pierwszych objawów choroby.
Kampylobakterioza - powikłania
- odwodnienie - u małych dzieci biegunka wraz z objawami towarzyszącymi może bardzo szybko prowadzić do odwodnienia z następstwami zagrażającymi życiu
- bakteriemia, mogąca doprowadzić do wstrząsu septycznego - zwykle pojawia się u osób z upośledzoną odpornością, np. w przebiegu AIDS, niewydolności wątroby
Uważa się, że w krajach rozwiniętych i rozwijających się, Campylobacter powoduje więcej przypadków biegunki niż Salmonella.
- zespół Guillaina-Barrégo. Typowe jest występowanie objawów neurologicznych po 1–3 tygodniach od zakażenia
- kłębuszkowe zapalenie nerek
- zapalenie mięśnia sercowego
- zapalenie wątroby
- zapalenie trzustki
- zapalenie stawów
Kampylobakterioza - leczenie
W zdecydowanej większości przypadków choroba ulega samoistnemu ograniczeniu i nie wymaga leczenia przyczynowego. Podstawą leczenia jest uzupełnianie niedoboru płynów i monitorowanie gospodarki wodno-elektrolitowej.
Leczenie przyczynowe polegające na wdrożeniu antybiotykoterapii jest zarezerwowane dla pacjentów z niedoborami odporności lub w ciężkim stanie ogólnym. Za lek z wyboru w leczeniu kampylobakteriozy uznawana jest erytromycyna lub azytromycyna.
Kampylobakterioza - jak zapobiec zakażeniu?
- konieczny jest prawidłowy proces obróbki termicznej produktów żywnościowych (przeprowadzony w 60 st. C i trwający przez min. 15 minut uniemożliwia przetrwanie bakterii)
- promieniowanie mikrofalowe oraz dodatek niektórych przypraw, takich jak: czosnek, ogranicza przeżywalność tych bakterii w produktach spożywczych
- w zapobieganiu istotne jest także przestrzeganie zasad higieny w trakcie przygotowywania mięsa do spożycia, a także ochrona i badanie jakości wody pitnej, przestrzeganie zasad higieny osobistej, jak np. mycie rąk po kontakcie ze zwierzętami, przed spożyciem posiłku. Campylobacter nie szkodzi niska temperatura w zamrażarce
Bibliografia:
1. Bruś-Chojnicka A., Pauli A., Początek B., Chojnicki M., Mosalik M., Kowala-Piaskowska A., Mozer-Lisewska I., Kampylobakterioza – epidemiologia, diagnostyka oraz leczenie w świetle najnowszych doniesień, "Nowiny Lekarskie" 2011
Porady eksperta