Jak uniknąć zakażenia BAKTERIĄ E.COLI
Aby uniknąć zakażenia bakterią E.coli, trzeba zachować zasady higieny - myć ręce oraz dokładnie myć owoce i warzywa, które jemy. Należy unikać także picia wody z niepewnego źródła, bowiem te bakterie mogą występować w wodzie.
Spis treści
Jak uniknąć zakażenia bakterią E.coli? - Należy dokładnie pod bieżącą woda myć wszystkie warzywa, a najlepiej spożywać je ugotowane - doradza dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Zakażenie przenosi się bowiem przez świeże warzywa, owoce, a także surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, skażoną wodę, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.
Jak zapobiegać zatruciu bakterią Escherichia coli?
Najprościej zapobiegać, przestrzegając zasad higieny czyli często myć ręce, bo w dużej mierze jest to choroba brudnych rąk. Bakterie przenosimy głównie poprzez ręce, ale możliwe jest też zakażenie przez kontakt z chorym. Można się zarazić w każdej sytuacji, w której był możliwy kontakt z bakteriami kałowymi zakażonego organizmu. A takich sytuacji jest mnóstwo. Można zachorować, spożywając niemyte warzywa i owoce, które wcześniej np. były podlewane gnojówką, pijąc nieprzegotowaną wodę z niepewnego źródła, bo te bakterie mogą również występować w wodzie. Także, dotykając przedmiotów, wcześniej skażonych i spożywając skażone produkty.
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią E.coli:
1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania (a także po wyjściu z toalety i i koniecznie przed jedzeniem). Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności. Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności, a także magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną. Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
E.coli ginie po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60°C. Jest także wrażliwa na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednak w środowisku o niższej temp. i większej wilgotności może utrzymywać się miesiącami. W kale o temp. 0°C może zachować żywotność ponad rok.
3. Gotuj dokładnie - przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny, a wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C. Jednak nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce. Poza tym nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności - do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność, wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko, myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo, nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Źródło: Pięć kroków do bezpiecznej żywności, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie
Poza tym unikaj fast foodów, sprzedawanych wprost z ulicy, nie pij ze wspólnej butelki, nie jedz ze wspólnego talerza i szczególną ostrożność zachowaj w krajach, gdzie licznie występują choroby brudnych rąk. Tu nawet lód powinien być robiony z wody butelkowanej.
Woda w kranie skażona bakterią E.coli - co robić?
Jeśli okaże się, że woda w kranie jest skażona bakterią E. coli, nie należy jej używać do celów spożywczych i higieny osobistej. Nie należy w takiej wodzie myć naczyń, owoców, warzyw, rąk czy zębów, a nawet brać kąpieli. Taka woda jest przeznaczona tylko do celów sanitarnych (jedynie do użycia w toaletach).
Porady eksperta