Czy koronawirus przenosi się na żywności?
W ostatnich dniach pojawiły się doniesienia, jakoby wirusem z Chin można było zarazić się, dotykając lub jedząc produkty żywnościowe, których wcześniej dotykała osoba chora na COVID-19. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uspokaja, że zgodnie z obecną wiedzą nie ma na to żadnych dowodów.
Spis treści
Zgodnie ze stanowiskiem, jakie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował niedawno na swojej stronie internetowej, obecnie nie ma dowodów na to, by koronawirus SARS-CoV-2 przenosił się na człowieka poprzez żywność - nie wykazały tego bowiem żadne prowadzone dotychczas badania.
Jak podkreśliła Marta Hugas, szefowa zespołu naukowego EFSA: "Doświadczenia z poprzednich epidemii SARS i MERS pozwalają nam sądzić, że nie dochodzi do zainfekowania człowieka poprzez jedzenie. Jest to więc mało prawdopodobne również w tym wypadku, nie ma również żadnych dowodów, że miało to miejsce".
Tym niemniej jednak zarówno eksperci EFSA, jak i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podkreślają, jak ważne jest, by - w celu zachowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności - rygorystycznie przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności po to, by nie ulegała ona zanieczyszczeniom na żadnym etapie: zarówno podczas produkcji, jak i w trakcie dystrybucji oraz sprzedaży.
Koronawirus: jak bezpiecznie robić zakupy
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by do sklepów chodziły tylko osoby zdrowe: ktoś kto kaszle lub kicha powinien zrobić zakupy przez internet lub poprosić o przyniesienie sprawunków kogoś z rodziny.
- Jeśli to niemożliwe, trzeba zachować tzw. higienę kasłania i kichania (usta i nos zasłaniać chusteczką lub łokciem, nie kasłać w stronę innych osób lub towarów).
- Robiąc zakupy, należy unikać zatłoczonych miejsc i samemu nie tworzyć tłoku, pamiętać również o zachowaniu bezpiecznego odstępu od innych kupujących (odstęp pomiędzy kolejnymi osobami w kolejce powinien wynieść przynajmniej metr).
- Osoby, które kupują pieczywo, orzechy, słodycze i inne produkty sprzedawane luzem, które następnie zjada się bez mycia i obróbki termicznej powinny pakować je, używając rękawic foliowych lub torebek: niehigieniczne jest przebieranie ich i dotykanie gołymi rękami.
#RazemPrzeciwKoronawirusowi
Koronawirus: bezpieczne przygotowywanie żywności
Higienę należy zachowywać również w trakcie przygotowywania posiłków - jak podkreślają eksperci, jest to istotne przede wszystkim po to, by uniknąć zatrucia pokarmowego.
Zanim zaczniemy przygotowywać posiłek, należy dokładnie umyć ręce, a oprócz produktów nadających się do umycia myć należy myć również deski do krojenia, noże, czy blat roboczy.
Eksperci przypominają również, że koronawirusy, w tym również SARS-CoV-2 potrzebują gospodarza, by móc się namnażać. Wirusa niszczy zarówno dokładne mycie żywności, jak i obróbka termiczna, czyli gotowanie lub pieczenie produktu, co eliminuje nie tylko SARS-CoV-2, ale także inne zanieczyszczenia mikrobiologiczne.
Zobacz, co w tym temacie radzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia:
Więcej o wirusie z Chin