6 witamin kluczowych dla zdrowia oczu. Wspierają wzrok każdego dnia
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, a jego kondycja zależy nie tylko od genów, ale także od codziennej diety. Odpowiednia ilość witamin może wspierać zdrowie oczu, chronić przed pogorszeniem widzenia i zmniejszać ryzyko chorób. Warto wiedzieć, które składniki odżywcze są kluczowe, aby cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata.
![6 witamin kluczowych dla zdrowia oczu. Wspierają wzrok każdego dnia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-2tan-wVcL-4e3q_6-witamin-kluczowych-dla-zdrowia-oczu-wspieraja-wzrok-kazdego-dnia-664x442.jpg)
Najważniejsze witaminy dla zdrowia oczu
Oczy są nieustannie narażone na działanie czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, słońce lub niebieskie światło z ekranu telefonu czy komputera. Z tego powodu warto zadbać o ich zdrowie, istnieją witaminy i pierwiastki, które są niezbędne dla prawidłowego widzenia.
Witamina A
Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego działania wzroku, ale również dla pracy układu odpornościowego, płuc czy serca. Pomaga widzieć pełen zakres światła, ponieważ produkuje pigmenty w siatkówce. Może również zapobiegać wysychaniu oczu, które powoduje uporczywe dolegliwości, takie jak pieczenie czy łzawienie.
Prawdopodobnie słyszałaś o pozytywnym wpływie marchewki na oczy. Okazuje się, że faktycznie marchew i inne intensywnie pomarańczowe owoce lub warzywa obfitują w beta-karoten, który jest wykorzystywany przez organizm do wytwarzania witaminy A.
Najlepsze źródła witaminy A w diecie to:
![Poradnik Zdrowie Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q8Hz-iXxH-RNtn_poradnik-zdrowie-google-news-664x442-nocrop.jpg)
Witamina C
Witamina C działa jak ochrona przeciwsłoneczna dla oczu, ponieważ chroni je przed negatywnym wpływem promieni UV. Niestety słońce nie jest korzystne dla wzroku, a im więcej czasu spędzamy na zewnątrz, tym większe jest ryzyko problemów z oczami.
Według American Academy of Ophthalmology zbyt długie przebywanie na słońcu może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Witamina C zmniejsza to ryzyko, redukując tym samym prawdopodobieństwo rozwoju zaćmy, która powoduje zmętnienie soczewki oka.
Produkty zawierające witaminę C to:
- cytrusy,
- czarna porzeczka,
- acerola,
- rokitnik,
- natka pietruszki,
- jarmuż,
- brokuły,
- truskawki,
- kiwi,
- brukselka.
Kwasy omega-3
Optometryści zalecają swoim pacjentom regularne jedzenie tłustych ryb, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Optometrycznego składnik ten spowalnia proces rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem, która może doprowadzić do utraty wzroku. Omega-3 zapobiegają również zespołowi suchego oku i redukują stany zapalne.
Produkty zawierające kwasy omega-3 to:
- tuńczyk,
- łosoś,
- śledź,
- makrela,
- siemię lniane,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- algi morskie.
Witamina E
Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy niezbędnych dla wszystkich komórek organizmu. Wspiera proces obrony przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami i odgrywa istotną rolę w procesie widzenia.
Badania ujawniły, że witamina E chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, tym samym redukując ryzyko wielu chorób oczu. Ma również wpływ na spowalnianie rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Najlepsze źródła witaminy E to:
- migdały,
- orzechy laskowe,
- nasiona słonecznika,
- olej słonecznikowy,
- olej z kiełków pszenicy,
- szpinak,
- awokado,
- czerwona papryka,
- mango.
Polecany artykuł:
Cynk
Cynk nie bez powodu znajduje się w niemal wszystkich multiwitaminach. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który wzmacnia układ odpornościowy i wspiera szybkie gojenie ran. Jednocześnie ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie oczu.
Razem z witaminą A uczestniczy w procesie produkcji melaniny (pigmentu chroniącego oczu) i redukuje ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
Produkty zawierające cynk:
- wołowina,
- skorupiaki,
- pestki dyni,
- ciecierzyca,
- soczewica,
- orzechy nerkowca,
- migdały,
- ser,
- jaja,
- mleko.
Luteina i zeaksantyna
Luteina i zeaksantyna to karotenoidy występujące naturalnie w niektórych owocach oraz warzywach. Są to silne przeciwutleniacze niezbędne dla prawidłowego procesu widzenia. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki i spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Produkty zawierające luteinę i zeaksantynę
- jarmuż,
- szpinak,
- natka pietruszki,
- groszek,
- kukurydza,
- brokuły,
- czerwona papryka
- melon miodowy,
- winogrona,
- żółtka jaj.
Jak dbać o oczy?
Oprócz produktów wspierających zdrowie oczu w codziennej diecie warto wdrożyć również kilka nawyków, które pomagają chronić wzrok:
- okulary przeciwsłoneczne - skutecznie blokują promieniowanie UV, ograniczając ryzyko zaćmy, uszkodzeń siatkówki i nowotworów oczu,
- przerwy od ekranu - zalecana przez specjalistów zasada 20-20-20 pomaga zmniejszyć zmęczenie oczu: co 20 minut patrz na obiekt oddalony o 20 stóp (ok. 6 metrów) przez 20 sekund,
- aktywność fizyczna - badania sugerują, że regularne ćwiczenia mogą wspomagać zdrowie oczu i zmniejszać ryzyko chorób degeneracyjnych,
- unikanie palenia - substancje zawarte w dymie papierosowym mogą prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i innych schorzeń prowadzących do utraty wzroku,
- regularne badania - nawet jeśli widzenie wydaje się prawidłowe, warto je kontrolować, osoby do 39. roku życia powinny badać wzrok co 5 lat, a seniorzy po 65. roku życia co 1-2 lata,
- demakijaż oczu - pozostawienie kosmetyków na noc może prowadzić do podrażnień, stanów zapalnych i infekcji, dlatego zawsze należy dokładnie usuwać makijaż przed snem.
Wprowadzenie tych prostych zasad w życie może znacząco przyczynić się do utrzymania ostrości widzenia i zdrowia oczu na dłużej.