6 witamin kluczowych dla zdrowia oczu. Wspierają wzrok każdego dnia

2025-02-12 10:54

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, a jego kondycja zależy nie tylko od genów, ale także od codziennej diety. Odpowiednia ilość witamin może wspierać zdrowie oczu, chronić przed pogorszeniem widzenia i zmniejszać ryzyko chorób. Warto wiedzieć, które składniki odżywcze są kluczowe, aby cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata.

6 witamin kluczowych dla zdrowia oczu. Wspierają wzrok każdego dnia
Autor: Getty Images

Najważniejsze witaminy dla zdrowia oczu

Oczy są nieustannie narażone na działanie czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, słońce lub niebieskie światło z ekranu telefonu czy komputera. Z tego powodu warto zadbać o ich zdrowie, istnieją witaminy i pierwiastki, które są niezbędne dla prawidłowego widzenia.

Witamina A

Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego działania wzroku, ale również dla pracy układu odpornościowego, płuc czy serca. Pomaga widzieć pełen zakres światła, ponieważ produkuje pigmenty w siatkówce. Może również zapobiegać wysychaniu oczu, które powoduje uporczywe dolegliwości, takie jak pieczenie czy łzawienie.

Prawdopodobnie słyszałaś o pozytywnym wpływie marchewki na oczy. Okazuje się, że faktycznie marchew i inne intensywnie pomarańczowe owoce lub warzywa obfitują w beta-karoten, który jest wykorzystywany przez organizm do wytwarzania witaminy A.

Najlepsze źródła witaminy A w diecie to:

  • marchew,
  • bataty,
  • dynia,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • papryka czerwona,
  • morele,
  • wątróbka,
  • jajka,
  • mleko,
  • masło.
Zapotrzebowanie na witaminy i minerały
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Witamina C

Witamina C działa jak ochrona przeciwsłoneczna dla oczu, ponieważ chroni je przed negatywnym wpływem promieni UV. Niestety słońce nie jest korzystne dla wzroku, a im więcej czasu spędzamy na zewnątrz, tym większe jest ryzyko problemów z oczami.

Według American Academy of Ophthalmology zbyt długie przebywanie na słońcu może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Witamina C zmniejsza to ryzyko, redukując tym samym prawdopodobieństwo rozwoju zaćmy, która powoduje zmętnienie soczewki oka.

Produkty zawierające witaminę C to:

  • cytrusy,
  • czarna porzeczka,
  • acerola,
  • rokitnik,
  • natka pietruszki,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • brukselka.

Kwasy omega-3

Optometryści zalecają swoim pacjentom regularne jedzenie tłustych ryb, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Optometrycznego składnik ten spowalnia proces rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem, która może doprowadzić do utraty wzroku. Omega-3 zapobiegają również zespołowi suchego oku i redukują stany zapalne.

Produkty zawierające kwasy omega-3 to:

  • tuńczyk,
  • łosoś,
  • śledź,
  • makrela,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany,
  • olej rzepakowy,
  • algi morskie.

Witamina E

Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy niezbędnych dla wszystkich komórek organizmu. Wspiera proces obrony przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami i odgrywa istotną rolę w procesie widzenia.

Badania ujawniły, że witamina E chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, tym samym redukując ryzyko wielu chorób oczu. Ma również wpływ na spowalnianie rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Najlepsze źródła witaminy E to:

  • migdały,
  • orzechy laskowe,
  • nasiona słonecznika,
  • olej słonecznikowy,
  • olej z kiełków pszenicy,
  • szpinak,
  • awokado,
  • czerwona papryka,
  • mango.

Cynk

Cynk nie bez powodu znajduje się w niemal wszystkich multiwitaminach. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który wzmacnia układ odpornościowy i wspiera szybkie gojenie ran. Jednocześnie ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie oczu.

Razem z witaminą A uczestniczy w procesie produkcji melaniny (pigmentu chroniącego oczu) i redukuje ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Produkty zawierające cynk:

  • wołowina,
  • skorupiaki,
  • pestki dyni,
  • ciecierzyca,
  • soczewica,
  • orzechy nerkowca,
  • migdały,
  • ser,
  • jaja,
  • mleko.

Luteina i zeaksantyna

Luteina i zeaksantyna to karotenoidy występujące naturalnie w niektórych owocach oraz warzywach. Są to silne przeciwutleniacze niezbędne dla prawidłowego procesu widzenia. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki i spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Produkty zawierające luteinę i zeaksantynę

  • jarmuż,
  • szpinak,
  • natka pietruszki,
  • groszek,
  • kukurydza,
  • brokuły,
  • czerwona papryka
  • melon miodowy,
  • winogrona,
  • żółtka jaj.

Jak dbać o oczy?

Oprócz produktów wspierających zdrowie oczu w codziennej diecie warto wdrożyć również kilka nawyków, które pomagają chronić wzrok:

  • okulary przeciwsłoneczne - skutecznie blokują promieniowanie UV, ograniczając ryzyko zaćmy, uszkodzeń siatkówki i nowotworów oczu,
  • przerwy od ekranu - zalecana przez specjalistów zasada 20-20-20 pomaga zmniejszyć zmęczenie oczu: co 20 minut patrz na obiekt oddalony o 20 stóp (ok. 6 metrów) przez 20 sekund,
  • aktywność fizyczna - badania sugerują, że regularne ćwiczenia mogą wspomagać zdrowie oczu i zmniejszać ryzyko chorób degeneracyjnych,
  • unikanie palenia - substancje zawarte w dymie papierosowym mogą prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i innych schorzeń prowadzących do utraty wzroku,
  • regularne badania - nawet jeśli widzenie wydaje się prawidłowe, warto je kontrolować, osoby do 39. roku życia powinny badać wzrok co 5 lat, a seniorzy po 65. roku życia co 1-2 lata,
  • demakijaż oczu - pozostawienie kosmetyków na noc może prowadzić do podrażnień, stanów zapalnych i infekcji, dlatego zawsze należy dokładnie usuwać makijaż przed snem.

Wprowadzenie tych prostych zasad w życie może znacząco przyczynić się do utrzymania ostrości widzenia i zdrowia oczu na dłużej.