MENOPAUZA to nie kres kobiecości
We współczesnych społeczeństwach prym wiodą młodzi i energiczni ludzie. Nie oznacza to, że zbliżając się do ...dziesiątych urodzin, musisz usiąść w kącie i zapomnieć o wszystkich szalonych pomysłach. Menopauza nie musi być pożegnaniem z kobiecością i atrakcyjnym wyglądem. Zadbaj o siebie, zmień dietę i nie zapominaj o codziennej porcji ruchu, a bez problemów przetrwasz okres menopauzy.
Spis treści
- Warto zadbać o dobre samopoczucie w okresie menopauzy
- Na kobietę w okresie menopauzy korzystnie wpływają zmiany
- W okresie menopauzy trzeba zmienić dietę
Menopauza to nie powód, by rezygnować z poznawania i próbowania nowych rzeczy, które nie tylko pozwolą przetrwać zmiany, ale też w nowy, bardziej pełny sposób cieszyć się życiem. W ramach ogólnopolskiej akcji „Pozostań sobą” przeprowadzono ankietę, która miała odpowiedzieć, jak same kobiety postrzegają czas wchodzenia w menopauzę. Większość pytanych jednym tchem wymieniała negatywne skutki tego okresu: uderzenia gorąca, bezsenność, zmiana nastroju, brak atrakcyjności fizycznej, choroby. Tylko nieliczne przyznały, że ich zdaniem to czas dla nich, że wreszcie będą mogły żyć według własnego scenariusza. Taka postawa jest godna pochwały i propagowania. Nie sztuka siedzieć i narzekać. Sztuką są zmiany, które będą twoją osobistą terapią menopauzy. Jak to zrobić?
Warto zadbać o dobre samopoczucie w okresie menopauzy
Menopauza to wcale nie kres kobiecości. Wręcz przeciwnie – możesz być jak rozkwitła róża, którą wszyscy będą podziwiać. Usiądź przed lustrem i porozmawiaj ze sobą. Spójrz na siebie krytycznie, ale bez niepotrzebnego krytykanctwa. Zapomnij o zmarszczkach na czole i przy oczach, bo często mają je też kobiety po 35. roku życia. Niedoskonała figura? To wydumany problem, bo wiele znacznie młodszych od ciebie kobiet jest po prostu gruba. Twoja lekka nadwaga to nic! Jeśli nadmiernie schudniesz, nie będziesz już apetyczną babką przy kości, ale kobietą z obwisłą skórą. Jeśli masz zastrzeżenia do makijażu i fryzury, umów się na spotkanie z wizażystką (wizyta kosztuje ok. 100 zł), która podpowie, co należy zmienić w kolorystyce, długości włosów.
Roślinne wsparcie
Fitoestrogeny są hormonami roślinnymi. To substancje, które regulują wzrost, czas kwitnienia i dojrzewania roślin. Ich działanie jest nieco zbliżone do działania żeńskich hormonów płciowych – estrogenów, ale dużo słabsze. Ostatnio robią zawrotną karierę w medycynie. Ich zwolennicy twierdzą, że nie tylko łagodzą objawy menopauzy, ale również wpływają na poprawę zdrowia i zachowanie młodości. Dla kobiet w okresie menopauzy, które nie chcą stosować HTZ, alternatywą mogą być fitoestrogeny. Zmniejszają objawy klimakterium związane z niedoborem estrogenu, np. uderzenia gorąca, zlewne poty, napady płaczu, nerwowość.
Na kobietę w okresie menopauzy korzystnie wpływają zmiany
Co z tego, że zawsze byłaś blondynką, może czas na włosy rude. Zrób remanent w szafie. Popatrz, co jest twoim atutem, i pokazuj to: jeśli masz zgrabne łydki, nie chowaj ich pod długimi spódnicami. Nie obawiaj się, że będziesz śmiesznie wyglądać w modnym ubraniu, a nie takim, które przystoi w twoim wieku. Nie ma takich reguł w modzie. Modne i eleganckie jest to, w czym się atrakcyjnie wygląda. Jeśli nie umiesz wybrać dla siebie stylu, kupuj rzeczy proste, o klasycznym kroju. Zawsze możesz poszaleć z dodatkami, które twojej sylwetce nadadzą lekkości.
W okresie menopauzy trzeba zmienić dietę
W okresie menopauzalnym musi się zmienić dotychczasową dietę, m.in z powodu zwolnienia przemiany materii. Teraz organizm potrzebuje mniej kalorii, ale bardzo wielu minerałów i witamin. Taka też powinna być twoja dieta. A więc co jeść każdego dnia?
- Produkty zbożowe (5 porcji dziennie, porcja to kromka chleba lub np. 30 g kaszy przed ugotowaniem) są głównym źródłem energii dla mięśni. Dostarczają węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i błonnika. Wybieraj pieczywo razowe, kaszę gryczaną, jęczmienną, ryż brązowy. Często jedz płatki owsiane, bo nie tylko dodają urody, ale i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zrezygnuj z pieczywa francuskiego typu croissant, ogranicz jedzenie drożdżówek, gotowych ciast i ciasteczek.
- Warzywa – miej zawsze ich spory zapas. Zyskają na tym twoje zdrowie i uroda. Najlepiej dokładaj je do każdego posiłku – dzienna porcja to ok. 70 dag warzyw, z czego 10–20 dag powinny stanowić ziemniaki. Są niskokaloryczne, łatwo zaspokoić nimi głód dzięki zawartości błonnika (o ich innych zaletach czytaj na str. 98). Warzywa to skarbnica cennych antyoksydantów, czyli witamin E, C, beta-karotemu, a także likopenu i flawonoidów. Nie zapominaj o zielonej herbacie, która usuwa z organizmu wolne rodniki, czyli szkodliwe cząsteczki podejrzewane o powodowanie wielu chorób cywilizacyjnych charakterystycznych dla wieku dojrzałego, np. miażdżycy.
- Owoce należy również jeść dla zdrowia i urody. Dwa-trzy duże owoce (ok. 30 dag dziennie) dostarczą organizmowi przewciwutleniaczy, kwasu fo- liowego, który zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, rozszerza naczynia, poprawia pamięć.
- Mleko i produkty mleczne odgrywają szczególną rolę w diecie kobiety. Są bogate w białko, witaminy B2 i B12. Są też podstawowym, ale i najlepiej przyswajalnym przez organizm źródłem wapnia. Kobieta w okresie menopauzy potrzebuje codziennie 1200 mg wapnia, co odpowiada 3 szklankom mleka lub jogurtu czy kefiru. Dieta bogata w wapń zapobiega osteoporozie. Niezbędna jest również witamina D, która jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca.
- Mięso dostarcza białka, żelaza, cynku, witamin B1, B12 i PP. Wystarczy porcja 100 g dziennie. Do kanapek z wędliną dokładaj warzywa, a dania mięsne jadaj z surówkami. Dzięki temu organizm przyswoi więcej żelaza, co ochroni cię przed niedokrwistością. Zawsze wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin. Unikaj kiełbas, podrobów oraz wędlin podrobowych, bo zawierają dużo cholesterolu. Mięso staraj się przyrządzać bez tłuszczu. Raz w tygodniu mięso zastąp fasolą, grochem, soczewicą albo soją.
- Ryby – mają szczególny rodzaj tłuszczu, który działa przeciwmiażdżycowo. Tłuszcz ryb morskich reguluje podwyższone ciśnienie.
- Tłuszcze – wystarczy jeść dziennie 2 łyżki (w tym cały tłuszcz używany do smarowania chleba i gotowania). Unikaj tłuszczów zwierzęcych, czyli masła, smalcu, boczku oraz słoniny, bo podwyższają stężenie cholesterolu. Tak samo działa tłuszcz znajdujący się w twardych margarynach i w wyrobach cukierniczych.
Codzienna porcja ruchu sprawi, że we krwi będzie krążyć więcej dobrego cholesterolu, spadnie ciśnienie, nie pojawi się cukrzyca ani wieńcówka.
miesięcznik "Zdrowie"Porady eksperta