Beta karoten w ciazy [Porada eksperta]
Witam, Jestem w 4-5 tygodniu ciazy. Wiem, ze nalezy uwazac z witamina A w ciazy, bo moze powodowac wady plodu. Od miesiaca pije na czczo codziennie 2 szklanki swiezo wycisnietego soku warzywno owocowego (marchew, jarmuz, jablka, seler). Myslalam, ze beta karoten, czyli prowitamina A jest bezpieczny, ze jedząc kolorowe warzywa zawierające karotenoidy nie zatrujemy się gdyż organizm produkuje witaminę A z beta-karotenu w takiej ilości jaka jest w danym momencie potrzebna, a reszta jest wydalana. Jednak natknelam sie na opinie, ze nalezy ograniczyc spozycie marchwii w I trymestrze, gdyz moze zagrozic rozwojowi plodu. Bardzo sie martwie, czy nie zrobilam krzywdy zarodkowi. Bardzo prosze o odpowiedz i rozwianie moich watpliwosci.
Według mojej wiedzy, to Pani ma rację. Beta karoten jest przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa nie ma możliwości przedawkowania witaminy A. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie między innymi na beta karoten, który ma wiele korzystnych działań, między innymi wzmacnia układ immunologiczny i jest antyutleniaczem.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Inne porady tego eksperta