NIESTRAWNOŚĆ, ZGAGA, WZDĘCIA, BIEGUNKA - jak zapobiegać dolegliwościom wynikającym z przejedzenia
Niestrawność, zgaga, biegunka, wzdęcia i wiatry często towarzyszą kulinarnej rozpuście. Ulegamy pokusie spróbowania kolejnej potrawy na suto zastawionym stole, a kolejnego dnia nasz układ pokarmowy zaczyna się buntować. Jak zapobiegać dolegliwościom, które są spowodowane nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu?
Spis treści
- Na niestrawność:
- Na zgagę:
- Na wzdęcia i wiatry:
- Naturalne sposoby na wzdęcia [WIDEO]
- Na dolegliwości wątroby:
- Na biegunkę:
Tyle razy obiecywałaś sobie, że nigdy więcej nie dasz się zwieść pokusie. Ale jak sobie odmówić, gdy już sam widok i zapach potraw sprawia, że organizm zaczyna wydzielać więcej śliny i soków żołądkowych. Nic dziwnego, że uciechy suto zastawionego stołu często kończą się uczuciem „cegły” w żołądku, pojawiają się bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zgaga lub biegunka. Zwykle objawy niestrawności po kilku godzinach same ustępują, ale potrafią również dawać się we znaki przez 1–2 dni. Poznaj sprawdzone sposoby, które złagodzą dolegliwości i pomogą przywrócić dobre samopoczucie.
Na niestrawność:
- Najlepiej się przegłodzić. Przy silnych dolegliwościach przez pierwsze godziny pij tylko ciepłą przegotowaną lub niegazowaną wodę – oczyścisz organizm z toksyn. Potem stopniowo włączaj do diety lekkostrawne produkty, np. ugotowane jabłko, ryż, ziemniaki, marchew, chudy drób, ryby. Przez kilka dni unikaj potraw smażonych, wzdymających warzyw, słodyczy, kawy, alkoholu.
- Ucisk w brzuchu i nudności złagodzą ziołowe herbatki bez cukru z rumianku, mięty, np. z dodatkiem cynamonu lub imbiru.
- Przy uczuciu pełności ulgę przyniesie napar z dziurawca, szałwii lub majeranku (łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody, parz pod przykryciem 10–15 minut, przecedź).
- Ratunkiem może być kieliszek domowej nalewki na orzechach albo krople żołądkowe.
- Połóż się z termoforem lub poduszką elektryczną na brzuchu. Ciepło powoduje rozkurczanie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, łagodzi ból i działa uspokajająco.
- Jeżeli ból jest bardzo dokuczliwy, zażyj lek rozkurczowy, np. No-Spa, Galospa, Buscopan.
Na zgagę:
- Pomoże roztwór sody oczyszczonej (łyżeczka na szklankę ciepłej wody) – zobojętnia drażniący kwas solny.
- Wypij szklankę odwaru z siemienia lnianego albo zjedz garść migdałów – mają odczyn zasadowy, więc neutralizują kwas solny w żołądku. Podrażnienie przełyku łagodzi sok z aloesu.
- Nie jedz czekolady i cebuli – rozluźniają dolny zwieracz przełyku, sprzyjając cofaniu się pokarmu, oraz zrezygnuj z kawy, tłuszczów, owoców i soków cytrusowych – zwiększają kwaśność treści żołądka.
- Rozluźnij pasek, odepnij guzik, jeśli możesz przebierz się w wygodne ubranie – ucisk na żołądek nasila zgagę.
- Unikaj pozycji leżącej. Do snu ułóż się na lewym boku, by zapobiec cofaniu się treści z żołądka do przełyku.
- Sięgnij po leki, które zobojętniają kwas solny i osłaniają błonę śluzową żołądka oraz przełyku, np. Alugastrin, Kompensan, Alusal, Magnosil, Milmag, Alumag, Maalox, Manti, Rennie, Sal Vichy.
- Jeżeli takie leki nie pomogą, zażyj silniejszy środek hamujący produkcję kwasu solnego, np. Ranigast, Riflux.
- gorzka czekolada (im bardziej gorzka, tym więcej zawiera teobrominy, która spowalnia pracę jelit);
- grillowane i smażone mięso zjadane w dużych porcjach (np. już 2 kiełbaski z ogniska mogą być przyczyną trudności z wydalaniem);
- alkohol w dużej ilości (małe ilości alkoholu rozkładane są przez organizm w 90%, duże ilości powodują m.in. zaburzenia w funkcjonowaniu żołądka, co powoduje biegunki lub zaparcia).
Na zaparcie najlepiej stosować któryś z domowych sposobów. Pomocne będą suszone śliwki, jogurty i kefiry, albo mielone siemię lniane z wodą. Jeśli tradycyjne metody nie pomagają, a zaparcie się przedłuża, doraźnie można zastosować środek przeczyszczający.
Na wzdęcia i wiatry:
- Stosuj ziołowe napary przyspieszające trawienie, które działają wiatropędnie i pomogą pozbyć się uczucia rozniesienia: z mięty, kminku, kopru włoskiego albo anyżku (2 łyżeczki ziół zalej szklanka wrzącej wody, zaparzaj 10–15 minut, przecedź). Możesz wziąć np. po łyżeczce mięty i kozłka lekarskiego albo zrobić mieszankę z kilku składników. Powinna pomóc łyżeczka zmielonego kminku popita szklanką ciepłej wody.
- Ulgę przyniosą krople żołądkowe, miętowe lub anyżowe.
- Do wanny z ciepła woda dodaj parę kropli olejku majerankowego, jałowcowego, bazyliowego lub po odrobinie każdego, zanurz się w wodzie na 15–20 minut. Ciepła aromatyczna kąpiel odpręża oraz pobudza perystaltykę jelit, przyspieszając pozbycie się gazów.
- Zrób masaż brzucha. Delikatnie rozcieraj dłonią okolice pępka, kolistymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara, stopniowo zwiększając nacisk. W ten sposób pobudzisz zmęczone jelita do pracy.
- Zażyj preparat, który zneutralizuje gazy w jelitach, np. Espumisan, Esputicon, Manti Gastop.
Naturalne sposoby na wzdęcia [WIDEO]
Na dolegliwości wątroby:
- Gniecenia z prawej strony pod żebrami i nudności pozbędziesz się, pijąc napar z ziół o działaniu żółciopędnym i rozkurczowym, np. z korzenia mniszka lekarskiego, ziela dziurawca, mięty lub z gotowej mieszanki ziołowej Hepatina.
- Ulgę przyniesie picie ciepłej przegotowanej wody z cytryna lub z niesłodzonym sokiem z żurawin.
- Zażyj preparat z sylimaryną (wyciąg z nasion ostropestu plamistego), która regeneruje miąższ wątroby, działa żółciopędnie oraz przyspiesza odtruwanie, np. Sylimarol, Syligran, Legalon, Lagosa, lub cynerainą (wyciąg z ziela karczochów o podobnym działaniu), np. Cynacholin, Cynarex. Szybką ulgę przyniesie środek zawierający ornitynę – aminokwas osłaniający wątrobę i regulujący trawienie, np. Hepatil, Hepa-Merz, lub inne wspomagające pracę wątroby, np. Hepacom, Heparegen. Pomogą także preparaty z olejkami eterycznymi, np. Terpichol, Rowachol.
- W razie silnego bólu zażyj lek rozkurczowy, np. No-Spa, Pyralginum.
- Na bolące miejsce przyłóż ciepły okład (np. termofor).
Na biegunkę:
- Pij dużo niegazowanej wody mineralnej i herbatek: zieloną, z mięty, rumianku, dzikiej róży – działają kojąco na przewód pokarmowy.
- Dolegliwości złagodzi niesłodzony sok z czarnych jagód.
- Wypij pół szklanki ciepłej wody z dodatkiem nalewki bursztynowej. Możesz ją kupić w aptece lub przyrządzić samodzielnie: 10 dag pokruszonych bursztynów opłucz, osusz, wsyp do butelki i zalej 300 ml spirytusu. Zamknij, odstaw na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Kilka razy dziennie potrząsaj.
- Pierwszego dnia jedz tylko sucharki, następnego – kleik ryżowy, gotowaną marchewkę, jabłko. Unikaj mleka, cukru – mogą nasilić biegunkę.
- Spróbuj masażu, który powinien uspokoić jelita. Kolistymi ruchami rozcieraj dłonią okolice pępka, stopniowo zwiększając nacisk. Rób to w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
- Sięgnij po zioła przeciwbiegunkowe (borówka czernica, kłącze pięciornika, korę dębu, kłącze rdestu, liść mięty) lub lek przeciwbiegunkowy (węgiel lekarski, Smecta).
6 zasad zdrowego biesiadowania
- Nie licz kalorii. Popadniesz w stres, a to prowadzi do bolesnych skurczów żołądka, pęcherzyka żółciowego i jelit.
- Próbuj potrawy w symbolicznych ilościach.
- Ogranicz słodycze, zrezygnuj ze słodzonych napojów gazowanych. Dostarczają pustych kalorii, sprzyjają zgadze i wzdęciom. Alkohol pij z umiarem, bo to obciążenie dla wątroby.
- Dokładnie gryź, nie popijając jedzenia. Żołądek łatwiej strawi dobrze rozdrobnioną miazgę.
- Nie rozmawiaj w czasie jedzenia, by z kolejnymi kęsami nie połykać nadmiaru powietrza, które powoduje wzdęcia.
- W przerwie między posiłkami wyjdź na spacer. Ruch przyśpiesza pracę układu pokarmowego.
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta