Jogurt z tym probiotykiem może chronić przed biegunką po antybiotyku. Nowe ustalenia
Badania kliniczne potwierdziły, że włączenie do diety jogurtu zawierającego określony szczep probiotyczny zmniejsza ryzyko biegunki związanej z przyjmowaniem antybiotyku, chroni bowiem przed niekorzystnymi zmianami w mikrobiomie jelitowym, do jakich dochodzi w trakcie antybiotykoterapii. Oprócz rodzaju probiotyku ważny jest jednak również i okres, przez jaki pacjent pije jogurt.
Autorami randomizowanego badania klinicznego są naukowcy z University of Maryland School of Maryland (UMSOM), University of Maryland School of Pharmacy (UMSOP) i Georgetown University Medical Center, a jego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nutrients”.
Badacze wykazali, że jogurt zawierający probiotyk Bifidobacterium lactis BB-12 bardzo korzystnie oddziałuje na mikrobiom jelit i okrężnicy.
W badaniu uczestniczyło 42 zdrowych ochotników, którzy przez tydzień przyjmowali antybiotyk amoksycylinę z kwasem klawulanowym, a jednocześnie pili porcję jogurtu z probiotykiem (jogurt przyjmowali jeszcze przez tydzień po zakończeniu antybiotykoterapii). Kolejnych 20 uczestników przez taki sam okres również przyjmowało antybiotyk i jadło jogurt, ale już bez dodatku probiotyku.
Następnie naukowcy przebadali pobrane od ochotników próbki biologiczne. Okazało się, że u wszystkich osób, które uczestniczyły w badaniu, na skutek przyjmowania antybiotyku doszło do obniżenia poziomu krótkołańcuchowego octanu kwasu tłuszczowego, korzystnego metabolitu produkowanego przez mikrobiotę jelitową.
Jednak u osób spożywających jogurt bez probiotyku był on obniżony znacznie bardziej, niż u osób, które jadły jogurt z probiotykiem; u tej drugiej grupy poziom octanu powrócił do normy po 30 dniach, podczas gdy u osób jedzących zwykły jogurt nadal był obniżony.
Wyniki tego badania mogą okazać się ważne dla każdego, kto musi przyjmować antybiotyk. Jak podkreślają badacze, biegunka po antybiotyku rozwija się u jednej na pięć osób. Niektórzy pacjenci odstawiają wtedy leki, co sprawia, że infekcja nie ustępuje. U niewielkiego odsetka chorych na skutek zaburzenia mikrobiomu dochodzi też do rozwoju infekcji bakterią C.difficile, która może nawet zagrażać życiu.
Ważne jednak, by – chcąc skorzystać z tej formy wsparcia organizmu – by jogurt zawierający szczep bakterii Bifidobacterium lactis BB-12 włączyć do diety w dniu rozpoczęcia antybiotykoterapii i pić przynajmniej przez tydzień po zakończeniu przyjmowania leku.
Polecany artykuł: