Sód (Na) - normy w badaniu biochemicznym
Sód (Na) reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową oraz wpływa na stan pobudliwości komórek nerwowych i kurczliwość mięśni. Sprawdź, kiedy zleca się badanie biochemiczne poziomu sodu we krwi i jakie mogą być przyczyny zbyt wysokiego lub zbyt niskiego poziomu tego pierwiastka.
Spis treści
Sód jest dominującym składnikiem płynu zewnątrzkomórkowego. Stały poziom sodu jest utrzymywany poprzez działanie hormonów nerkowych i regulacji wydalania sodu i wody z organizmu. Badanie biochemiczne oceniające poziom sodu w organizmie przeprowadza się, gdy istnieje ryzyko odwodnienia lub przewodnienia organizmu. Poza tym pozwala ono ustalić, czy zaburzenia w gospodarce sodem nie są przyczyną chorób lub zaburzeń mózgu, serca, wątroby, nerek, tarczycy czy nadnerczy.
Sód: norma laboratoryjna
Norma sodu - 135-145 mmol/l
Wzrost stężenia sodu: przyczyny
Wzrost stężenia sodu może być spowodowany odwodnieniem, nadmierną utratą wody przez nerki, nadmierną utratą wody przez skórę w wyniku pocenia się, utratą wody przez przewód pokarmowy na skutek biegunek. Do wzrostu stężenia sodu przyczyniają się również niewydolność i zespół nerczycowy czy prawokomorowa niewydolność serca oraz nadczynność tarczycy i niedobór wazopresyny - hormonu regulującego poziom nawodnienia organizmu.
CZYTAJ >> Źródła sodu w żywności
Spadek stężenia sodu: przyczyny
Spadek stężenia sodu może być spowodowany nadmiernym wydalaniem sodu przez nerki, skórę (oparzenia czy pocenie się) oraz przez układ pokarmowy w wyniku wymiotów i biegunek. Do spadku stężenia sodu może przyczynić się również przewodnienie - zwiększona pozajelitowa podaż płynów w organizmie (tzn. duża ilość płynu w organizmie nie związana z pojeniem, ale pojawiająca się w wyniku czynników chorobotwórczych, patogennych), zmniejszone wydalanie wody, niedobory kortyzolu - hormonu kory nadnerczy.
Najważniejsze badania. Co należy o nich wiedzieć?
Porady eksperta