Normy cholesterolu. Cholesterol całkowity, LDL i HDL
Badanie biochemiczne krwi, sprawdzające cholesterol całkowity, a także cholesterol zły - LDL oraz dobry - HDL powinno się robić raz w roku. Jeśli cholesterol jest podwyższony, to znak, że grozi ci miażdżyca. Dowiedz się, jakie są normy dla cholesterolu i o czym świadczy jego nadmiar we krwi.
Spis treści
Normy cholesterolu
Badanie biochemiczne, oznaczające cholesterol całkowity, LDL i HDL należy do tzw. profilu lipidowego. Badając tzw. zły cholesterol LDL można wykryć zagrożenie miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Dobry cholesterol HDL (im go więcej, tym lepiej) jest potrzebny do wytwarzania witaminy D, kwasu żółciowego i hormonów płciowych.
W zależności od tego, w jakim laboratorium wykonujesz badania, wyniki mogą być podane w mg/dl (miligramach na decylitr) lub w mmol/l (milimolach na litr). Poniżej prawidłowe wyniki.
Cholesterol całkowity: norma
cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l)
Cholesterol LDL: norma
poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)
Cholesterol HDL: norma
wartości prawidłowe dla mężczyzn: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); dla kobiet: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
Cholesterol całkowity powyżej normy
Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje w:
- niewydolności nerek
- łuszczycy
- zespole nerczycowym
- niedoczynności tarczycy
- zastoju żółci (cholestazie)
- przy nadmiernym spożywaniu pokarmów bogatych w cholesterol, przede wszystkim tłuszczy zwierzęcych
- u alkoholików
Nadmiar cholesterolu całkowitego może również wynikać z wrodzonej choroby wątroby - hiperlipoproteinemii, polegającej na zbyt dużej produkcji cholesterolu.
Cholesterol całkowity poniżej normy
Spadek cholesterolu całkowitego poniżej normy wywołują:
- marskość wątroby
- ostra martwica wątroby
- toksyczne uszkodzenia wątroby
- infekcyjne uszkodzenia wątroby
- głodówki
- posocznica
- anemia
- nadczynność tarczycy
Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta obniży stężenie „złego” cholesterolu i pomoże w walce z chorobami układu krążenia. Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru.
Co podnosi poziom cholesterolu?
Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi. Dlatego, by mógł się przemieszczać wraz z nią, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. Drobiny, które w taki sposób powstają, są fachowo nazywane lipoproteinami (tłuszcze to lipidy, białka - proteiny).
Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością, czyli stosunkiem tłuszczu do białka w każdej cząsteczce. Te o małej gęstości - zawierające więcej tłuszczu - zostały oznaczone symbolem LDL ( z ang. low density lipoproteins), a te o dużej gęstości - z większą ilością białka - oznaczono symbolem HDL (z ang. high density lipoproteins).
Zadaniem cząsteczek LDL jest dostarczanie cholesterolu do komórek, które pobierają go tyle, ile potrzebują. Nadwyżkę odbierają z komórek cząsteczki HDL i transportują z powrotem do wątroby. Tutaj część jest wykorzystywana m.in. do produkcji kwasu żółciowego, a resztę - jeśli nie jest zbyt duża - organizm rozkłada i wydala. HDL wykonuje więc dobrą robotę, dlatego popularnie nazywa się go dobrym cholesterolem.
Z kolei LDL dostarcza do komórek czasem tak dużo cholesterolu, że jego część odkłada się w ścianach tętnic i dlatego popularnie mówi się o nim zły cholesterol.
miesięcznik "Zdrowie"
Polecany artykuł:
Porady eksperta