Mocznik jako azot mocznika (BUN)
Mocznik jako azot mocznika (BUN) jest jednym z parametrów w badaniu biochemicznym - służy ocenie pracy nerek. Sprawdź, jaka jest norma dla azotu mocznika (BUN) i o czym może świadczyć wynik powyżej normy.
Spis treści
- Mocznik jako azot mocznika (BUN): co to jest?
- Mocznik jako azot mocznika (BUN): normy
- Mocznik jako azot mocznika (BUN) powyżej normy
- Mocznik jako azot mocznika (BUN) poniżej normy
Mocznik jako azot mocznika (BUN): co to jest?
Wytwarzany jest wyłącznie w wątrobie i wydalany przez nerki. Powstaje, gdy białko ulega rozkładowi. Badania biochemiczne krwi zleca się w przypadku podejrzenia zaburzeń pracy nerek. Badanie azotu mocznika jest też wykorzystywane w rozpoznaniu i kontrolowaniu:
- ostrego zespołu nerczycowego
- zespołu Alporta
- nefropatii cukrzycowej
- padaczki
- śródmiąższowego zapalenia nerek
- cukrzycy typu 2
- nadciśnienia złośliwego
- wtórnej amyloidozy
- zespołu hemolityczno-mocznicowego
- rdzeniastego raka nerki.
Mocznik jako azot mocznika (BUN): normy
Wartości referencyjne dla azotu mocznika (BUN) wynoszą 7-18 mg/dl, przy czym należy pamiętać, że wraz z wiekiem zwiększa się stosunek dwóch zmiennych: wytwarzania i wydalania.
Mocznik jako azot mocznika (BUN) powyżej normy
Wzrost mocznika jako azotu mocznika (BUN) może być spowodowany dietą bogatą w białko. Poza tym, podwyższony poziom BUN może spowodować:
Poza tym przyczyną wzrostu stężenia mocznika może być także zmniejszone wydalanie go z organizmu spowodowane niewydolnością nerek lub zwężeniem moczowodów.
Mocznik jako azot mocznika (BUN) poniżej normy
Niski poziom azotu mocznikowego wskazuje na:
- niewydolność wątroby
- dietę niskobiałkową
- niedożywienie
- nadmiar płynów w organizmie
Polecany artykuł:
Porady eksperta