Mniejsza ilość kalorii może wydłużyć życie? Jest jednak pewien haczyk

Czy mniejsza ilość spożywanych kalorii może wydłużyć nasze życie? Nowe badanie odpowiada na to pytanie. Eksperci twierdzą, że choć są rzeczy, które możemy kontrolować, by wydłużyć swoje życie, tak naprawdę najważniejszy jest jeden czynnik.

Mniejsza ilość kalorii może wydłużyć życie? Jest jednak pewien haczyk
Autor: fot. Getty Images Mniejsza ilość kalorii może wydłużyć życie? Jest jednak pewien haczyk

Naukowcy przeprowadzili badanie, które może być naprawdę przełomowym. Polegało ono na podanie myszom różnorodnych diet. Dzięki temu udało im się wykazać, co tak naprawdę ma największy wpływ na długość życia.

Co odpowiada za dłuższe życie? Naukowcy sprawdzili

Gary Churchill, kierownik badań z Jackson Laboratory, instytucji zajmującej się badaniami biomedycznymi, przyznał, że choć są rzeczy, które możemy kontrolować, by żyć jak nadłużej - jak na przykład dieta - to jednak tym, czego najbardziej potrzebujemy, jest... bardzo stara babcia.

Na potrzeby badania około 1000 genetycznie odmiennych myszy zostało poddane jednej z pięciu diet. Wśród nich znalazły się takie jak:

  • dowolna ilość jedzenia w dowolnym czasie
  • codzienne spożycie tylko 60 proc. swojego zapotrzebowania kalorycznego
  • codzienne spożycie tylko 80 proc. swojego zapotrzebowania kalorycznego
  • jeden dzień głodówki, a w pozostałe dni mogą jeść tyle ile chcą
  • dwa dni głodówki, a w pozostałe dni mogą jeść tyle ile chcą.

Myszy były również poddawane okresowym badaniom krwi, które oceniały ich stan przez całe życie. Co udało się ustalić dzięki tym badaniom?

Dieta Dukana

Co udało się ustalić w badaniach? Zaskakujące wnioski

Jak można się dowiedzieć, myszy na diecie bez żadnych ograniczeń żyły średnio 25 miesięcy. Natomiast te na diecie przerywanego postu żyły około 28 miesięcy. Te myszy, które spożywały 80 proc. swojej podstawowej diety żyły około 30 miesięcy, a te, które spożywały 60 proc. podstawowej diety żyły natomiast 34 miesiące.

Trzeba jednak zaznaczyć, że długość życia była bardzo różna w obrębie każdej grupy. Na przykład te myszy, które przyjmowały najmniej kalorii żyły od kilku miesięcy do 4,5 roku.

Naukowcy ustalili jednak, że dieta o niskiej zawartości kalorii generalnie wydłuża życie myszy, bez względu na ilość tkanki tłuszczowej i poziomu glukozy we krwi. Ciekawostką jest jednak, że myszy, które przeżyły najdłużej, straciły najmniej na wadze. 

Zespół naukowców wykazał jednak, że genetycznie zakodowana odporność jest kluczowym czynnikiem wpływającym na długość życia. Jak wykazali, myszy, które naturalnie utrzymywały wagę, procent tkanki tłuszczowej i zdrowie komórek odpornościowych nawet w obliczu stresu i ograniczenia kalorii, a także myszy, które nie traciły tkanki tłuszczowej pod koniec życia, przeżyły najdłużej.

Według ekspertów, zdrowie układu odpornościowego i cechy związane z czerwonymi krwinkami, mają wyraźniejszy związek z długością życia niż masa ciała, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej, poziom glukozy we krwi i temperatura ciała.