Jak obniżyć podwyższoną bilirubinę? [Porada eksperta]

Ostatnio po wykonaniu badań profilaktycznych okazało się że mam podwyższony poziom bilirubiny -1,66mg/dl. Czy jest to oznaka jakiejś choroby? Czy może to mieć związek z dietą? Jeśli tak, to czego powinnam unikać, żeby poziom bilirubiny się obniżył?

Porada internisty
Autor: Getty Images

Witam,
najczęstszą przyczyną niewielkiego podwyższenia bilirubiny u młodych osób, przebiegającego bez objawów i wykrywanego na ogół przy okazji badań kontrolnych jest zespół Gilberta – jest to łagodne zaburzenie w zakresie metabolizmu bilirubiny na tle genetycznym. Dotyczy 5–7 proc. populacji i częściej występuje u mężczyzn. Do czynników powodujących wzrost bilirubiny (pojawienie się zażółcenia powłok skórnych) należą takie okoliczności jak wysiłek fizyczny, stres, gorączka, głodzenie się, spożywanie alkoholu, używanie narkotyków, spożywanie tłustych posiłków oraz negatywne uczucia. Dlatego najważniejsze w zespole Gilberta jest unikanie wymienionych wyżej okoliczności. Schorzenie to nie wymaga innego postępowania poza unikaniem wymienionych wyżej czynników. Oczywiście wskazane jest, aby lekarz potwierdził, że przyczyną stwierdzonego podwyższenia bilirubiny jest właśnie zespól Gilberta (mogą też wchodzić w grę inne przyczyny).
Pozdrawiam Dr n.med. Krystyna Knypl

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Inne porady tego eksperta