Zioła na BÓL GARDŁA: tymianek, szałwia, rzepik
Tymianek, rzepik, szałwia to zioła, które skutecznie łagodzą ból gardła, a są tańsze od leków. Najprościej zrobić z nich płukankę, można też wykorzystać je do nacierania szyi i ciepłych okładów. Podajemy przepisy na ziołowe napary na ból gardła.
Spis treści
Gdy płuczesz gardło, usuwasz część drobnoustrojów z błony śluzowej i w ten sposób przyśpieszasz pokonanie infekcji. A jeśli do płukania używasz naparu z ziół mających właściwości odkażające, zabieg jest jeszcze skuteczniejszy. Ponadto nawilżasz śluzówkę, a wtedy ból gardła i pieczenie łagodnieją. Zioła o działaniu rozkurczającym i przeciwzapalnym można wykorzystać również do nacierania szyi (przede wszystkim pod żuchwą) albo robienia ciepłych okładów. Ciepło łagodzi ból, poprawia ukrwienie tkanek, ułatwia wnikanie substancji kojących i leczniczych.
Tymianek na ból gardła
Ta niepozorna roślina o przyjemnym zapachu, poza znaczną ilością olejku tymolowego, flawonoidów i witamin (C i z grupy B), zawiera także wyjątkowo dużo fenolokwasów (działają silnie odkażająco) i triterpenów (o działaniu antyoksydacyjnym). Tym wszystkim składnikom tymianek zawdzięcza właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamuje rozwój drobnoustrojów w jamie ustnej, rozrzedza wydzielinę zalegającą w gardle i ułatwia jej odkrztuszanie. Osłania śluzówkę i wzmacnia organizm.
- Płukanka z tymianku
Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku i pod przykryciem odstaw na 10 minut. Przecedź, wymieszaj z łyżeczką oliwy. Potrzymaj łyk ciepłego naparu w ustach, potem przepłucz nim gardło i wypluj. Płukanka łagodzi ból spowodowany wysuszeniem śluzówki.
- Balsam z tymianku do nacierań
Do szklanego naczynia wsyp 2 łyżki tymianku, zalej szklanką oliwy lub oleju (np. słonecznikowego) i wstaw do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu przez 15 minut, potem zlej przez gazę do butelki. Natrzyj balsamem szyję i owiń ręcznikiem.
Szałwia na ból gardła
Aromatyczne liście szałwii kryją w sobie wiele wartościowych substancji. To przede wszystkim olejek eteryczny (zawiera m.in. kamforę, tujon) i flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, duże ilości witaminy B1, a ponadto PP, A i C. Zestaw tych substancji decyduje o silnym odkażającym działaniu szałwii. Ma ona też właściwości ściągające i przeciwzapalne, a stosowana wewnętrznie skutecznie leczy różne dolegliwości trawienne.
- Napar z szałwii do płukania gardła
Łyżkę suszonych liści szałwii zalej szklanką wrzątku i pod przykryciem odstaw na 10–15 minut, potem przecedź. Letnim naparem płucz gardło 4–5 razy dziennie.
- Płukanka z szałwii i rumianku
Do naparu przygotowanego jak wyżej dodaj 5–6 kropli wyciągu z rumianku. Taki napar ma silne właściwości przeciwzapalne i dodatkowo rozkurczające. Stosuj do płukania gardła.
UWAGA. Szałwia wysusza śluzówkę, dlatego nie stosuj jej w nadmiarze (najwyżej kilka razy dziennie). Jeśli ból gardła nie ustępuje, udaj się do lekarza.
Polecany artykuł:
Rzepik na ból gardła
To ziele znane jest głównie z korzystnego działania na układ trawienny. Ale warto docenić też jego dobroczynny wpływ na skórę i błony śluzowe. Rzepik ma bowiem właściwości przeciwzapalne, ogranicza nadmierny rozwój flory bakteryjnej, wzmacnia śluzówkę, poprawia krążenie krwi. To zasługa m.in. flawonoidów zawartych w rzepiku, choliny, siarczanów, witamin (PP, K i z grupy B), związków mineralnych (krzemionki i żelaza).
- Napar z rzepiku do płukania gardła
4 łyżki ziela zalej 2 szklankami ciepłej wody i gotuj 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odstaw odwar na 15 minut, przecedź i ciepłym płucz gardło.
- Napar z rzepiku do okładów
2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku, odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź, dodaj 5 kropli olejku rozmarynowego. W mocno ciepłym naparze zamocz duży kawałek gazy, odciśnij. Na 10 minut połóż gazę na szyi, tak by leżała na migdałkach, i owiń szyję ręcznikiem.
Polecany artykuł:
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta