Zioła na wzmocnienie. 6 ziół najlepszych na odporność, przeziębienie i grypę
Zioła pomogą wzmocnić organizm przed sezonem jesienno-zimowych infekcji lub po chorobie. Warto je stosować zwłaszcza, jeśli twoja dieta jest uboga w witaminy, nie masz czasu albo ochoty na aktywność fizyczną, towarzyszy ci stres i często zarywasz noce. Które zioła na wzmocnienie są najcenniejsze i jak je stosować by przyniosły spodziewany efekt?
Zioła na wzmocnienie, jak sama nazwa wskazuje, wspierają siły obronne organizmu, pomagając mu zapobiec infekcji – lub szybciej ją zwalczyć, jeśli dojdzie do niej mimo profilaktyki.
Nie dokonują cudów, to znaczy nie uchronią nas przed każdą jesienno-zimową infekcją, zwłaszcza jeśli na co dzień nie interesujemy się zanadto kwestią odporności, przypominając sobie o niej dopiero, kiedy stajemy się łatwym celem dla wirusów i bakterii.
Ale stosowane regularnie znacząco mogą nas wzmocnić, zwłaszcza, jeśli wybierzemy te, których działanie potwierdziła współczesna medycyna.
Warto pamiętać, że każda z tych roślin ma nieco inne właściwości i działa na organizm w inny sposób. Każda jednak wzmocni go i pomoże zmniejszyć ryzyko jesienno-zimowej infekcji. Poznaj najskuteczniejsze zioła na wzmocnienie organizmu.
Spis treści
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
Zawarte w zielu i korzeniu jeżówki polisacharydy, flawonoidy, polifenolokwasy, alkilamidy oraz poliacetylany mają silne działanie immunostymulacyjne. Dowiedziono, że pobudzają aktywność limfocytów i podnoszą naturalną odporność organizmu, dzięki czemu zmniejszają podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Napar z jeżówki i przyrządzone z niej gotowe preparaty chronią zarówno przed typowo jesiennymi infekcjami, takimi jak przeziębienie, grypa, zapalenie gardła czy oskrzeli, jak i przed grzybiczymi zakażeniami jamy ustnej, gdyż ziele to ma również właściwości przeciwgrzybicze. Odwar z tego ziela pomoże również przy przemęczeniu i osłabieniu w trakcie rekonwalescencji.
By go przyrządzić, wystarczy łyżkę rozdrobnionych korzeni jeżówki zalać szklanką wody, zagotować i pod przykryciem trzymać na małym ogniu 10-15 minut, następnie odstawić na kwadrans i przecedzić – taki odwar pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki.
Z kolei domowa nalewka z jeżówki to znakomity sposób na skrócenie czasu infekcji. 10 dag suszonych i zmielonych korzeni lub ziela zalej 1/2 l czystej wódki, szczelnie zamknij naczynie. Odstaw w ciepłe miejsce i codziennie wstrząsaj. Po dwóch tygodniach zlej nalewkę, a osad odciśnij przez gęstą gazę. Zażywaj co 2-3 godziny po 2 ml nalewki, by skrócić czas infekcji.
Warto pamiętać, że kuracja jeżówką, zwłaszcza z pomocą gotowych preparatów powinna być prowadzona maksymalnie przez 10 dni – jej długotrwałe przyjmowanie może bowiem zmniejszać odporność.
Dzika róża
Jej dojrzałe owoce są bardzo cennym źródłem witaminy C, niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy (czyli neutralizacji drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki).
Jej skuteczność rośnie w połączeniu z bioflawonoidami – a one również w dużych ilościach znajdują się w tej roślinie. W owocach dzikiej róży są również znaczące ilości innych składników, w tym witamin z grupy B, witaminy E, karotenoidów, soli mineralnych czy kwasów organicznych, poprawiających kondycję i wspierających odporność.
Napar z owoców dzikiej róży warto zażywać i profilaktycznie, i w okresie rekonwalescencji. Łyżkę rozdrobnionych owoców zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na kwadrans, potem przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu.
Korzeń żeń – szenia
Kryje w sobie bardzo cenną substancję: do 12 proc. saponin triterpenowych pochodnych damaranu, określanych jako ginsenozydy. To one sprawiają, że żeń-szeń ma wszechstronne zastosowanie lecznicze i bardzo pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Substancje te pobudzają komórki odpornościowe (limfocyty, makrofagi), wywołując ich błyskawiczną odpowiedź na wnikające do organizmu drobnoustroje chorobotwórcze. Żeń-szeń zawiera również liczne witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, polisacharydy, peptydy, flawonoidy oraz olejek eteryczny.
Ma bardzo silne działanie i dlatego najbezpieczniej jest stosować gotowe preparaty o standaryzowanej ilości wyciągu z korzenia. Wcześniej warto się skonsultować z lekarzem, gdyż niektóre choroby (np. nadciśnienie czy problemy z sercem) wykluczają jego zażywanie na własną rękę.
Czarny bez
W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty i owoce czarnego bzu, w których najwyższe jest stężenie związków biologicznie czynnych. Kwiaty zawierają bardzo dużo flawonoidów, kwasów organicznych, garbniki, triterpeny, owoce zaś dodatkowo zawierają witaminy, szczególnie witaminę C i prowitaminę A.
Czarny bez działa profilaktycznie, ale też znakomicie wzmacnia organizm w trakcie trwania infekcji, przyspieszając powrót do zdrowia. Odwar z kwiatów czarnego bzu i sok z owoców działają silnie napotnie, pomagają zwalczyć gorączkę, mają też właściwości wykrztuśne, dlatego warto je stosować np. podczas zapalenia oskrzeli i innych chorób gardła.
Wzmacniają również błony śluzowe gardła i dróg oddechowych, co zmniejsza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Mają także właściwości przeciwwirusowe. By przygotować wzmacniający odwar z kwiatów czarnego bzu trzeba łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pięć minut, następnie odstawić na kwadrans, przecedzić i 2-3 razy dziennie pić po 1/3 szklanki.
Polecany artykuł:
Owoce jarzębiny
Mają wszechstronne właściwości – w tym wzmacniające organizm. Można je stosować przy zakażeniach bakteryjnych, a także zapobiegawczo przeciw przeziębieniu i grypie, są również zalecane w trakcie rekonwalescencji.
W owocach jarzębiny są kwasy organiczne i karotenoidy, a także substancje garbnikowe, węglowodany (w tym sorbitol), dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Odwar z owoców można przygotować w domu – wystarczy łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez 5 minut pod przykryciem, następnie odstawić na kwadrans i przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Czystek
Ten ozdobny krzew, który w Polsce rośnie wyłącznie w doniczkach, od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym. Czystek zawiera bardzo dużo polifenoli i flawonoidów, które wzmacniają organizm i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
W przypadku infekcji picie herbaty z czystka może znakomicie uzupełnić zaleconą przez lekarza kurację, poprawić samopoczucie i przyspieszyć powrót do zdrowia. Można ją kupić gotową w sklepie zielarskim lub przygotować z liści rośliny wyhodowanej na własnym parapecie. Łyżkę świeżych (zmiażdżonych) lub suszonych liści czystka należy zaparzyć podobnie jak zwykłą herbatę, odstawić pod przykryciem na 8-10 minut, następnie przecedzić i pić dwa-trzy razy dziennie.
Porady eksperta