Witamina F - zastosowanie w kosmetyce i nie tylko. Działanie witaminy F
Witamina F znalazła zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce. Nic dziwnego, witamina F, czyli zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonale wpływa na kondycję skóry - regeneruje ją, chroni przed szkodliwym działaniem mrozu czy wiatru i zapobiega procesowi starzenia. Poza tym łagodzi zmiany trądzikowe. Jakie jeszcze działanie ma witamina F? Jakie produkty są jej źródłem?
Spis treści
- Witamina F - za co odpowiada? Funkcja witaminy F
- Witamina F - objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru w organizmie
- Witamina F - w jakich produktach występuje?
Witamina F to zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT):
- kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3. Jest on prekursorem kwasu DHA i EPA (tzn. jest przekształcany w organizmie w te kwasy)
- kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, który jest prekursorem kwasu arachidonowego - trzeciego kwasu składającego się na zespół NNKT
Jednak nazywanie NNKT witaminą F nie jest powszechnie przyjęte. Podobnie jak to, że kwas linolowy jest witaminą N, kwas pangamowy witaminą B15, a kwas orotowy witaminą B13.
Witamina F - za co odpowiada? Funkcja witaminy F
Witamina F znalazła zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce i leczeniu chorób skóry, ponieważ:
- zapobiega zmianom zapalnym skóry
- przyspiesza gojenie ran
- regeneruje naskórek
Witamina F działa przede wszystkim regenerująco na skórę.
- usprawnia funkcjonowanie gruczołów łojowych skóry
- łagodzi zmiany trądzikowe
- hamuje procesy starzenia skóry
- chroni skórę przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych (np. mrozem, wiatrem)
- zapobiega wysychaniu skóry
W związku z tym w lecznictwie wskazaniem do stosowania witaminy F są m.in. łuszczyca, wyprysk alergiczny, odparzenia u niemowląt (w tym też pieluszkowe zapalenie skóry), trądzik, odleżyny.
Poza tym witamina F odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu oraz korzystnie oddziałuje na serce i układ krążenia (m.in. zapobiega zmianom miażdżycowym). Reguluje pracę przewodu pokarmowego i wzmacnia układ odpornościowy.
Witamina F - dawkowanie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 - a więc was linolowy (LA) i arachidonowy - dziennie powinny dostarczać 2-8 proc. potrzebnych kalorii. Z kolei kwas ALA z grupy omega-3 powinno się pożywać w ilości 2 g/dzień.
Witamina F - objawy i skutki niedoboru lub nadmiaru w organizmie
Niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa podatność na infekcje, powoduje zaburzenia gospodarki cholesterolowej, a także zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Może też przyczynić się do bezpłodności. Poza tym powoduje przesuszenie skóry, opóźnia gojenie się ran.
Nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych również zmniejsza odporność organizmu i spowalnia gojenie ran. Poza tym zwiększa ryzyko powstania skazy krwotocznej, a nawet cukrzycy i raka.
Witamina F - w jakich produktach występuje?
Witamina F występuje przede wszystkim w olejach roślinnych. Naturalnym źródłem jest olej z ogórecznika, z dyni, z nasion czarnej porzeczki, olej z wiesiołka, olej migdałowy, makowy, lniany, arachidowy, słonecznikowy, tran, oliwa z oliwek. Witaminę F można znaleźć także w:
Porady eksperta