Witamina D - źródła pokarmowe. Występowanie witaminy D
Witamina D to jedna z niewielu witamin, której źródła można szukać nie tylko w pożywieniu. Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. Jednak taka możliwość jest tylko latem, w związku z tym zimą dieta powinna być bogatsza w witaminę D, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Sprawdź, gdzie występuje witamina D i które produkty zawierają jej najwięcej.
Spis treści
- Witamina D - źródła pokarmowe
- Witamina D - objawy niedoboru [WIDEO]
- Witamina D - gdzie jest jej najwięcej?
- Witamina D - szkodliwy niedobór i nadmiar
Witamina D - źródła pokarmowe
Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone, smażenie niszczy bowiem witaminę D. Niewielkie ilości tej witaminy zawierają również:
Witamina D - objawy niedoboru [WIDEO]
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o suplementację witaminy D. Dobrym rozwiązaniem jest tran. Jedna kapsułka zawiera około 400 IU (tj. 10 mcg) witaminy D. Według zaleceń, powinno się przyjmować 2 tabletki na dobę. W ten sposób można pokryć 100 proc. minimalnego dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej w naszej szerokości geograficznej to 2000 IU/dobę (wytyczne GIS z 2019 roku).
Witamina D - gdzie jest jej najwięcej?
Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, głównie w świecie zwierzęcym. Szczególe dużo tej witaminy zawierają tłuste ryby (od 5 µg do ponad 10 µg w 100 g), znacznie mniej, bo poniżej 2 µg w 100 g znajduje się w mięsie, podrobach, drobiu i przetworach mlecznych, zwłaszcza o obniżonej zawartości tłuszczów. Produkty roślinne, poza produktami wzbogaconymi w tę witaminę, na ogół nie zawierają witaminy D. Tabela przedstawia zakresy zawartości witaminy D w wybranych produktach.
Zawartość witaminy D w 100 g | Produkty spożywcze |
Poniżej 2 µg | sery pleśniowe (rokpol, kamamber), sery dojrzewające (tylżycki, gouda), mięso (wieprzowina, wołowina), wątroba wieprzowa i wołowa, drób (indyki, kaczki, kury), ryby (dorsze, flądry), masło |
2 - 5 µg | kurczaki, ryby (pstrągi strumieniowe, tuńczyki), pieczarki |
5 - 10 µg | ryby (halibuty, karpie, makrele, sole), margaryny wzbogacane |
Powyżej 10 µg | ryby (śledzie, łososie, pstrągi tęczowe, węgorze) |
"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Witamina D - szkodliwy niedobór i nadmiar
Witamina D buduje nasze zęby i kości, może zapobiegać depresji, cukrzycy, alergii, anemii. Zarówno niedobór witaminy D, jak i jej nadmiar działają jednak na organizm negatywnie. Posłuchaj, co o witaminie D mówi nasz ekspert - dr med. Joanna Pietroń z Centrum Medycznego Damiana w Warszawie.
Porady eksperta
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: