Witamina B6 (pirydoksyna) – za co odpowiada? W jakich produktach występuje?
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina B6 odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Jakie jeszcze funkcje pełni witamina B6? Jak rozpoznać jej niedobór i nadmiar? W jakich produktach występuje?
Spis treści
- Witamina B6 - za co odpowiada? Funkcje witaminy B6
- Witamina B6 - objawy i skutki niedoboru
- Witamina B6 - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- Witamina B6 - kiedy wzrasta zapotrzebowanie?
- Witamina B6 – objawy i skutki nadmiaru
- Witamina B6 – w jakich produktach występuje?
Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina z grupy witamin B i jak jej "koleżanki" - rozpuszczalna w wodzie. Witamina B6 występuje w postaci sześciu, podlegających wzajemnym przekształceniom, związków - pirydoksyny, pirydoksaminy, pirydoksalu i estrów fosforanowych tych związków. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie jako fosforan pirydoksalu.
Przyswajalność witaminy B6 ograniczają alkohol i leki.
Witamina B6 - za co odpowiada? Funkcje witaminy B6
Witamina B6 jest koenzymem ponad 100 enzymów (czyli substancją niezbędną do odpowiedniego funkcjonowania tych związków), przyspieszających szereg przemian w ustroju. Witamina B6 bierze udział w procesie przemiany białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu (pomaga w jego zamianie na witaminę B3, czyli niacynę). Ponadto pirydoksyna:
- oddziałuje na glikogenezę (przemianę glukozy w glikogen) i glikogenolizę (proces rozkładu glikogenu) w mięśniach
- jest niezbędna do produkcji hemoglobiny (czerwony barwnik krwi)
- ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- podnosi odporność organizmu - uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
Witamina B6 - objawy i skutki niedoboru
Niedobór witaminy B6 doprowadza do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Konsekwencją jej niskiego poziomu w organizmie mogą być:
- zmiany w układzie nerwowym, objawiające się:
- zwiększona podatność na infekcje
- niedokrwistość makrocytarna (niedobarwliwa)
- kamica nerkowa
Ponadto przy niedoborze witaminy B6 zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów. Jednak niedobór tej witaminy stwierdza się rzadko.
Witamina B6 - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- dzieci:
- od 1. do 3. roku życia - 0,5 mg
- od 4. do 6. roku życia - 0,6 mg
- od 7. do 9. roku życia - 1 mg
- chłopcy:
- od 10. do 12. roku życia - 1,2 mg
- od 13. do 18. roku życia - 1,3 mg
- dziewczęta:
- od 10. do 18. roku życia - 1,2 mg
- mężczyźni:
- od 19. do 50. roku życia - 1,3 mg
- >50 lat - 1,7 mg
- kobiety:
- od 19. do 50. roku życia - 1,3 mg;
- >50 lat - 1,5 mg
- kobiety w ciąży: 1,9 mg
- kobiety karmiące - 2 mg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Witamina B6 - kiedy wzrasta zapotrzebowanie?
Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta przy spożywaniu pokarmów bogatych w białko. Za optymalny przyjmuje się stosunek 0,02 mg witaminy B6 na gram białka.
Większe jej ilości powinny przyjmować także kobiet w ciąży i osoby w wieku podeszłym.
Witamina B6 – objawy i skutki nadmiaru
Do nadmiaru witaminy B6 może dojść w wyniku długotrwałego przyjmowania jej w postaci tabletek w dawce powyżej 200 mg/dobę. Wówczas jest toksyczna i prowadzi do:
- wystąpienia braku koordynacji mięśni
- zwiększonego odczucia chłodu
- mrowienia kończyn
- zwyrodnienia tkanki nerwowej
Zmiany te zwykle ustępują po odstawieniu suplementów, jednak niekiedy mogą być nieodwracalne.
Witamina B6 – w jakich produktach występuje?
Jednym z bogatszych źródeł witaminy B6 jest kasza gryczana (0,67 mg/100g). Nie brakuje jej także w mięsie i wędlinach - w kurczaku (0,31-0,55 mg/100 g), indyku (0,28-0,59 mg/100g).
Należy jednak wiedzieć, że podczas gotowania, smażenia i peklowania mięsa straty tej witaminy wynoszą od 30 do 50 proc.
Sporo witaminy B6 znajduje się także w warzywach, zwłaszcza w brokułach czy ziemniakach. Jednak w wyniku mrożenia warzyw i owoców jej zawartość może się obniżyć o 15-70 proc.
Pozostałe źródła witaminy B6 to pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, drożdże, soja, banany, nabiał, ryby oraz jaja.
Zawartość witaminy B6 w 100 g | Produkty spożywcze |
Poniżej 0,05 mg |
|
0,05 - 0,10 mg |
|
0,10 - 0,50 mg |
|
0,50 - 1,00 mg |
|
Powyżej 1 mg |
|
"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Bibliografia: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Przeczytaj też:
Porady eksperta