Witamina B2 (ryboflawina) - działanie, skutki niedoboru i nadmiaru
Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Pomaga zmęczonym oczom i może zapobiegać powstawaniu katarakty. Jakie jeszcze działanie ma witamina B2? Jakie są objawy i skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2? Jakie są źródła występowania? Jak ją dawkować?
Spis treści
- Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki niedoboru
- Witamina B2 (ryboflawina) a migrena
- Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki nadmiaru
- Witamina B2 (ryboflawina) - występowanie. Źródła w żywności
- Witamina B2 (ryboflawina) - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
Witamina B2 (ryboflawina) pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
Wraz z witaminą A odpowiada za dobry stan błon śluzowych, w tym śluzówki przewodu pokarmowego, skóry oraz nabłonka naczyń krwionośnych. Podejrzewa się, że ryboflawina bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów i krwi.
Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki niedoboru
Przewlekłe niedobory witaminy B2 mogą doprowadzić do awitaminozy, która daje objawy, takie jak:
Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje w okresie intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji oraz podczas dużego wysiłku fizycznego i stresu.
- zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka (afty, pleśniawki itp.)
- łuszczenie się i pękanie warg, zajady
- wypadanie włosów
- zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym
- opóźnienie wzrostu
- nadwrażliwość na światło
- bezsenność
- zawroty głowy
U kobiet przy niedoborze witaminy B2 dochodzi często do infekcji pochwy (objawem jest m.in. swędzenie w okolicach ujścia pochwy).
Witamina B2 (ryboflawina) a migrena
Niedobór m.in. witaminy B2 może być też przyczyną migreny - twierdzą naukowcy z Centrum Medycznego Szpitala Dziecięcego w Cincinnati (w stanie Ohio, USA). Zauważyli oni, że wysoki odsetek osób cierpiących na migreny ma łagodne deficyty witaminy D, koenzymu Q10 i ryboflawiny.²
Jednak wyniki analiz, podczas których badano możliwości zastosowania witamin w celu zapobiegania migrenom, nie były jednoznaczne. Zdaniem naukowców, niezbędne jest wykonanie dalszych badań, by ocenić, czy suplementacja witaminowa może zmniejszać częstotliwość migren.
Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki nadmiaru
Nie obserwuje się szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia witaminy B2. Wynika to z ograniczonej zdolności wchłaniania ryboflawiny z przewodu pokarmowego.
Jednak przy silnym przedawkowaniu dochodzi do wymiotów i nudności.
Witamina B2 (ryboflawina) - występowanie. Źródła w żywności
Ryboflawina (witamina B2) tylko w niektórych produktach spożywczych znajduje się w większych ilościach.
Szczególnie dobrym jej źródłem są: mięso i wędliny wieprzowe i drobiowe, wątróbka, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych (fasola) oraz produkty zbożowe.
Mleko i przetwory mleczne bez względu na zawartość w nich tłuszczu, z uwagi na częstość spożywania, są jednym z podstawowych źródeł ryboflawiny w diecie.
Pod względem zawartości ryboflawiny produkty można podzielić na następujące grupy:
Zawartość ryboflawiny w 100 g | Produkty spożywcze |
Poniżej 0,05 mg | owoce (jabłka, pomarańcze), warzywa (ogórki, pomidory), ziemniaki, ryż biały, kasze: manna, jęczmienna i pęczak, płatki kukurydziane, ryby (dorsze) |
0,05 - 0,10 mg | maka pszenna wrocławska, pieczywo (bułki pszenne, chleb graham), ryby (mintaje), owoce (truskawki), warzywa (kapusta biała, pietruszka - korzeń, selery), orzechy laskowe |
0,10 - 0, 50 mg | mleko, sery twarogowe i dojrzewające, banany, warzywa (brokuły, szpinak), fasola biała, kasza gryczana, płatki owsiane, kurczaki, ryby (makrele) |
0,50 - 1, 00 mg | zarodki pszenne, jaja kurze |
Powyżej 1, 00 mg | serca wieprzowe, wątróbka z kurczaka, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże piekarskie |
"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Witamina B2 (ryboflawina) - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 0,5 mg; od 4. do 6. roku życia - 0,6 mg; od 7. do 9. roku życia - 0,9 mg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 1 mg; od 13. do 18. roku życia - 1,3 mg
- dziewczęta - od 10. do 12. roku życia - 1 mg; od 13. do 18. roku życia - 1,1 mg
- mężczyźni: 1,3 mg
- kobiety: 1,1 mg
- kobiety w ciąży: 1,4 mg
- kobiety karmiące - 1,6 mg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Porady eksperta